Kategoriassa Matkailu ja retkeily \\ Parasta juuri nyt \\ Vastuullinen elämä

Sodankylän Elokuvajuhla

Helsingistä Sodankylään on matkaa noin 950 km ja sen taittoi pysähdellen 24 tunnissa. Anna kertoo, miksi jokaisen tulisi lähteä Sodankylän Elokuvajuhlille. Nappaa talteen vinkit ensi kesän Sodis-reissua varten! 

 

Midnight Sun Film Festival, eli tutummin Sodankylän Elokuvajuhlat järjestettiin tänä vuonna 34. kertaa. Tapahtumaa on alun perin ollut luomassa ja järjestämässä Aki ja Mika Kaurismäki, Anssi Mänttäri sekä Peter Von Bagh, jonka mukaan on myös nimetty katu tapahtuma-alueella. Tapahtuma on saanut maailmalla kiitosta sen ainutlaatuisista puitteista, low profile -meiningistää sekä orkesterin säestämistä mykkäelokuvista. Viimeistä en kokenut, mutta seuraavalla kerralla aion. Tänä vuonna viisipäiväinen tapahtuma keräsi yleisöennätyksenä 31 000 kävijää.

Ensimmäinen ajatukseni tapahtumasta oli että vau kuinka kauas ihminen voikaan matkata katsomaan elokuvia. Toinen ajatukseni oli että hauskaa kuinka kauas voi lähteä. Sitten jo lähdettiinkin.

Otimme auton, sillä näin koko reissu maksoi vähemmän kuin edestakainen matka junalla. Tarkistin, että kaikkinensa – bensoja ja leffalippuja myöten – minulla meni rahaa 180 euroa to-ma välillä. Autoon ahtautui viisi ihmistä ja paljon tavaraa, jota oli sylissä ja jalkatilassa. Emme tienneet minne majoitumme, mitä elokuvia katsomme tai mitä syömme. Emme kaikki edes tunteneet toisiamme, olimme kavereita ja kaverin kavereita.

Vinkit Sodikseen

Lähdimme torstai-iltana kohti yötöntä yötä. Automatkat olivat reissun parasta antia! Kuuntelimme kuskin tekemää soittolistaa ja toivekappaleita, tutustuimme toisiimme, joimme kahvia ja olimme koko ajan varmoja, että ollaan jo tosi pohjoisessa. Oikeasti olimme vasta Hartolan Jari-Pekalla ranskalaisilla, mutta aurinko ei meinannut laskea laisinkaan. Kaikkialla oli paljon lupiineja. Ensimmäisen yön majoituimme Niemenharjun matkailukeskuksella. Olimme perillä Sodankylässä perjantai-iltana seitsemältä, eli matkustimme hitaasti ja pysähdellen –  laskennallisesti tasan vuorokauden verran.

Ahtaalla ja pitkällä automatkalla kannattaa muistaa, että elämä ei lopu, vaikka jalkatila loppuisikin. Tärkeitä asioita pitkälle matkalle ovat oikea asenne, rennot vaatteet, riittävä vesi, kevyt purtava (jo pelkkä istuminenkin turvottaa), hyvä musiikki, avoin ilmapiiri ja riittävät pysähdykset.

Elokuvajuhlien tapahtuma-alueella saa vapaasti oleilla, alueelle ei ole festariranneketta. On vain leffalippuja, joita voi ostaa yksittäin tai 12 lipun pakettina (paketti maksaa 90 €, halpaa). Nautimme kaikkien muiden tavoin joen rannassa tapahtuman fiiliksestä ja odottelimme pääsyä yöllä pyörivään elokuvaan. Note to self: ulkoteltoissa on viileä jos ulkonakin on. Palelimme ensimmäisen elokuvan ja yön ja nukuimme koiranunta.

