Kategoriassa Parasta juuri nyt

”Oikein” syömisestä osa 2

Stressatessa, kuten esi-isä leijonaa pakoon juostessaan, kaikki energia menee selviytymiseen. Verenpaine sen kun nousee, mutta kropan ruuansulatus ja sukuvietti ovat käytännössä kytketty pois päältä. New York Times kirjoitti seksielämän vähentyneen radikaalisti New Yorkin työpaineessa kamppailevien 35–45-vuotiaiden keskuudessa.

Hotelli Palacen entinen toimitusjohtaja, nykyinen FLT-ravintovalmentaja ja kuvataiteilija Elvi Rangell tietää, mistä puhuu. Parin vuosikymmenen takaiselle stressaantuneelle itselleen hän lähettäisi yksinkertaisen kehotuksen syödä oikein.

Työssään ravintoterapeuttina Elvi kohtaa paljon ihmisiä, joilla on ongelmia ruuansulatuksen kanssa: vatsa turpoaa syömisen jälkeen, väsyttää, vuorotellen vaivaa ummetus ja ripuli. Ikävästä tilasta tulee normaali ja moni luulee näiden ongelmien kuuluvan elämään. ”Ummetus, väsymys tai huonotuulisuus eivät koskaan ole normaalitila!” Elvi muistuttaa.

Stressitilanteessa ei ole aivan sama miten syö ja hyvinvoinnin suolisto-aivoyhteys allekirjoitetaan Suomessa yhä yleisemmin. Pitäisi tietää mitä elimistö eniten stressissä kuluttaa ja mikä vaikka stressaajan lisämunuaisia verottaa.

Soluistamme noin 10 % on omiamme ja loput muuttuvia mikrobeja sekä bakteereja. Yhteistä hyvinvoiville ihmisille on terveellinen mikrobikanta, eikä omaan suolistomikrobikantaan ole lainkaan mahdotonta vaikuttaa. Suoliston mikrobistoa voi tasapainottaa hyvä ruoka – tunnetusti tehokkaimmin probiootit sekä hapatetut ruuat.

Mikrobikanta ohjailee myös himojamme, kuten sokerikoukussa olevaa. Helpompaa on varkain koukuttua hyvään oloon kuin kieltää itseltään lopullisesti mitään. ”Mä en ota nyt, otan kohta.”

Eiks koskaan sit saa herkutella?

Ei tarvitse olla absolutisti, mutta Elvi lupaa, ettei paluuta ole kun hyvä olo saavutettu ja himo selätetty, kohdistuu se sitten sokeriin, roskaruokaan tai muuhun itselle sopimattomaan ruokaan. Harva hevin luopuu hyväksi todetusta ruokavaliosta –  hyvä olo jos joku on addiktoiva tila.

”Syöminen on ihana asia, ei pääasia!”

Elvi Rangell on nainen, jota ihailemme. Elvi on sitä mieltä, että järki käteen ja hömpötykset pois. Lue lisää Elvin ajatuksia täältä.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.