Kategoriassa Ruoka \\ Tyypit joita ihailemme \\ Vastuullinen elämä

”Oikein” syömisestä osa 1

”Eihän ns. oikein syömisessä ole mitään kummallista”, sanoo seitsemän vuotta ravintoterapiaa opiskellut kaunis haastateltavani, entinen liikkeenjohdon kova luu,  FLT-ravintovalmentaja ja kuvataiteilija Elvi Rangell. ”Järki käteen ja hömpötykset pois.”

Biokemiallisesti emme eroa kovinkaan paljon esi-isistämme, joten Elvin mielestä kivikautinen perspektiivi ei ole huono mietittäessä mitä suuhun kannattaa laittaa. Tarvitsemme edelleen proteiinia, hyviä rasvoja sekä hiilihydraatteja sekä niistä saatavia vitamiineja ja mineraaleja. Lisäksi tarvitsemme liikuntaa ja tarpeeksi unta. Ongelmaksi tulee nykyään enemmänkin saatavan ruuan laatu. Elvin mielestä ihminen ei ole koskaan syönyt yhtä huonoa ja ravintoköyhää ruokaa kuin nykyään.

Ihmiset ovat syöneet viljoja 8 000–10 000 vuotta. Moni sietää pieniä määriä viljoja ja sama pätee maitoon, jonka saanti oli esi-isillämmekin satunnaista. Nopeat hiilarit olivat kuitenkin homo erectukselle vieras käsite, makeutusaineista puhumattakaan. Nykyaikainen keho ei tiedä sen paremmin mitä keinomakealla tehdä.

”Teollisesti valmistettua ruokaa, esimerkiksi ns. maitotuotteita en käytä missään tapauksessa!” sanoo Elvi tiukasti. ”Minusta moneen kertaan käsiteltyä valkoista ainetta, jota kaupasta saadaan, ei voi kutsua maidoksi. Aikuinen ihminen ei edes tarvitse eläimen maitoa. Olen myös poistanut ruokavaliostani sokerin ja keinomakeuttajat sekä gluteeniviljat. Punaista lihaa en juurikaan käytä, porsasta en ikinä.”

Moni kokee luomuun panostamisen kalliiksi, mutta samaan aikaan suomalainen heittää henkilöä kohden 20–26 kiloa, eli 125 euron edestä, ruokaa roskiin vuodessa. Hävikki on enimmäkseen leipää, tuoreita hedelmiä, vihanneksia ja juureksia. (MTT:n Ruokahävikkitutkimus 2013.) Roskiin menevät rahat voisi käyttää myös upgreidaamalla ruokansa luomuksi.

”Luomuruokaa kannattaa ilman muuta suosia. Jotkut tutkimukset kyseenalaistavat luomu- ja tehotuotettujen vihannesten eron niiden vitamiini- ja mineraalipitoisuuksissa. Pitää tämä sitten paikkaansa tai ei, mutta luomua syömällä ei ainakaan lisää omaa myrkkykuormaansa ja siitä maksa kiittää. Kysymys on siitä paljon arvostat terveyttäsi, paljon syöt ja millä pärjäät.”

Elvi suosittelee elämästä nautiskelua ja on Matti Nykäsen samoilla linjoilla: elämä on ihmisen parasta aikaa.

Elvi Rangellin suhde keinomakeuttajiin on selvä ja light cola kelpaa ainoastaan wc-puhdistukseen. Entäpä mitä mieltä Elvi on stressistä? Lue lisää täältä.

 

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.