Kategoriassa Kauneus ja hyvinvointi \\ Ruoka

Nokkonen iholla, lautasella ja lasissa

Me Sugarilla intoilemme nyt nokkosesta: sen lisäksi, että se on monikäyttöisimpiä ja ravinnerikkaimpia villiyrttejämme, sitä voi tänä keväänä löytää muun muassa lonkerosta, matosta, salaatista ja shampoosta.

Nokkosen satokausi koittaa PIAN: parhaita ovat nuoret, 5-10 cm mittaiset versot, jotka kerätään alkukesästä ennen kukintaa. Nokkosta voi käyttää ruoanlaitossa oikeastaan kaikkeen, mihin normaalisti käyttäisi pinaattia, eli vaikkapa keittoon, munakkaaseen, piirakkaan tai pestoon. Korin kanssa ei kannata suunnata liian mehevämultaisille keräyspaikoille, kuten navetan tai lannoitetun viljelymaan lähelle, sillä nokkonen kerää tehokkaasti haitallisia nitraatteja maaperästä. Nokkoset on hyvä ennen käyttöä kiehauttaa nopeasti pienessä vesimäärässä. 

Miksi nokkonen? 

Se on kuitu- ja proteiinipitoinen kasvi, joka sisältää runsaasti A-, E-, K- ja C-vitamiineja sekä paljon magnesiumia, rautaa ja kalsiumia. 100 grammassa nokkosta on jopa kolme kertaa niin paljon C-vitamiinia kuin 100 grammassa appelsiinia. Pinaattiin verrattuna nokkonen sisältää nelinkertaisen määrän rautaa. 

Monet kotimaiset tuotemerkit hyödyntävät nokkosta tuotannossaan, ja kasvin ympärille on viime aikoina kehitelty kiinnostavia uusia innovaatioita. 

Nokkosta voi käyttää ruoanlaitossa oikeastaan kaikkeen, mihin normaalisti käyttäisi pinaattia, eli vaikkapa keittoon, munakkaaseen, piirakkaan tai pestoon.

Kurkkaa tästä Sugarin Top 6 nokkostuotteet:

Nokkosmatto Allo / Parola

Käsintehdyt Parolan® Allo nokkosmatot tulevat Nepalista, jossa Himalajan nokkonen kasvaa villinä. Matto on kestävä ja ihanan pehmeä. Sen läikehtivä sävy muistuttaa silkkiä ja jokainen käsin sidottu, värjäämätön Allo nokkosmatto on yksilö.

Allo eli Himalajan nokkonen (Girardinia diversifolia) kasvaa nepalilaisilla vuorenrinteillä. Se on meidän nokkosemme isoveli, jonka hienot, pitkät ja erittäin kestävät kuidut voivat olla jopa 50 mm:n pituisia. Käsinkehrätty nokkoskuitu on todella kestävää, mutta pehmeää, eli täydellistä materiaalia matontekoon. Toisin kuin karkeammat juutti- tai hamppumatot, nokkosmatto tuntuu lempeältä paljaita jalkoja vasten. Onteloinen nokkoskuitu eristää lämpöä, joten nokkosmatto on viileä kesällä ja lämmin talvella.

Nokkos Kombucha / Nokkos Company

Nokkos Kombucha valmistetaan Suomen Lapin nokkosista lähdeveteen. Virkistävät juomat eivät ole yhtään liian makeita, ja taipuvat monen eri ruoan pariksi. Kokeile esimerkiksi näitä yhdistelmiä:

Kanerva & Karviainen istuu nätisti esimerkiksi sushille sekä hapokkaille kalaruoille. Lisäksi se löytää – hieman yllättäenkin – kaverin monista lempeistä jälkkäreistä, kuten paahdetuilla manteleilla aateloidusta vaniljajäätelöstä. Puolukka & Variksenmarja raikastaa monet rasvaisetkin herkut. Esimerkiksi mausteiset tacot sekä haudutetut riistaruoat heittävät tämän marjapommin kanssa ylävitosia. Kuusenkerkkä & Lakkakääpä soljuu muun muassa villiyrttisalaattien sekä itämaiseen tyyliin maustettujen kasvisruokien ja kala-annosten palanpainikkeena. Kokeile vaikka thaimaalaisen vihreän curryn kanssa.