Lauantai ja sunnuntai olivat paahteisia ja valitsimme elokuvia fiilispohjalta, otimme aikaa myös oleilulle Sodankylässä. Pienessä kaupungissa oleilu tuntui lomalta, sillä ei ollut muuta tekemistä kuin makoilla auringon alla. En suosittele suorittamaan näitä festareita, se ei kuulu tunnelmaan. Siispä makoilulle ja hengailulle kannattaa jättää tilaa.

Elokuvia pyörii keskiviikosta aina sunnuntaiyöhön asti ja valikoimassa on jokaiselle jotakin. On lasten elokuvia, lyhäreitä, kauhua ja romantiikkaa. Omat suosikkini olivat kotimaiset lyhytelokuvat, Rojo (jonka leikkaus ja äänimaailma olivat todella hyvin rakennettu!) sekä uusi kotimainen Koirat eivät käytä housuja (joka kuulemamme mukaan jakoi paljon mielipiteitä).

Sodankylän elokuvajuhlat vinkit

Miten matkata Sodankylään

Autolla

Auto on helppo ja bensakulut viidelle jaettuna edullinen tapa matkata Sodankylään. Sodankylässä liikkumiseen ei tarvitse autoa, mutta auto mahdollistaa matkan varrella kotimaanmatkailun ja yllättävät löydöt.

Junalla

Juna on ekologisin vaihtoehto ja vie Rovaniemelle asti. Mikäli haluat matkata junalla, varaa matkasi ajoissa! Jo kuukausi ennen tapahtumaa lippujen hinnat olivat noin 100€/suunta. Meille koko reissu maksoi vähemmän kuin mitä pelkät junaliput olisivat kustantaneet. Rovaniemeltä pääsee nopeasti ja helposti bussilla Sodankylään.

Lentäen

Nopein vaihtoehto on lentää Helsingistä Rovaniemelle ja matkata bussilla Sodankylään, mutta tämä on mielestäni myös tylsin vaihtoehto unohtamatta sitä että se on myös epäekologisin. Maata pitkin matkatessa pääsee sitä paitsi tutustumaan paremmin Suomen luontoon ja voi bongailla poroja ja sympaattisia pysähdyspaikkoja.

Sodankylän elokuvajuhlat
Missä majoittua Sodankylän Elokuvajuhlilla

Sodankylässä

Nilimellan Camping oli meidän valinta ja suosittelen lämmöllä! Nilimella sijaitsee Sodankylässä Kitisen joen varrella. Elokuvajuhlat ja Sodankylän keskusta sijaitsevat noin 10 minuutin kävelymatkan päässä. Nilimellassa on edullisia telttapaikkoja, vuokrattavia mökkejä, suihkut, keittiö sekä ulkotuli.

Elokuvajuhlien majoituksen etsimistä ja ilmoittamista varten on myös oma Facebook-ryhmä. Tämä on ilmeisen yleinen tapa löytää edullinen ja hyvä majoitus jonkun kotona. Voit vuokrata huoneen tai koko talon.

Tapahtuman nettisivuilla suositellaan myös majoittumismahdollisuuksia Luoston tunturin kupeessa tai Sodankylässä koulussa.

Matkan varrella

Matkan varrella majoittumisesta ei kannata ottaa stressiä, sillä yllättävää kyllä, Suomen maanteiden varsilla on melko runsaasti camping-alueita. Tietysti hädän tullen voi myös majoittua jokamiehenoikeuksin villiin luontoon. Myös Airbnb-sovelluksen kautta löytyy vaihtoehtoja. Emme varanneet mitään etukäteen, vaan kaikki yöpaikat löytyivät kadunvarsikylttejä seuraillen.

Menomatkalla majoituimme Niemenharjun matkailukeskuksen kompaktissa ja modernissa mökissä. Vuokra per yö oli 120 € ja puitteet olivat älyttömän kauniit! Täällä olisi päässyt halutessaan aamu-uinnille ja aamupuurot nautimme omalla terassilla.

