Kategoriassa Edelläkävijät \\ Juttusarjat

Suunnittelijakaksikko haluaa saada sinut muistamaan, miltä tuntuu olla jouten

Tehdään pieni ajatusleikki; kuvittele täydellinen joutilaisuuden tila. Olotila ilman yhtäkään häiriötekijää. Sivistyssanakirjan mukaan joutilaisuus tarkoittaa toimettomuutta, kiireettömyyttä ja pelkkää olemista. Joutilas ei suorita työtä, vaan nauttii vapaasta mietiskelyn tilasta. Seuraavaksi yhdistä tämä ajatukseen täydellisen pehmeästä kylpytakista. Rauhallisesta loma-aamusta hotellihuoneen puhtaankarheaan kylpytakkiin kääriytyneenä – täydellistä.

Tapasimme suunnittelija-duon Joutenin takana. Suunnittelijat Emmi ja Eljas haluavat tuoda joutenolon osaksi arkipäivää. Joutenin käsintehdyt froteevaatteet kannustavat ihmisiä antautumaan toimettomuudelle, tylsyydelle sekä vapaalle mietiskelylle, ja antavat samalla kierrätetyille hotellipyyhkeille uuden elämän.

Jouten vaatemerkki

Milloin ja miten Jouten syntyi?

Emmi: Jouten sai alkunsa vuoden 2015 lopulla omana projektinani, jonka avulla pääsin harjoittelemaan asioita, jotka kiinnostivat minua – tekstiileiden käyttöä, valokuvaamista ja suunnittelua. Pohjimmiltaan kaikki rakentui kuitenkin alusta alkaen jouten-sanan takana piilevän filosofian ympärille. Tekemiseni kumpusi siitä ymmärryksestä, että jouten oleminen tekee hyvää keholle ja mielelle. Tästä ideologiasta rakentui Joutenin ensimmäinen konsepti.

Ensimmäinen tuotteeni oli froteinen surffikaapu, jonka halusin tehdä itselleni. Suomalaisessa kontekstissa pyyheponcho oli täydellinen mökkihengailuvaate. Idea eskaloitui, niistä tykättiin ja aloin tehdä niitä kavereille.


Miksi juuri käytetyt pyyhkeet valikoituivat materiaaliksi?

Emmi: Päädyin käytettyihin pyyhkeisiin hieman sattumalta, sillä niitä alkoi suorastaan tulvia eri paikoista alkaessani etsiä niitä. Kierrätyskeskuksissa on kasoittain myytäviä pyyhkeitä ja tässä maailmanajassa kierrätetyt materiaalit ovat superedullisia; vanhojen pyyhkeiden hinta on murto-osa siitä, mitä uusi frotee maksaisi. Myös Otaniemessä järjestetyn vappusaunan löytötavaravuori oli oikea jackpot. Pengoin teekkareiden myylläämää pyyhekasaa ja vein parhaat kotiin pestäväksi.

Ensimmäiset vuodet oli sellaista uimahallien löytötavaralaatikoiden tonkimista. Konseptista pidettiin sellaisenaan todella paljon ja nautin sen tekemisestä, mutta työmäärä, mikä yhteen vaatekappaleeseen upposi, oli Suomen työkustannuksilla valtava. Viime vuoden alussa loimme Eljakselle Jouten-sähköpostin, josta lähtivät ensimmäiset yhteistyöviestit Lindströmin suuntaan. Siitä lähti rakentumaan Jouten 2.0.

Jouten - vaatteita kierrätetyistä pyyhkeistä

Kiinnostavaa! Kertokaa yhteistyökumppanuudesta ja Joutenin uudistumisesta

Eljas: Emmin materiaalien hankintaan käyttämä aika oli pitkällä tähtäimellä suhteettoman suuri. Samalla käytettyjen pyyhkeiden uudelleenkäyttö oli herättänyt paljon kiinnostusta. Mietin, olisiko meidän mahdollista löytää materiaalikumppani sen sijaan, että hankimme pyyhkeitä ripotellen sieltä täältä. Lähtiessämme selvittämään hotellipyyhkeiden kiertokulkua törmäsimme tekstiilipalvelu Lindströmiin, joka vuokraa tekstiilejä monille suomalaisille hotelleille. Otimme heihin yhteyttä ja yllätykseksemme meidät kutsuttiin esittelemään ideaamme. Yhteinen sävel löytyi ja yhteistyön tuloksena syntyi viime kesänä julkaistu mallisto, The ripped corner of a five star hotel.

