Kategoriassa Muoti \\ Parasta juuri nyt \\ Vastuullinen elämä

Sugar testaa: 30 päivän asuhaaste

Kun kuulin #ShopYourCloset -asuhaasteesta, kiinnostuin, innostuin ja päätin testata.

Moikka! Täällä Sugarin harkkari Zaida. Suomensimme ja listasimme kaikki haasteen päiväkohtaiset ohjeet, jotta osallistuminen olisi helpompaa! Söpö grafiikka by Ida Ginman.

shop your closet - 30 päivän asuhaaste

Inspiraatio: @mintnotion

Mistä on kyse?

Bongasin #ShopYourCloset -haasteen Tyylitorstai-podcastista, joka on tarjoillut minulle tyyli-inspiraatiota jo useamman kuukauden. Hostit Riina ja Nora suorittivat haastetta päivittäin ja jakoivat tyylikkäitä asujaan podin IG-tilille. Haasteen on alun perin keksinyt kirjailija ja ex-shoppailuriippuvainen Eden Ashley, joka halusi viedä ajatuksensa toisaalle uuden hankkimisesta, ja kääntää katseen sen sijaan siihen, mitä itseltä jo löytyy. Omia vaatteita ja asusteita uusilla tavoilla yhdistelemällä asussa on aina jotain freesiä! On hyvä muistaa, että ekologisin vaate on aina se, jonka jo omistat.

Mikä fiilis ennen aloittamista?

Olen kypsytellyt ideaa haasteeseen osallistumisesta siitä asti, kun törmäsin siihen ensimmäisen kerran. Saisinhan syyn postata joka päivä asustani Instagramiin! Ajatus tuntuu kuitenkin vaivalloiselta: minulla ei ole ollut aikaisemminkaan ongelmaa löytää päällepantavaa tai keksiä kivoja asuyhdistelmiä, joten miksi asettaisin itselleni raameja? Haaste sopisi varmasti sellaiselle, joka ei kaipaa valinnanvaikeutta, vaan pikemminkin helpotusta asukriiseilyyn. Kun valinta päällepantavista vaatteista tehdäänkin haasteen aikana kolmesta printtipaidasta tai värikkäästä alaosasta koko vaatevaraston sijaan, aikaa kuluu vain vähän.

Pukeutuminen ja second hand ovat minulle sydämen asioita, joten lähden tämän tyyppisiin kokeiluihin innolla. Monet haasteen kohdista vaikuttavat siltä, että tulee väkisinkin kokeiltua jotain uutta.

Asuja ja fiiliksiä matkan varrelta
shop your closet - 30 päivän asuhaaste

Päivä 2: Pue ylä- ja alaosa, joita et ole ennen yhdistänyt.

Tämän päivän ohje oli helppo, koska yhdistelmien kanssa kangistuu helposti kaavoihin! En halunnut tehdä asun kokoamisesta kuitenkaan liian helppoa ja valita vaatetta, jonka olen juuri ostanut, enkä vielä ehtinyt juurikaan yhdistellä. Päällä oli siis vanha kunnon glitterhapsupaitani, jonka puen tavallisesti farkkujen kanssa. Nyt kuitenkin yhdistin sen maanläheisempiin vaaleisiin pellavahousuihin. Yhdistelmä oli yllättävän kiva ja freesi!

shop your closet -haaste

Päivä 7: Pue neutraali asu rohkean asusteen kanssa.

Puin värikkäät korvikset, koska sen rohkeampaa asustetta kaapistani ei löytynyt. Olisin kaivannut asuun lisää väriä, mutta kokomustissa kulkeminen oli ihan mukavaa vaihtelua normaaliin väri-ilotteluuni. Haasteen teko on alkanut tuntua luontevalta, ja odotan innolla seuraavan päivän haasteen toteuttamista. Tehtävät alkavat pikku hiljaa vaikeutua ja hyvä niin!

asuhaaste

Päivä 8. Pue jotain, mihin sait inspiraation tyyli-ikoniltasi.

