Kategoriassa Koti ja perhe

Rentoutumisharjoitukset ja jooga äidin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukena raskauden aikana

Raskaus on yksi suurimmista lahjoista jonka voimme saada. Matka äityteen on ihana, kaunis seikkailu, mutta samalla hullu ja villi matka, haastavaa ja ehkä pelottavaakin aikaa. Keho käy läpi ihmeellistä muutosta, mutta niin myös mieli ja sydän on jatkuvassa myllerryksessä.

Lempeiden joogaharjoitusten ja tiedostavan läsnäolon sekä rentoutumisharjoitusten avulla voi vähentää synnytyspelkoa ja tarjota luonnollisia apukeinoja itse synnytykseen. Raskausajan jooga tasapainottaa kehon ja mielen kireyksiä. Lisäksi jooga auttaa rentoutumaan ja käyttämään hengitystä rentoutumisen apuna. Raskausajan joogaharjoitukset lisäävät parhaimmillaan äidin hyvinvointia, tukilihasten voimaa ja kehon liikkuvuutta.

Jonna Monola on lempeä ja intuitiivinen  jooga- ja meditaatio-opettaja, joka on tutkinut ja opiskellut joogaa ja henkisyyttä ympäri maailmaa eri opettajien opissa yli kymmenen vuoden ajan. Jonnan oman raskausmatkan innoittamana syntyi Bohemian mama– kurssi, jonka tarkoituksena on auttaa odottavia äitejä kohtaamaan uusi, kaunis ja ihmeellinen elämänvaihe mahdollisimman voimauttavalla tavalla.

Juttelimme Jonnan kanssa hänen tuoreesta äitiyden kokemuksesta ja siitä, miten hän hyödynsi jooga- ja rentoutumisharjoituksia raskauden aikana.

Onnea tuoreelle äidille. Miten ensimmäiset viikot vauvan kanssa ovat sujuneet?

Päivät vauvan kanssa kuluvat super nopeasti ihanuutta tuoksutellen, häntä ja hänen pikku varpaita ihastellen. Ensimmäiset viikot menivät tutustuessa ja uuden opettelemisessa sekä levätessä ja voimia kerätessä. Olemme pesineet pehmeissä pellavalakanoissa ja henganneet beben kanssa mahdollisimman paljon ihokontaktissa. Samalla olen yrittänyt muistaa hoitaa myös itseäni nostamalla oksitosiinitasojani herkuttelemalla omia lemppariherkkuja sekä antamalla itselleni myös hetken omaa aikaa, hemmotteluhetken kotikylpylässä tai muutaman minuutin hengitysmatkan oman voiman äärelle omassa rauhassa. 

Kehitit Bohemian Mama raskausjooga -kurssikokonaisuuden oman raskausmatkasi aikana, mitä kurssiin sisältyy?

Kurssi on hemmotteleva ja hoitava 7-videon ja audion kokonaisuus kaikille odottaville äideille. Se sisältää neljä virtaavan hidasta ja lempeää raskausjooga harjoitusta, jotka sopivat kaikille, raskauden jokaiseen vaiheeseen. Kurssin voi siis aloittaa vaikka vasta raskauden puolivälissä. Kurssiin kuuluu joogaharjoitusten lisäksi myös kolme ohjattua meditaatiomatkaa, jotka auttavat rentoutumaan, löytämään oman voiman sekä vapauttamaan pelkoja. Kirsikkana kakun päällä kurssi tarjoilee 56 -sivuisen hyvän olon oppaan, jossa jaan vinkkejä raskauden aikaiseen hyvään oloon ja hemmotteluun sekä siihen, miten valmistautua  synnytykseen luonnollisin keinoin ja saada synnytyskokemuksesta kaunis ja voimauttava. Synnytyksen ei tarvitse olla pelottava kipuileva kokemus, vaan uskon, että synnytys voi olla voimauttava ja jokainen voi manifestoinnilla vaikuttaa suurelta osin omaan synnytyskokemukseensa.

Millaiseksi koit oman raskautesi ja saitko siihen tukea joogasta tai muista sinulle tärkeistä harjoituksista?

Rakastin olla raskaana! Tunsin itseni oikeaksi jumalattareksi. Rakastin omaa muuttuvaa kehoani ja sen mukana tuomaa lempeyttä itseäni kohtaan. Koskaan en ole tuntenut itseäni yhtä kauniiksi ja seksikkääksi ja jutellut itselleni yhtä hyväksyvästi kuin raskausaikana. Mitä muutamasta muhkurasta reisissä tai raskausarvista rinnoissa tai vatsassa, kun kehoni pystyy kasvattamaan sisällään uutta elämää. Kuinka jumalaisen kaunista se vasta onkaan! 