Emmi: Kierrätetty pyyhe on lopulta kaikin puolin parempi vaihtoehto – jo olemassa oleva materiaali on aina parempi käyttää hyöydyksi uudelleen kuin hajottaa kuiduiksi. Lindström hoitaa keräys- ja pesuvaiheen pois, mutta sen jälkeen kaikki on meidän vastuulla. Meillä on studiolla ompelukone (eli minä) ja saumuri (eli Eljas). Siellä me surrutetaan yhdessä. Tällä hetkellä meidän status voisi olla “in progress – kaikki kehittyy koko ajan”.


Mökkiunivormuna pyyheponcho ja hotellien puhtaankarheat kylpytakit herättävät heti mielikuvia mukavuudesta, rentoutumisesta ja pysähtyneisyydestä. Kertokaa joutenolon ideologiasta ja teidän Jouten-filosofiasta

Emmi: Joutenolon filosofialla haluamme ruokkia mielenrauhaa, läsnäoloa ja levollisuutta  – lisätä elämän hyviä juttuja. Se voi ilmetä milloin missäkin muodossa. Viime kesänä Jouten taipui viiden tuotteen pyyhevaatemallistoksi, seuraavaksi se voi olla jotain ihan muuta.

Eljas: Haluamme tuoda yllätyksellisyyttä tavallisiin, jopa tylsiin asioihin ja luoda käytetystä jotain uutta ja merkityksellistä. Malliston sanoma kannustaa ihmisiä antamaan itselleen luvan olla jouten. Jouten ei siis ole tuote, vaan olotila.

Emmi: Ajatuksemme ovat lähteneet ajoittain korkealentoisiksi, koska olemme pohtineet Joutenin ydintä monilla eri tasoilla. Nykyään on niin helppo pitää itsensä puolivangittuna puhelimella, jolloin tylsistymistä ei yksinkertaisesti tapahdu. Oman alitajunnan ja uusien oivallusten kultivoiminen pitää pukea meditaation tai mindfullnesin muotoon. Joutenia voisi ajatella tässä tapauksessa myös sitä kautta, että tarvitsemme tietynlaista tylsistymistä, jotta kasassa vanhoja pyyhkeitä näkee mahdollisuuden.

Voisiko jopa sanoa, että joutenolo on suomalainen sana meditaatiolle?

Jouten
Onko Jouten ilmentynyt jo muissa muodoissa kuin vaatemallistona?

Eljas: Suunnittelimme viime syksynä Jouten Space -tilakonseptin kokeillaksemme, millaisen tilan joutenolon ympärille saisi luotua. Ripustimme asuntomme katon täyteen pyyhkeitä. Soitimme musiikkia, ja osallistujat saivat pukea Joutenia myös päälleen.

Emmi: Kokeilimme, minkälaista joutenoloa syntyy kun ihmiset jakavat yhden tilan. Ne olivat rauhallisimmat bileet, missä olen ikinä ollut.

Eljas: Ja mieti, mikä olisikaan parempaa kuin olla täysin vuorautuneena pehmeään froteeseen ja syödä jäätelöä? Saimme erään sattuman kautta tapahtumaamme Kolmen Kaverin jäätelösponssin, joka täydensi hyvin aistillista tilakokonaisuutta.


Teette mallitta sitä, mitä kohden voimme kuvitella tekstiili- ja vaateteollisuuden tulevaisuuden menevän. Mitä kestävät arvot merkitsevät Joutenille? 

Eljas: On tärkeää, että meidän tuotannon DNA on kunnossa. Että rakennamme tuotantomme hyvän perustan päälle ja voimme olla rehellisiä siitä. Tekstiiliteollisuus on kokonaisuudessaan hyvin hankalassa jamassa, emmekä voi muuttaa kokonaisuutta, ellemme yritä omalta osaltamme toimia toisin.