Tällä kertaa asua sai oikeasti miettiä, jotta se tekisi tyyli-ikonille kunniaa. Päätin ottaa inspiraation lemppari Youtubettajani bestdressedin tyylistä (Instagramissa @best.dressed). Hänelle on ominaista mm. lyhyet hameet ja croptopit, joten kaikki mieleeni tulleet asut eivät olleet aivan toimistokelpoisia. Tykästyin kuitenkin niihin ja hyödynnän kenties tulevaisuudessa! Päälle valikoitui melko lyhyt ruutuhame, vyötärölle solmittu musta perus t-paita ja maiharit. Kuvista päätellen myös itsevarma fashionistan asenne tarttui, haha!

asuhaaste

Päivä 9: Pue jotain värikästä (ei kuvioita tai printtiä).

Tyylini on yleensä värikäs, mutta tähän hätään en löytänyt muuta mieluisaa kuin punaisen collegepaidan. Yhdistin sen mustaan röyhelömekkoon, joten asun yleisilme oli tarkoituksesta poiketen hieman synkkä. Fiilis tämän päivän haasteen suhteen oli epäonnistunut, mutta tykkäsin kyllä asusta!

30 päivän asuhaaste

Päivä 10: Pue vaatekappale, jota et ole käyttänyt vuoteen.

Tätä päivää olin odottanut! Huomasin jo haasteen alkaessa, etten ole käyttänyt vuoteen kimonoani, jonka löysin aikoinaan muutamalla eurolla kirpparilta. Sitä en kuitenkaan heti tajunnut, että tämä haaste osuu perjantaiselle etäpäivälle, joina yleensä pukeudun mahdollisimman rennosti. Aamutakkimainen kimono oli täydellinen upgrade normaaliin kotityöpäivän asuun! Muutenkin kyllä rakastan tätä kimonoa – välillä vain tuskailen, muistuttaako se tosiaan liikaa aamutakkia eikä oikeaa vaatekappaletta.

30 päivän asuhaaste

Päivä 13: Kerrosta useampi vaatekappale päällekkäin.

Olen ihastellut jo kauan tyyliä, jossa t-paidan tai pitkähihaisen päälle puetaan naruolkaiminen toppi. Tämä päivä olisi ollut täydellinen aika testata yhdistelmää vihdoin, mutta jotenkin look ei tuntunut omalta, kun mallailin asua päälleni edellisenä iltana. Päädyin kerrostamaan neulepaidan rennon mekon päälle ja lopputulos oli tähänastisista asuista lempparini.

Mikä on fiilis kahden viikon jälkeen?

Haasteen tekeminen on ollut ennen kaikkea hauskaa. Koen, että olen tosiaan pukenut juttuja, joihin en ilman haastetta olisi koskenut. Teltassa nukutun yön jälkeen ei olisi tullut mieleen laittaa helmikorua ranteeseen, eikä kiireisenä aamuna paitaa, joka on hautautunut jo kuukausia sitten vaatepinon alimmaiseksi.

Haasteen tavoitteena on olla ostamatta uutta, mutta minulle tärkeämpää oli löytää uusia asukokonaisuuksia ja ottaa ilo irti vaatekaapin antimista. Pari kertaa olen silti havahtunut siihen, etten halua ostaa mitään, kun “saan” käyttää sitä vasta haasteen loputtua. UFFin tasarahapäiviä en kuitenkaan voinut sivuuttaa, joten sieltä nappasin mukaani pari löytöä.

Odotan innolla haasteen jatkoa. En tiedä, onko haasteen loputtua vapauttavaa vai vaikeaa, kun pukeutumista ohjaavat raamit loppuvat, ja valittavana on taas koko vaatekaapin sisältö. Haaste on auttanut huomaamaan, mitkä vaatteet ovat ikilemppareitani ja mitkä unohdettuja helmiä. Joistakin vaatteista olen haasteen myötä päätynyt luopumaan, koska niiden pukeminen pitkän tauon jälkeen on tuntunut enemmän pakkopullalta kuin kivalta.

Suosittelen haastetta erityisesti niille, jotka haikailevat jatkuvasti uusia vaatteita, vaikka kaapit pursuavat jo valmiiksi. Se sopii myös lisäbuustiksi yhdistelemiseen, jos tuntuu, että päälle valikoituu aina samat asut.

Eihän tämä olisi haaste eikä mikään, ellemme haastaisi sinuakin shoppailemaan vain omasta vaatekaapista kuukauden ajan. Jos tartut asuhaasteeseen, tägää Instagramissa mukaan @sugarhelsinki, niin näämme millaisia asuja olet keksinyt haasteen myötä. Olisi siistiä nähdä, millaisia aarteita vaatekaapistasi löytyy!

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.