Jooga ja meditaatio ovat olleet osa elämääni jo yli 15 vuoden ajan. Ne luonnollisesti kulkivat mukanani myös koko raskausmatkani. Harjoitukset auttoivat minua pysymään läsnä kehossani ja samalla luomaan yhteyttä jo raskausaikana sisälläni kasvavan vauvan kanssa. Harjoitukset auttoivat minua luottamaan omaan intuitiooni sekä kuuntelemaan sisäistä viisauttani ja voimaa, aina kun huomasin kokevani huolta, ahdistusta tai pelkoja. Koen, että jo raskausaikana on tärkeää, että äidillä on seesteinen ja rauhallinen olla, sillä lapsi aistii energiat jo kohdussa ollessaan. Jooga, meditaatio, tietoinen hengitys ja affirmaatiot eli voimalauseet auttavat pitämään kehon ja mielen tasapainossa. Ne vapauttavat pelkoja ja antavat levollisen ja luottavaisen olon. Harjoitukset myös vapauttavat kehosta  ja mielestä stressiä, jännitystä sekä vanhoja energiablokkeja ja auttoivat ainakin itseäni välttämään tai ainakin tuomaan helpotusta useimpiin raskauden aikaisiin vaivoihin, kuten mielialanvaihteluihin, selkäkipuihin, päänsärkyihin, levottomiin jalkoihin, liitoskipuihin, turvotukseen sekä iskiasvaivoihin. Uskon myös, että saan kiittää kurssin harjoitteita nopeasta palautumisestani. Olen itsekin ihmeissäni miten hyvin olen synnytyksestä toipunut. 

Voiko ohjaamiasi joogaharjoituksia tehdä koko raskauden ajan, tulisiko jotain jooga-asanoita välttää raskauden aikana?

Joogassa on asanoita eli asentoja, joita tulisi välttää raskaana ollessa, mutta Bohemian Mama kurssi on suunniteltu niin, että kaikki kurssin harjoitukset sopivat tehtäviksi jokaisen raskaus kolmanneksen aikana. Kurssin voikin siis aloittaa missä raskauden vaiheessa tahansa, olit sitten raskausmatkasi ensi metreillä tai jo puolivälissä. Harjoituksiin ei myöskään tarvitse aiempaa kokemusta joogasta tai meditaatiosta. Harjoitukset ovat turvallisia, tehokkaita ja tukenasi läpi koko odotuksen, synnytyksen ja aina äitiyteen asti. Kuuntele kuitenkin aina kehoasi ja jos jokin asento ei tunnu hyvältä, älä tee sitä. Keho on viisas, se tietää mitä se tarvitsee.

Miten valmistauduit synnytykseen, sujuiko synnytys suunnitelmien mukaan?

Uskon, että harjoittamalla raskauteni aikana tietoista hengitystä sekä joogaa, synnytykseni oli kivuttomampi, sillä näiden harjoitusten avulla pystyin vastaanottamaan synnytysaallot (supistukset) rennompana luottaen omaan kehooni. Kävin hypnosynnytykseen sekä oman sisäisen voiman vahvistamiseen pohjautuvan raskaus- ja synnytyskurssin, kuuntelin iltaisin voimauttavia meditaatioharjoituksia ja luin myös paljon luonnolliseen, voimauttavaan ja orgastiseen (orgasmic birth) synnytykseen liittyvää kirjallisuutta. Hemmottelin itseäni päivittäin erilaisilla raskausrituaaleilla, joiden kautta kehooni vapautui sekä itselleni ja vauvalle tärkeitä mielihyvähormoneja, kuten oksitosiinia ja endorfiinia. Kävin raskauden aikana myös paljon erilaisissa hoidoissa kuten hieronnoissa, osteopaatilla sekä akupunktiossa. Paras raskauden aikainen investointi oli palkata doula, eli tukihenkilö koko raskausmatkalle ja postpartumiin. Olen myös kiitollinen, että ymmärsin ottaa huomioon myös raskauden jälkeistä aikaa, eli postpartumia ja palkkasin meille kotiapua kerran viikkoon, jotta pystyn itse keskittymään täysin vauvaani. 

