Reformer-pilates
Kategoriassa Parasta juuri nyt

Reformer-pilates testissä: koko kehon re-boottaus

Reformer-pilates on maailmalla hypetetty pilateksen muoto, joka voimistaa kehoa, pidentää lihaksia ja parantaa kehonhallintaa. Kävimme testaamassa BAY Helsinki -studiolla.

Ensimmäinen ajatukseni Reformer-pilates -laitteen nähdessäni oli, että tulisin sotkeutumaan kaikkiin sen vipuihin ja vietereihin niin pahasti, että minut pitäisi tulla pelastamaan palokunnan voimin. Googlaa Reformer-pilates, niin tiedät, mistä puhun – aiheesta tietämättömälle tuo lääkärin tutkimuspöydän ja soutulaitteen yhdistelmältä näyttävä laite vaikuttaa hiukan uhkaavalta. Mutta ei pelkoa: yllätyin itsekin siitä, miten hauskaa ja koukuttavaa Reformer-pilates oli. Kerron kohta lisää harrastuksen aloittamisesta, mutta ensin vähän taustatietoa lajista.

Reformer-pilates ei varsinaisesti ole mikään uusi keksintö, vaan Joseph Pilates kehitti laitetta jo 1900-luvun alussa. Alunperin kuntoutukseen tarkoitettu laite sopii niin aloittelijoille, kuin kokeneimmillekin harjoittelijoille, ja esimerkiksi Australiassa Reformer-pilates onkin usein jopa suositumpaa kuin mattopilates sen tehokkuuden vuoksi. Suomessa laji on kuitenkin vielä melko tuntematon. Reformer-pilateksen juju on siinä, että kaikki liikkeet tehdään aiemmin kuvailemallani laitteella. Laite tukee kehoa ja auttaa löytämään optimaaliset asennot, jolloin oikeiden lihasten aktivoiminen helpottuu ja tekee treenistä samalla helpompaa, mutta myös tehokkaampaa. Liikkeitä ei voi vaivihkaa tehdä puolella teholla tai huolimattomasti. Helsingissä Reformer-pilatesta voi harrastaa esimerkiksi BAY Helsinki -studiolla, jossa sitä opettaa muun muassa studion perustaja Julia Oravisto (lue Julian huiput hyvinvointivinkit täältä!).

Menin ensimmäiselle Reformer-tunnilleni BAY-studiolle vähän arastellen, koska olin saanut noidannuolen selkääni edellisellä viikolla ja pelkäsin, miten kipuileva ja jäykkä selkä reagoisi pilatekseen. Mutta mitä vielä! Selkä ei pistänyt pahakseen oikeastaan mitään liikettä, ja 60-minuuttisen jälkeen se tuntui kuin uudelta. Tuntui siltä, että kaikki noidannuolen vaikutuksesta omituisiin asentoihin vinksahtaneet keskivartalon lihakseni palautuivat ja kannattelin kehoani taas normaalisti. Pakko sanoa, että olin heti koukussa.

Oikeastaan tulos ei ole niin yllättävä. Vaikka Reformer-pilates on tehokasta liikuntaa, jossa saa kyllä hien pintaan ja lihakset kipeiksi (oudoista paikoista), se on samalla kropalle lempeää. Liikkeissä käytetään Reformerin jousivastuksia sekä usein kehon omaa painoa ja ne tehdään rauhallisessa tahdissa, ei riuhtoen. Lisäksi suurimman osan ajasta ollaan makuulla tai istualtaan Reformer-laitteen päällä, joten niveliin ei kohdistu rasittavia töyssyjä. Veikkaan, että tämä olisi siis täydellistä liikuntaa esimerkiksi juuri selkävaivaiselle, tai polviongelmista kärsivälle.

Hauskinta ja samalla haastavinta Reformer-pilateksessa on se, että kaikki asennot ja liikkeet tehdään niin pikkutarkasti. Tarkoitus on oppia kuuntelemaan omaa kehoa ja hahmottaa, miltä eri kehonosien oikeiden asentojen kuuluisi tuntua. Tässä suhteessa Reformer-pilates todella eroaa vaikkapa jostain suuressa ryhmässä harrastetusta perinteisestä mattopilateksesta, jossa on helppo fuskata. Reformer-pilateksessa huomiota kiinnitetään aina pieniin lihasryhmiin kerrallaan – yksi liike saattaa esimerkiksi kohdistua juuri polven yläpuolella oleviin lihaksiin – ja erityisen tärkeässä roolissa on keskivartalon syvien lihasten aktivoiminen. Joogasta tutulla tavalla myös hengitys on avainasemassa.

Koska Reformer-pilates on niin pikkutarkkaa, tuntuu todella tärkeältä, että sen voi aloittaa hyvin pienessä ryhmässä. BAY Helsingin tunneille mahtuu kerrallaan vain kuusi harrastajaa, joten ohjaaja ehtii kiertää jokaisen luona ja korjata liikkeitä vaikka kädestä pitäen. Joissakin liikesarjoissa joutuu pitämään mielessä yhtä aikaa niin monta pientä asiaa, että aivot menevät ainakin alussa väkisinkin solmuun. Silloin on hyvä, että ohjaaja on valmiina rientämään apuun, kun ilmassa heiluu vahingossa väärä jalka tai käsi (se tulee tapahtumaan).

Julia Oravisto suosittelee varaamaan BAY:lta aluksi ainakin yhden Intro-tunnin, jonka aikana kaikki Reformer-laitteen mystiset vivut ja nauhat käydään läpi ja harjoitellaan perusasentoja- ja toimintoja. Itse kävin kolmella Intro-tunnilla ja koin sen aloittelijalle hyväksi määräksi. Jo ensimmäisellä tunnilla sai hyvin jutun jujusta kiinni, mutta halusin opetella alkeet huolellisesti. Mitä paremmin perusasennot saa painettua lihasmuistiin, sitä enemmän tulevista harjoituksista saa irti. Kannattaa kuitenkin tunnustella omia fiiliksiä, koska periaatteessa Intro-tunneilta saa siirtyä eteenpäin Basics-tunneille milloin vain haluaa.

Basics-tunneilla harjoitellaan edelleen Reformer-pilateksen perusteita, mutta tahti on hiukan nopeampi ja välillä kokeillaan myös vähän haastavampia asentoja ja liikkeitä. Jos hiki ei noussut pintaan Intro-tunneilla, viimeistään Basics-tasolla pääsee ahkeroimaan kunnolla. Ohjaaja kuitenkin kiertää edelleen koko ajan neuvomassa ja opastamassa kaikkia henkilökohtaisesti. Jos sattuu olemaan pilates-konkari ja Basics-tunnitkin tuntuvat liian helpoilta, BAY tarjoaa myös haastavampia Next Level, Advanced ja Flow -tunteja. Itse en ole vielä niille uskaltautunut, mutta ehkä vielä joskus. . .

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.