Viherjauhe / Frantsila 

Nokkostakin sisältävä Frantsilan Aurinkovoima Viherjauhe on valmistettu luomuviljellyistä yrteistä: nokkosen lisäksi purkkiin mahtuu sinimailasta, porkkanan lehteä, mäkimeiramia, persiljaa, siankärsämöä, liperiä, voikukan lehteä ja piharatamoa. Melkoinen antioksidanttipommi siis. Viherjauhetta suositellaan käytettäväksi 1 teelusikallisen verran 3 kertaa päivässä ruokaan siroteltuna tai pirtelön seassa. Testaa myös Herbamaren tavoin salaatteihin tai risoton päällä! 

Nokkoslonkero / Ägräs Distillery

Vegaaninen Long Drink Nordic Nettle on maailman ensimmäinen akvaviittipohjainen lonkero. Siinä maistuu nokkonen, sitruuna ja fenkolinsiemen. Tuotteessa on sokeria, mutta vähemmän kuin long drink -tuotteissa yleensä – se on siis suhteellisen kuivaa. Lonkerosta löytyvässä akvaviitissä on käytetty tislatun väkevän alkoholin mausteena kuminaa, sitruunankuorta, anista ja väinönputkea. Hauska nippelitieto on se, että Fiskarsin kylässä valmistettavissa Ägräs Distilleryn tuotteissa hyödynnetään runsaasti alueella kasvavia villiyrttejä, jotka hankitaan paikalliselta yrittäjältä! Todellista lähituotantoa siis. 

Nokkostipat / Frantsila

Nokkostipat sisältävät ravinnerikasta luomunokkosuutetta, mutta ovat kiinnostava tuote myös allergiaoireiden hoidon näkökulmasta. Nokkosuute on yksi Kansallisen allergiaohjelman 2008-2018 tutkimista mahdollisista hoitomuodoista, joista etsitään apua allergiaoireiden ennaltaehkäisyyn mm. luontosuhteen vahvistamisen kautta. Nokkosesta on tunnistettu ainakin seitsemän erilaista anti-inflammatorista tai anti-allergeenista yhdistettä, joiden on laboratorio-oloissa todettu hillitsevän tiettyjä allergia-oireita aiheuttavia reaktioita. Nokkosuutteesta toteutettiin ohjelman puitteissa oireseurantatutkimus, jossa käyttäjät itse arvioivat oireilunsa vähentyneen. On kuitenkin huomattava, että nokkosryhmissä oireilu tai allergialääkkeiden käyttö ei eronnut tilastollisesti merkitsevästi lumeryhmästä ja nokkosta käyttämättömien vertailuryhmästä; oireita oli jopa ajoittain enemmän nokkosryhmissä. 

Nokkos-yrttishampoo / Frantsila

Vahvistava ja puhdistava Nokkos-yrttishampoo sisältää kotimaisen luomunokkosen ja rosmariinin eteerisen öljyn tehokkaita antioksidantteja ja vitamiineja. Shampoo sisältää myös kotimaista luomukehäkukkauutosta, joka elvyttää niin hiusten kuin hiuspohjankin kuntoa.

Lähteet: Yle, Tiesitkö tämän nokkosesta? https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/04/26/nokkonen-rautainen-kesaherkku Martat, Nokkonen https://www.martat.fi/marttakoulu/sesongin-ruoka-aineet/luonnonyrtit/nokkonen/ Allergia.fi, Nokkonen – Luonnollinen antihistamiini siitepölyallergian oireisiin? https://www.allergia.fi/jarjesto/tutkimus/allergia/selvitykset/nokkonen/#43f1e559 Valmistajien omat sivut 

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.