Kategoriassa Koti ja perhe

Seksuaalisuus raskausaikana

Miten kohdata muuttunut naiseus uudessa elämänvaiheessa

Seksuaalisuus on meidän kaikkien perustarve, merkittävä osa identiteettiä ja sisäinen voima. Tieto äidiksi tulosta ja raskauden tuomat muutokset usein kuitenkin mullistavat seksuaalisuuden kokemusta ja tarjoavat mahdollisuuden tutustua siihen uudelleen.

Raskausajan vaikutusta seksuaalisuuteen ei voi yksiselitteisesti kuvailla. Jokaisen kokemus seksuaalisuudesta ja raskaudesta on yksilöllinen, joten kokemuksia raskausajan seksuaalisuudesta on vähintään yhtä paljon kuin raskaana olevia naisia.

Jokaiselle raskaudelle on kuitenkin yhteistä muutos. Muutos, joka muuttaa kehonkuvaa, mullistaa ajatusmaailman ja sekoittaa hormonitoiminnan. Sen vuoksi jokaiselle raskaudelle on usein yhteistä myös muutokset seksuaalisuudessa ja sen kokemisessa.

Raskausajan vaikutuksista seksuaalisuuteen on tarjolla paljon tietoa ja neuvolassa saatetaan myös sivuta tätä aihetta. Teeman käsittely saatetaan kuitenkin typistää partneriseksistä ja halujen eriparisuudesta keskustelemiseen. Äidin hyvinvoinnin kannalta tärkeintä olisi vahvistaa kokonaisvaltaista seksuaalisuuden kokemusta ja tukea mahdollisen parisuhteen intiimiyttä myös seksin harrastamisen ulkopuolella.

Voit lähestyä seksuaalisuuttasi raskausaikana näiden harjoitusten ja näkökulmien avulla:

Tutustu muuttuvaan kehoosi kosketuksen kautta. Kosketa ensin turvallisia ja tuttuja kohtia, kuten käsiäsi, kasvojasi ja hiuksiasi. Kun olo tuntuu tutulta ja turvalliselta, kosketa uteliaasti myös kasvavaa vatsaasi ja muita vieraammilta tuntuvia kehonosia. Jos haluat, voit pyytää myös kumppanisi mukaan.

Pohdi ja kirjoita, millaisia näkemyksiä ja uskomuksia liität äitiyden ja seksuaalisuuden yhdistelmään. Pohdi myös, millaisia toiveita sinulla on omasta seksuaalisuudestasi äidiksi tultua. Keskustele halutessasi kumppanisi kanssa havainnoistasi ja pohtikaa yhdessä keinoja, miten haluaisitte säilyttää keskinäisen keho- ja tunneyhteyden vauvan syntymän jälkeen.

Tee sooloseksistä säännöllinen tapa. Monesti saatamme kuvitella, että parisuhteessa ollessa itsetyydytys on pois yhdessä harrastetusta seksistä. Itsetyydytys kuitenkin vahvistaa yhteyttäsi muuttuneeseen kehoon ja vapauttaa mielihyvähormoneja muuten ehkä epämukavassa olotilassa. Itsetyydytyksen ei tarvitse olla orgasmikeskeistä, vaan keskity hyväilyyn ja nautinnon saamiseen.

Unohtakaa yhdyntäkeskeisyys. Nyt viimeistään on hyvä käydä keskusteluja kumppanin kanssa siitä, mitä kaikkea seksi voi välillänne olla. Tämä myös valmistaa synnytyksen jälkeiseen aikaan, jolloin hormonitoiminta muuttuu ja voi syntyä toive uudenlaiselle läheisyydelle. Raskausaikana liukuvoide voi olla avuksi kaikessa seksissä.

Vaali tunneyhteyttä toisiin ihmisiin. Raskauden aikana tunne-elämä saattaa muuttua ja tunteiden havaitseminen saattaa herkistyä. Tunneyhteyteen hakeutuminen vahvistaa turvallisuuden tunnetta, läheisyyttä ja luottamusta. Raskausaikana rakennettu avoin tunneyhteys luo hyvän perustan tueksi vauvavuoden intensiivisyyteen.

Muuttuneen seksuaalisuuden kokemuksen äärellä on hyvä muistaa, että jokaisen odottavan äidin seksuaalisuus on henkilökohtainen kokemus ja tila, jota ei voi arvioida ulkopuolelta. Anna itsellesi tilaa kokea ja tuntea raskausaika itselle oikealta tuntuvalla tavalla.

Lempeydellä,

Oona Tchitcherin

Oona on Äitipiirin bloggaaja ja hyvinvoinnin puolestapuhuja, joka pyristelee pois suorituskeskeisestä elämästä ja haluaa tarjota muille keinoja toimia samoin. Koulutukseltaan Oona on terveydenhoitaja sekä tuleva seksuaalineuvoja ja sosiaali- ja terveyshallintotieteiden maisteri. Oonalla on 1,5-vuotias tytär sekä 8-vuotias bonustytär.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.