Kategoriassa Kahvilat ja ravintolat \\ Ruoka

Ruokaa ekologisemmin mukaan

Oletko kokeillut pyytää ruokaa omiin astioihin tai kertaalleen käytettyyn paperipussiin? Tai sitten ihan vaan pulla käteen ja menoksi – syöthän sen kuitenkin jo kotimatkalla.

Joskus myyjä saattaa hämmentyä, mutta kertaakaan en ole kuullut sanottavan ’’Et saa’’. Siis kysykäämme, pyytäkäämme ja vaatikaamme, sillä kuluttaja on myös vaikuttaja. Kauppiaat ja ravintolat haluavat vastata tarpeisiin, ja useat ovatkin lähteneet mukaan hävikkiruokataistoon ja pakkauksettomiin ratkaisuihin.

Lähes kaikki ravintolat ja kaupat ovat suopeita omiin astioihin ostamiseen. On hienoa, että jotkut ravintolat jopa kannustavat ihmisiä siihen. Yhä useampi paikka tarjoaa tuotteitaan edullisemmin omiin astioihin. Kyse ei ole vain kuluttajan rahallisesta voitosta, mutta myös siitä, että se herättää yhä useammat miettimään valintojaan ja ostokäyttäytymistään. Kun ravintola mainostaa ”ruokaa omaan astiaan ostettuna”, se saa ihmiset toimimaan.

Oman take away -astian ei tarvitse olla hieno, ei edes siihen tarkoitukseen tarkoitettu astia. Olen pyytäessäni saanut tilaamani mehun omiin purkkeihin (suolakurkku- ja maapähkinävoipurkit – hot indeed) ja pullan ryppyiseen ja rasvatahraiseen paperipussiin. Toimin omasta aloitteesta. Helsingissä on onneksi kasvavassa määrin nollahukkaan innostavia ravintoloita!

Tällä hetkellä ainakin Silvoplee, Penny sekä Hykke mainostavat, että heidän lounasta saa omaan rasiaan -10% alennuksella. Lounasajan jälkeistä leftover-lounasta saa halvemmalla omiin astioihin ainakin Ondasta sekä Unicafen lounasravintoloista.

Ruokahävikin torjumisella on iso ympäristövaikutus. Tiesitkö, että itse hävikkiruoka kuormittaa maapalloa enemmän kuin pakkaukset hävikkiruuan ympärillä? Ei tarvitse siis tuntea huonoa omatuntoa, jos kaikkea hävikkiä ei saa irtona omaan purkkiin. Parempi, että edes ruoka tulee syödyksi eikä molemmat, ruoka sekä pakkaus, päädy jättömaalle. Sekä Lunchie että ResQ app ovat tehneet hävikkiruuan ostamisesta ihanan helppoa ja hauskaa. ResQ-sovellus myös kertoo sinulle paljon säästät rahaa, aikaa ja hiilidioksidipäästöjä pelastustoimillasi! Etenkin Helsingin kantakaupunkialueella vaihtoehtoja on runsaasti. Sovelluksilla ostettu ruoka on lähes aina valmiiksi pakattu, mutta useimmiten onneksi paperiin tai kartonkiin. Ainakin Elfantin ja OmNamin annokset tulevat biohajoavissa pakkauksissa.

Kauppakeskus REDI:n K1-kerrokseen on auennut Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa WeFood, joka on pienestä koostaan huolimatta aarreaitta. WeFoodista löytyy tuoreita vihanneksia, pakasteita sekä kuivamuonaa, eikä kaikessa ole edes päiväys vielä lähellä. WeFood toimii vapaaehtoistoiminnalla ja he etsivät kokoajan lisäkäsiä myymälään ja logistiikkaan.

Kaikilla on tilanteita, kun omat purnukat ovat jääneet kotiin, hävikkiruokaa ei ole saatavilla tai tekisi mieli vain kaikessa helppoudessa tilata ruoka valmiina eteen. Hemmottelu on myös todella ok (!!), eikä siitä tarvitse välttämättä edes tuntea huonoa omaatuntoa: Woltista löytyy nykyään Ruokaa ekopakattuna -kategoria! Eikä lista ole edes tylsä. Kategoriasta löytyvät ainakin Kippo, Rulla sekä Bali Brunch, jotka tarjoavat paitsi ihanaa ruokaa niin nyt myös biohajoavissa pakkauksissa mukaan. Gotta love! Jos olet kaupungilla kiireessä vailla evästä, myös Anton & Antonista löytyy ruokaa ekologisesti pakattuna. Suurin osa Anton & Antonin omista ruuista on nykyisin pakattu maissista valmistettuun, muovinkaltaiseen biohajoavaan pakettiin. Ja he eivät myöskään myy pullovettä vaan vain lasisia vesipulloja, joihin saat heiltä hanavettä.

Kun lähdemme liikkeelle pienillä teoilla ja itsellemme suopein mielin, arjessa on helppo tehdä kestävämpiä valintoja. Zero Wasten ei tarvitse näyttää coolilta, eikä muovieväsrasioita tarvitse vaihtaa lasisiin, jos ei siltä tunnu. Jos hävettää pyytää ruokaa omaan kippoon, ajattele tilannetta vaikka hauskana small talkin paikkana. Valintasi saattaa jäädä myös myyjän, kokin ja leipurin mieleen. Et ehkä tajua, mutta sinä innostat ja inspiroit!

 

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.