Synnytykseni oli kaunis, mutta voimakas. Doula ja kätilö tulivat puolen yön aikaan meille kotiin, jossa vietin altaassa 7 kaunista, mutta intensiivistä tuntia synnytyssuolan (joka valmistettiin Mother Blessing seremonian yhteydessä) ja kukkien seassa, Onyx (maadoittava voimakivi) altaan pohjalla shamaanirummun soidessa taustalla, mieheni silittäessä hiuksiani. Sukelsin täysin omaan maailmaani, meditatiiviseen transsi-tilaan, jossa puhdistauduin vanhoista energioista itkemällä, nauramalla ja oksentamalla ja valmistauduin matkaamaan kohti äitiyttä ja vastaanottamaan pienen ihmeeni tähän maailmaan. Ennen kaikkea synnytys oli erittäin voimakas henkinen kokemus, jonka aikana synnytin maailmaan pienen ihmisen, mutta samalla koen myös itse syntyneeni uudella tavalla, naisesta äidiksi. Olen kiitollinen että sain kokea toivomani kotisynnytyksen, mutta kun synnytys ei edennyt oikealla tavalla, kuuntelin sisäistä ääntäni ja siirryimme aamulla sairaalaan. Se osoittautui parhaaksi vaihtoehdoksi, sillä menetin istukan syntymän jälkeen rutkasti verta. Onkin tärkeää muistaa, että aina synnytys ei suju kuten on suunnitellut tai kuten itse toivoisi. Muista siis olla itsellesi armollinen. Jokainen synnytys on arvokas ja ainutlaatuinen. 

Minkälaisia rentoutuskeinoja sinulla oli käytössä raskauden ja synnytyksen aikana?

Rakastan hemmottelua! Raskausaikana saa hyvällä omalla tunnolla panostaa itsensä hemmotteluun oman ja vauvan hyvinvoinnin takia. Tein kaikkea, josta minulle tuli hyvä mieli ja olo. Joogasin, meditoin, tein hengitysharjoituksia, hieroin ja hyväilin itseäni, rentouduin kotikylpylässä ja kävin erilaisissa rentoutushoidoissa.

Raskausaikana kehoa kolottaa ja jomottaa. Ehdoton lemppari raskausrituaaleistani oli lämmin kylpy ja erilaiset naamiot ja vartalon kuorinnat ja öljyt. Bohemian mama kirjasesta löydätkin muutaman suosikkireseptini. Hemmottelin väsyneitä lihaksia viikottain Epsom-suolakylvyssä.

Vinkkinä, Jos et omista kylpyammetta, voit antaa varpaillesi niiden kaipaaman huomion jalkakylvyn muodossa, sillä jalat väsyvät ja turpoavat usein raskausaikana. Toimii loistavasti levottomiin jalkoihin.

Synnytyksen aikana parhaimmiksi kivunlievitys keinoksi osoittautui lämmin vesi ja hengitys. Käytimme synnytyksessäni apuna myös akupunktiota, päähierontaa, gua sha kampoja, synnytysjakkaraa, eteerisiä öljyjä sekä rentouttavaa musiikkia.

Miten joogaharjoittelun pariin kannattaa palata ja millaisia harjoituksia vauvavuoden aikana suosittelet ja aiot itse tehdä?

Kannustan kuuntelemaan omaa kehoa ja olemaan tässäkin kohtaa armollinen itseä kohtaan. Anna itsellesi tarvitsemasi aika toipua ja aloita ensin lantionpohjalihaksien harjoittelu ja siirry sen jälkeen lempeän joogan pariin. Lempeitä venytteleviä ja kehoa avaavia joogaharkoituksia löytyy Bohemian Mama-kurssilta, joita voi tehdä myös raskauden jälkeen sekä Bohemian Mood Online jooga alustalta

Millä muilla tavoin hoidat ja hemmottelet itseäsi nyt, tuoreena äitinä?

Kun vauva nukkuu pidempiä pätkiä, hemmottelen  myös itseäni unella! Uni on kaiken A ja O oman jaksamisen kannalta. Mielestäni yksi tärkeimmistä vinkeistä vauva-aikaan onkin; nuku silloin kun vauvasi nukkuu! 

Käytän tuon ajan myös omaan hyvinvointiini tehden asioita, joista minulle tulee hyvä mieli ja olo;  liikuttamalla kehoani lempeästi, liikkumalla luonnossa sekä hengitellen. Rakastan myös erilaisia hemmotteluhoitoja, raakasuklaata sekä lasillista hyvää viiniä. Ainiin, ja orgasmeita unohtamatta! Niiden tuottamat oksitosiinit todella rentouttavat ja lisäävät hyvänolon tunnetta! 


*Lempeitä harjoituksia voi tehdä koko raskausajan läpi aivan synnytykseen asti, varmista kuitenkin lääkäriltäsi/neuvolastasi, että raskaus on vakaa, vointisi on hyvä eikä esteitä liikunnallisille harjoituksille ole.

Bohemian Mama kurssi on Jonna Monolan suunnittelema hemmotteleva ja hoitava 7-videon ja audion kokonaisuus odottaville äideille. Kurssi auttaa odottavaa äitiä luomaan yhteyden itseensä ja sisällä kasvavaan elämään rentoutusharjoitteiden ja lempeän liikkeen kautta, kurssista saa voimaa, energiaa, tasapainoa sekä pehmeyttä mielelle ja keholle suuren muutoksen keskellä. 

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.