Kategoriassa Muoti \\ Vastuullinen elämä

Suomi-muodin Tinder suuntaa maailmalle

Ivalo-app tuo itsenäiset muotibrändit kännykkääsi.”Tähän jää koukkuun”, brändi-ja markkinointijohtaja Ida Nyrhinen kuvailee Ivalo-appin käyttöä.

Matti Lamminsalon vuonna 2016 start up -yrityksenä perustama Ivalo kokoaa itsenäiset muotisuunnittelijat sekä brändit yhteiseen kauppapaikkaan, josta käyttäjät voivat selata tuotteita ja ostaa niitä helposti. Muotisovellus toimii niin kuin Tinder, mutta deittejen sijaan sieltä etsitään vaatteita. Ansaintamalli on puolestaan lainattu Airbnb:ltä; Ivalolla ei ole omaa inventaariota, vaan se tarjoaa alustan, jolla brändit myyvät itse kuratoimiaan tuotteita.

”Ivaloon päästäkseen brändin on täytettävä tiukat kriteerit”, Ida Nyrhinen kertoo. ”Brändillä pitää olla vahva imago, uskoa omaan tekemiseen ja uutta näkemystä. Etsimme taiteellista tyyliä, jossa on kuitenkin panostettu laatuun. Vaatteiden on luotava käyttäjälleen nostattava olo.”

Sovellus on onnistunut iskemään markkinarakoon, jossa on paljon potentiaalia. Ivalo kiertää kaukaa massamuotia tehtailevat ketjubrändit ja keskittyy sen sijaan tekemään yhteistyötä itsenäisten ja aloittelevien merkkien kanssa. Suomessa valmistuu paljon lahjakkaita muotisuunnittelijoita, mutta ongelmana on se, että heidän on vaikea saada näkyvyyttä ja tuoda tuotteensa kuluttajien ulottuville. Ivalo astuu tässä kuvaan ja auttaa uusia brändejä niiden ensiaskelissa – tarvittaessa vaikka kädestä pitäen.

”On ihanaa työskennellä ihmisten kanssa, joiden sydän ja sielu on tekemisessä ja se konkretisoituu valmiissa tuotteessa”, Ida sanoo.

Ivalolla on vahva pyrkimys valloittaa myös kansainväliset markkinat. Tämän vuoden maaliskuusta lähtien appin on pystynyt lataamaan puhelimeensa maailmanlaajuisesti. Pääosa käyttäjistä on edelleen Suomessa, mutta ulkomaisten käyttäjien määrä lisääntyy jatkuvasti ja appia on ladattu paljon esimerkiksi Venäjällä ja Italiassa. Ida Nyrhisen mukaan Suomi-muodin brändi on maailmalla vahva.

”Taiteellisuus on aina ollut Suomen valttikortti”, Ida kuvailee. ”Muiden Pohjoismaiden tyyli on aika samanlaista, siellä tehdään paljon minimalistista suunnittelua. Suomi on sen verran takapajula, että täällä on alettu kehittää aivan omanlaisia juttuja ja varsinkin tällä hetkellä kokeillaan voimakkaasti muodin rajoja.”

Muotia pidetään usein pinnallisena, mutta Idaa kiehtoo, miten suoraan maailman tapahtumat heijastuvat siihen. Muoti toimiikin eräänlaisena yhteiskunnallisen tilanteen ilmapuntarina. Kaikki muistavat Paholainen pukeutuu Pradaan -elokuvan ikonisen kohtauksen, jossa fiktiivinen Voguen päätoimittaja Miranda Priestly selittää uudelle assistentilleen, miten pitkän tapahtumaketjun seurauksena tämän paidan sinivihreä väri oikeastaan on valikoitunut. Sama toimii oikeassakin muotimaailmassa; esimerkiksi kun viimeksi valittiin uusi paavi, paavinpunainen väri trendasi kaikkialla.

”Maailma on tällä hetkellä vähän kaaoksessa ja muoti reagoi siihen korostamalla hauskuutta”, Ida sanoo. ”Muodin poliittisuus näkyy myös siinä, että juuri nyt niin luksusbrändit kuin ketjuliikkeetkin myyvät girl power -tyyliä ja muotiviikoilla kaikki pukeutuivat feministisillä sloganeilla varustettuihin t-paitoihin. Vuosi 2017 on mielestäni ollut oikea naisten vuosi.”

Tärkeäksi valtavirran trendiksi muotimaailmassa on viime vuosina noussut myös eettisyys ja vastuullisuus. Kestävä kehitys on Ivalollekin tärkeä arvo ja sovelluksen edustamien brändien on oltava valmiita avaamaan tuotantolinjaansa läpinäkyvästi. Ida luottaa siihen, että tulevaisuudessa kuluttajat tulevat sanelemaan yhä vahvemmin sen, miten brändien täytyy toimia. Esimerkkinä hän mainitsee tapauksen, jossa H&M jäi muutamia vuosia sitten kiinni epäeettisen angoravillan käytöstä tuotteissaan. Kritiikkitulvan seurauksena brändi joutui tekemään kokonaan uudet linjaukset toimintaansa. Ida uskoo, että tulevaisuus on pienissä, uniikeissa merkeissä.

”Nuoret, nousevat suunnittelijat tulevat valloittamaan maailman”, Ida sanoo. ”Ihmiset haluavat yhä enemmän jotain harvinaista ja erilaista. Meiltä löytyvät ne uudenlaiset jutut ja tulevat klassikot.”

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.