Paluumatkalla löysimme majoituksen Iin Silloilta. Tänne voi ”sisäänkirjautua” mihin aikaan tahansa, jos vain kehtaa herättää ovikellon soitolla. Myöhäisen saapumisen vuoksi saimme pienen punaisen Mansikka-nimisen mökin älyttömän edullisesti. Kävimme myös uimassa Ii-joessa. Ihana paikka!

 

Vinkit Sodankylän Elokuvajuhlille

Elokuvaliput

Festareille ei ole erillistä pääsymaksua, vaan leffoihin pääsee ostamalla elokuvalippuja joko etukäteen tai paikan päältä. Kannattaa ostaa porukalle jaettavaksi 12 elokuvan sarjalippuja, ne tulevat edulliseksi. Elokuviin voi tiettyinä päivinä ennen tapahtumaa ennakkovarata paikkoja, mutta loput eli noin puolet lipuista myydään vasta tapahtumapäivinä.

Tapahtuma teki uuden kävijäennätyksen, joten useat elokuvat myivät kaikkina päivinä jo aamulla loppuun. Lippuja piti siis olla jonottamassa klo 8.00 aamulla, jos halusi varmistaa pääsyn kyseisenä päivinä kaikkiin haluamiinsa elokuviin. Jos tahtoo varmistaa pääsyn johonkin tiettyyn elokuvaan, suosittelen ennakkovarausta. Huom. Sarjaliput eivät käy mykkäelokuviin, niiden hinta on hieman korkeampi livemusiikista johtuen.

Weshare

MobilePayn kanssa synkassa toimiva WeShare on sovellus, johon voi luoda ryhmiä reissukavereiden kanssa. Kukin syöttää sovellukseen itse maksamansa, reissulaisten kesken jaettavat kulut, ja Weshare jakaa kustannukset automaattisesti kaikkien kesken. Maksu tapahtuu MobilePayn tyyliin pyyhkäisyllä. Matikkapään voi jättää lomalle ja kaikki ovat sujut läpi reissun.

Pakkaaminen

Sugar Universen Miten selvitä yö luonnossa -juttu on erittäin hyvä pakkausapulainen tällekin reissulle, jos telttailee. Päivät Sodankylässä voivat olla kuumia, mutta yölämpötilat putoavat lähemmäs nollaa. Näillä festareilla ei tarvitse prameilla vaatetuksella, joten ota suosiolla vain lököfarkkuja ja isoja yläosia mukaan.

Sodankylän keskusta 

Sodankylän kompaktissa keskustassa liikkui nopeasti kävellen paikasta toiseen. Keskustassa on isoja marketteja, joissa oli myös jonkin verran vegaanivalikoimaa. Jos lähin S-market on tyhjänä, suosittelen kävelemään hieman etäämmälle K-Supermarkettiin, jossa oli vielä lauantainakin jäljellä vegaanivaihtoehtoja. Sodankylässä oli tapahtuman ajan vegaanisia ruokatelttoja, joista sai kelpoa katuruokaa.

Keskustassa on myös muutama kirpputori, joissa on todella edulliset hinnat. Sodankylän keskustan ilmapiiri on todella lämmin ja hauska! Kahvilasuosituksena Vasemman Moottorin kahvila-ravintolaa, jossa kaksi ihanaa rouvaa tarjoilivat itsetehtyjä tuotteita (söimme raparperipiirakkaa ja heidän omaa cocktailiaan, Syöksykierrettä – ota molemmat) todella söpössä teltassa tapahtuman kupeessa.Myös edullista lounasta oli tarjolla.

Ei ole siis syytä olla menemättä Sodankylän Elokuvajuhlille. Huonosti nukuttu yökin nauratti jo kahden päivän päästä, enkä keksi mitään huonoa sanottavaa mistään. Koko Sodankylän keskusta juhlii Elokuvajuhlien aikaan, ilo ja hymy löytyy kaikkialta, loputon auringonpaiste ihmetyttää vieläkin.

 

 

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.