Kategoriassa Koti ja perhe

Rentoutuminen raskausaikana ja synnytyksessä

Tiedämme, että raskauden aikaisella stressillä saattaa olla haitallisia vaikutuksia vauvaan. Tiedämme myös, että hyvinvoiva äiti on monesti yhtä kuin hyvinvoiva lapsi. Usein haasteena on kuitenkin saada mielen- ja kehonrauhaa arkeen mukaan. Opetella rentoutumaan ja oppia keinoja, jotka itselle sopivat. Ja samaan aikaan olla suorittamatta hyvinvointia. Suurin haaste on löytää tasapaino näiden välille. Rentoutua riittävästi eli rentoutua niin, että lopputuloksena todella on hyvä mieli ja rauhallinen keho.

Entisaikoina stressireaktion aiheutti sapelihammastiikeri. Nykyään tuo tiikeri on esim. kuormittava työtilanne tai jatkuva heräily yön aikana. Kehomme reagoi samalla tavalla, kuin kyseessä olisi hengenvaarallinen tilanne.

Kun kohtaamme uhan, ”taistele tai pakene” – tila kytkeytyy päälle. Stressihormoneja adrenaliinia, kortisolia ja noradrenaliinia erittyy tällöin kehoomme. Jos stressitila on päällä koko ajan, kehomme käy ylikierroksilla ja sairastumme helpommin.

Rentoutuneessa tilassa, hermoston toimiessa optimaalisella tavalla, myös arjen välttämättömyydet tulee hoidettua seesteisemmässä mielentilassa. Hyvinvoiva äiti välittää kohdussa kasvavalle vauvalle rauhaa ja jaksaa olla parempi äiti myöhemmin myös syntyneelle vauvalle. Ei ole itsekästä ottaa hengähdyshetkiä itselleen. Päinvastoin.

Pienet voimautumishetket ovat mahdollisia kiireisimmällekin äidille ja niitä on helppo oppia. Alla muutama ehdotus arjen pysähdyshetkiin:

Hengitä tietoisesti

Tietoinen hengitys rauhoittaa mielen nopeasti. Anna hapen kulkeutua keuhkojen alaosaan asti. Sisäänhengityksellä vatsa laajenee ja saat 7 kertaa enemmän happea, kuin pinnallisella arkihengityksellä. Pitkä, rauhallinen uloshengitys on nopeimpia tapoja rauhoittaa hermostoa. Silloin syke ja verenpaine laskevat ja keho sekä mieli rauhoittuvat.

Hengitys on myös synnytyksessä yksi tärkeimmistä apukeinoista supistusten vastaanottamiseen. Kun mieli ja keho rentoutuvat hermoston rauhoittumisen kautta, kipu helpottaa. Kohtu saa happea. Voit ajatella hengittäväsi vauvalle. Kokeile myös tätä mantraa:

“Kun hengitän sisään, voimistun.
Kun hengitän ulos, hymyilen.
Hengitän sisään rauhaa.
Hengitän ulos ja päästän irti.”

Hiero itseäsi ja pyydä silitystä

Hieronta ja silittely ovat loistava, rentouttava lisä arkeen. Kosketuksen kautta erittyy oksitosiinia eli mielihyvähormonia ja ahdistus vähenee. Korvia, kasvoja, jalkapohjia ja käsiä on helppo hieroa itse. Toiselta saatu kosketus on vielä omaa luokkaansa tuottamaan oksitosiinia. Toiselta ihmiseltä saatu hemmotteleva hieronta ja silitykset saattavat auttaa myös synnytyksen alkamisessa ja toisaalta supistusten aikana tuntemusten lieventäjänä. Myös seksi toimii loistavana rentoutumisen kannalta suotuisten hormonien erityksessä.

Anna veden rauhoittaa hermostoasi

Kylmäaltistus on tämän hetken suuri trendi. Avantoon pulahtaminen tai kylmä suihku saavat kehon ja mielen hereille. Samalla kylmä vesi auttaa hermostoa rentoutumaan ja rauhoittumaan. Avantouinnin sopivuudesta raskausaikana tulee keskustella neuvolassa, jos kehosi ei ole tottunut siihen jo ennen raskautta. Kuitenkin esim. kaulan valeleminen kylmällä vedellä sopii, vaikka avanto olisi suljettu pois.

Supistusten aikana synnytyksessä taas lämmin vesi tehoaa ihanasti kokonaisvaltaiseen rentoutumiseen ja sitä kautta parempaan kivunsietoon. Amme tai lämmin suihku on monille tehokas keino ottaa supistuksia lempeämmin vastaan.

Lähde mielikuvamatkalle

Luota mielesi voimaan. Ajatuksillasi ja niiden ohjaamisella on valtava merkitys rentoutumisen opettelussa. Voit tehdä itsellesi toimivia rentoutusharjoituksia ja meditaatioita jo raskausaikana. Opettele rentoutumaan, niin saat tarvittavan rentouden synnytyksen aikana helposti kehoosi ja mieleesi.

Lähde supistusten aikana lempipaikkaasi. Ajatuksissasi. Kuvittele olevasi siellä, missä mielesi lepää parhaiten. Pohdi miltä siellä tuoksuu, miltä näyttää, kenen kanssa olet ja miltä sinusta tuntuu. Harjoittele tätä jo raskausaikana. Rentoutuessasi hermostosi rauhoittuu. Silloin kipu ja muut tuntemukset muuttavat muotoaan. Rentoutuminen on kivunlievitysmenetelmänä erinomainen.

Hyödynnä ääntäsi ja liikettä

Ilon lisääminen arkeen helpottaa stressiä. Nauru rentouttaa ja aktivoi vagushermoa, jolloin koko lepohermosto aktivoituu. Kaikkea ei tarvitse koko aikaa kontrolloida, joten päästä irti. Tanssi ja laulu, hyräily ja ravistelu toimivat tähän loistavasti. Myös vauva tykkää kuunnella ääntäsi ja hytkyä mukana. TRE, eli Tension Release Exercise, on myös oiva tapa saada kehoon tärinää ja vapauttaa jumeja. Se toimii vain, jos päästää kontrollista irti ja rentoutuu.

Synnytyksessä kaikenlainen örinä vapauttaa lantiota, lantionpohjanlihaksia ja kohtua. Hyödynnä esim. synnytyslaulua supistusten aikana. Leukaperillä ja kasvojen lihaksilla on yhteys lantion alueeseen. Vapauta kasvot, niin saat rentoutta myös kehon alaosaan. Ja jälleen kerran – rentoutumisen avulla synnytyskokemus voi olla huomattavasti myönteisempi.

Rentoutta raskausaikaan ja synnytykseen!

Rosa

Rosa Auffermann on Äitipiirin bloggaaja, joka auttaa tuoreita äitejä kohtaamaan äitiyden armollisesti ja hyvinvoiden. Rosalla on vahva ammattitaito helposti arkeen sopivasta stressinhallinnasta erityisesti elämän muutostilanteissa. Koulutukseltaan Rosa on kasvatustieteen maisteri, aikuiskouluttaja ja joogaopettaja.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.