Kategoriassa Kauneus ja hyvinvointi \\ Parasta juuri nyt \\ Vastuullinen elämä

Probiootit kosmetiikassa

Probiootteja seerumeissa, putsareissa, naamioissa ja kasvosuihkeissa? Kyllä kiitos! Me kerromme, miksi jokaisen tulisi kokeilla probiootteja sisältävää kosmetiikkaa.

Iho on kehomme suurin elin ja myös uloin suoja ulkopuolisilta tekijöiltä kuten ilmansaasteilta ja taudinaiheuttajilta. Meidän jokaisen ihon mikrobiomi eli bakteerifloora on yksilöllinen ja sen koostumus vaihtelee muun muassa iän, stressin ja ulkoisten tekijöiden myötä. Oletkin jo varmasti kuullut puhuttavan probiooteista suoliston bakteeriflooran yhteydessä. Probiooteilla on kuitenkin tehtävänsä ja hyötynsä myös iholla. 

Probiootit ovat eläviä, tutkitusti terveyttä edistäviä mikrobeja, niin sanottuja hyviä bakteereita, joita on olemassa montaa eri kantaa. Probiootit ylläpitävät ihon hyvälaatuista bakteerikantaa vieden tilaa huonoilta bakteereilta ja auttavat torjumaan haitallisten bakteerien vaikutuksia iholla ja kehossa. Jotta iho voisi hyvin, tulee bakteerikannan olla  mahdollisimman monipuolinen ja hyvää bakteerikantaa enemmän. Epätasapaino hyvien ja huonojen bakteerien välillä voi näkyä monina erilaisina iho-ongelmina kuten aknena ja ekseemana. Hyvä bakteerikanta on ihon paras suoja. 

Hyöty iholla

Probiooteista voi kuulla puhuttavan elävinä ja kuolleina. Elävien probioottien säilyttäminen kosmetiikassa on haastavaa, sillä mm. kosmetiikkatuotteiden sisältämät säilöntäaineet ja vesi tappavat ne herkästi. Luonnonkosmetiikkabrändi Esse Probiotic Skincare on probioottisen ihonhoidon pioneeri ja onnistunut ensimmäisenä kosmetiikkabrändinä säilömään kahteen seerumiinsa suuren määrän eläviä probiootteja. Essen perustajan Trevor Steyn mukaan elävät probiootit ovat kuitenkin niin tehokkaita iholla, että niitä sisältäviä tuotteita tulisi käyttää vain kuuriluontoisesti, maksimissaan yksi tuote vuodessa.

Useimmiten elävät probiootit käsitellään niin, että niistä tulee niin kutsutusti kuolleita. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ne eivät olisi hyväksi ja tarpeellisia iholle. Kuolleet probiootit yhtä lailla kiinnittyvät ihoon ja vievät tilaa huonoilta bakteereilta. Hyvät bakteerit vahvistavat ihon suojabarriääriä, jotta iholle haitalliset bakteerit eivät voisi hyökätä. Kosmetiikan probiooteista hyötyvät kaikki ihotyypit, sillä ne mm. tuottavat hyaluronihappoa, tehostavat ihosolujen uusiutumista, lisäävät kollageenisynteesiä ja tasapainottavat ihon pH:ta.

Vaaliaksesi ihosi hyvää bakteerikantaa, vältä liian peseviä puhdistustuotteita. Ihon suojabarriääriä heikentävät liian pesevät ja antibakteeriset puhdistustuotteet, jotka pesevät myös hyvänlaatuisia bakteereita pois. Pitääksesi ihon heleänä ja bakteerikannan monipuolisena, pese ihosi hellävaraisesti ja suosi kosmetiikkaa, joka sisältää probiootteja tai prebiootteja.

Mitkä ihmeen prebiootit? Prebioottien ja probioottien ero

Prebiootteja ja probiootteja näkee käytettävän kosmetiikassa, mutta mikä on niiden ero? Prebiootit ovat sokeriyhdisteitä ja hyvien mikrobien ravintoa. Prebioottien tarkoitus kosmetiikassa on vaikuttaa ihon mikrobiomiin luomalla hyville bakteereille (probiooteille) suotuisa kasvualusta. Probiootit ovat eläviä bakteereita ja prebiootit niiden ravintoa. Prebiootit eivät siis itsessään lisää bakteerikantaa, ja toimiakseen ne tarvitsevat hyviä bakteereita, joita jokaisen iholta löytyy jo valmiiksi. Probiootit toimivat sitä tehokkaammin, mitä enemmän ravintoa niillä on. Kuten probiootteja, myös prebiootteja käytetään montaa erilaista kantaa. Luonnollisia prebiootteja löytyy suoraan luonnosta ja yksi hyvin usein kosmetiikassa esiintyvä prebiootti on inuliini, jota saa mm. sikurijuuresta.

Heleä iho probiooteilla ja prebiooteilla

Probiootteja ja prebiootteja sisältävää kosmetiikkaa voi käyttää myös kuuriluontoisesti ihon epätasapainon korjaamiseen, mutta niiden käytöstä ei ole haittaa päivittäisessä käytössäkään. Ainoa poikkeus on eläviä probiootteja sisältävät tuotteet, joita suositellaan käyttämään vain yksi kuuri / pullo vuodessa. 

Atopik Balance Probioottinaamio sisältää eläviä probiootteja ja on erittäin helppo tuote ottaa mukaan minne tahansa. Tuote sisältää viisi annospussia jauhetta, joka sekoitetaan veden kanssa ja annetaan hetki aktivoitua ennen naamion levittämistä kasvoille. Naamio sisältää lisäksi ihoa puhdistavaa savea ja kirkastavaa mustikkajauhetta, josta tulee myös naamion suloinen vaaleanpunainen väri. Helppo täsmätuote rauhoittaa epätasapainoisen ihon!

Esse Skincare -sarjasta löytyy herkän ihon Sensitive-seerumi ja aikuisen ihon Plus-seerumi, joissa molemmissa on eläviä probiootteja. Essen tuotteissa on ensimmäisenä maailmassa onnistuttu säilömään suuri määrä eläviä probiootteja kosmetiikkaan.

Sugarin aiemmassa postauksessa Saana vinkkasi, että Mádara Infinity Mist Probioottinen kasvosuihke on hänen yksi lempi tuotteistaan, jota voi käyttää iltaisin tai aamuisin osana ihonhoitorutiinia tai suihkia pitkin päivää.

Flow Cosmetics probioottinen luomukamomillavesi on ärtyneen, herkän ja kuivan ihon rauhoittaja, jota voi käyttää myös päänahan hoitoon. Kukkaisvesi on todella monipuolinen tuote ja sopii koko perheen käytettäväksi. Sen sisältämä luomukamomilla rauhoittaa ihoa välittömästi.

Bybi Crystal Clear Puhdistusgeeli on ihana tuote epäpuhtaan öljyisen ihon puhdistukseen. Sen sisältämä sikurijuuresta johdettu prebioottinen inuliini tasapainottaa ihon mikrobiomia. 

Pulpe De Vie Perfect Selfie -prebioottinen kasvoemulsio kosteuttaa, suojaa ja tasapainoittaa ihon toimintaa. Kasvoemulsiossa käytetty prebiootti on bioecolia®-sokerijohdannainen.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.