Emmi: Kestävyyskysymykset ovat äärimmäisen monimutkaisia ja -tasoisia, joten on oltava realistinen oman lähtötason ja vaikutusmahdollisuuksien suhteen. Esimerkiksi se, miten tekstiilit kiertävät hotelliteollisuudessa, on meidän pelimme ulkopuolella. Pyrimme tekemään parhaamme omista lähtökohdistamme. Tarvitsemme myös suuria systeemitason muutoksia ja rakenteita, jotka edesauttaisivat materiaalien kiertoa isossa mittakaavassa.

Makrotason ohella muutos liittyy myös asenteiden muuttamiseen. Näin kaupungissa asuvana kestävän kehityksen opiskelijana olen niin syvällä teemassa, että välillä tulen sokeaksi omalle kuplalleni. Ei ole itsestäänselvyys, että on ok pukeutua toisten vanhoihin vaatteisiin, vanhoista pyyhkeistä puhumattakaan.

Kestävämpien tulevaisuusskenaarioiden vahvistaminen lähtee liikkeelle pienistä asioista.


Eljas: Kaikenlaiset asenteiden muuttamisyritykset ovat kotiinpäin. Joutenin kautta on kulkenut satoja kiloja vanhoja pyyhkeitä uusiokäyttöön, mikä on itsessään hieno asia.


Jos voisitte muuttaa yhden asian ihmisten suhtautumisessa vaatteisiin ja kulutuskulttuuriin, mikä se olisi? 

Eljas: Ensimmäisenä tulee mieleen tarkoituksenmukaisuus; mihin tarkoitukseen ostamme vaatteita? Onko ostoksen tarkoitus ainoastaan uutuuden tunne, vai aito tarve. Pystytkö perustelemaan tarpeen vain sen näennäisen hyödyn takia vai tuleeko ostettu vaate todelliseen tarpeeseen?

Emmi: Tämä on vaikea kysymys. Tästä ei varsinaisesti voi moittia ketään, mutta ihmiset ovat erkaantuneet vaatetuotannosta ja tuotteiden alkuperästä. Se, että vaate maksaa kaupassa vähän, ei tarkoita, että sen tekemiseen olisi kulunut vähän aikaa. Ompeleminen on hyvin vaikeasti automatisoitavissa, joten jokaisen vaatteen takaa löytyy ihminen. Toivoisin, että ihmiset arvostaisivat enemmän työtä, jonka vaatteen valmistaminen vaatii, ja ymmärtäisivät, että oikeudenmukainen tuotanto näkyy myös hinnoissa. Haluamme myös Joutenin konseptilla herätellä ihmisiä tähän oivallukseen.

Kierrätetyt pyyhkeet - Jouten

Teillä on ihanan rauhoittava, levollinen ja värimaailmaltaan miellyttävä estetiikka. Mistä visuaalinen maailmanne syntyy?

Eljas: Mukava kuulla. Käytämme tuttuja suomalaisuuden elementtejä, olematta kuitenkaan liian stereotyyppisiä. Visuaalisen sisällön luominen on meille todella antoisaa ja se on syntynyt luontevasti omalla painollaan. On valtavan kiinnostavaa, miten oman tarinan voi visualisoida, ja miten se välittyy vastaanottajalle. Inspiraatio syntyy spontaaneissa tilanteissa. Haluamme luoda tavallisesta jotain erikoista ja antaa tavallisuudelle uusia merkityksiä.

Emmi: Joutenin visuaalinen ilme on meidän jaetun sisäisen maailman ilmentymä.


Miltä Joutenin tulevaisuus näyttää?

Emmi: En näe rajoitteita konseptin eteenpäin viemiselle tai Suomen rajojen ulkopuolelle laajentumiselle. Joutenolo tekee hyvää ihmiselle kuin ihmiselle kulttuurista riippumatta.

Eljas: Näkisin, että Aasia on meille kiinnostava aluevaltaus, sieltä löytyy paljon avarakatseisuutta. Esimerkiksi Japanissa ihmisten kiinnostus epätavallisia materiaaleja ja vaatteita kohtaan on alati kasvava skene. Myös omat henkilökohtaiset vaikutteeni tulevat pitkälti juuri Japanista, olen matkustanut siellä paljon.

Emmi: Mutta Jouten on pohjimmiltaan olotila. Haluamme ehdottomasti tuoda enemmän Joutenia oikean maailman tiloihin ja tarjota sitä fyysisinä kokemuksina.

Kuvat pääkuvaa lukuunottamatta Joutenin Instagramista

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.