TAUKO
Kategoriassa Muoti \\ Vastuullinen elämä

TAUKO: vanhoista tekstiileistä uusia vaatteita

TAUKO valmistaa vastuullista muotia kierrätystekstiileistä: haastattelussa suunnittelija Mila Moisio.

TAUKO on vuonna 2008 perustettu pieni suomalainen vaatemerkki, joka on keksinyt uudenlaisen tavan toimia perinteisessä tekstiiliteollisuudessa valmistamalla ekologista muotia kierrätetystä kankaasta. Keskustelimme suunnittelija Mila Moision kanssa muun muassa vastuullisesta designista sekä siitä, miksi TAUKO haluaa pitää tuotantonsa Euroopassa. Ensisilmäyksellä ei välttämättä arvaisi, mistä TAUKOn vaatteiden materiaalit ovat peräisin.

Kerro Taukon filosofiasta! Mistä hankitte käyttämänne materiaalit?

TAUKOn ydin on siinä, että hyödynnämme paikallisia kierrätettyjä tekstiilejä. Valmistamme vaatteita esimerkiksi hotelli- ja ravintola-alalta kierrätetyistä materiaaleista. Palvelualojen yritykset eivät yleensä itse omista käyttämiään tekstiilejä, vaan vuokraavat ne tekstiilinhuoltoyrityksiltä. Me teemme yhteistyötä tekstiilihuoltoyritysten kanssa ja jatkokäytämme kankaita, jotka poistuvat heidän valikoimistaan.

Millaista tekstiilinhuoltoyrityksiltä hankkimanne materiaali konkreettisesti on?

Me käytämme niin kutsuttua mankelitavaraa, eli esimerkiksi hotellien pöytäliinoja ja lakanoita. Se on yhdenmuotoista, tasalaatuista kangasta, jota voidaan helposti käyttää tuotannossa. Kankaat poistuvat tekstiilinhuoltoyrityksen palvelusta, jos niissä on jokin pieni virhe tai sesonki vaihtuu. Poistoon menevät määrät ovat todella suuria, mutta tällä hetkellä niitä käytetään todella vähän hyväksi. Me mietimme Taukoa perustaessamme, miten voisimme mahdollisimman pienellä energiankulutuksella antaa tekstiileille uuden elämän.

Miten kierrätystekstiileistä tehdään vaatteita?

Ensin raakamateriaalina käytettävät tekstiilit lajitellaan ja osa ommellaan kangaspakkaa muistuttaviksi rulliksi. Sen jälkeen kankaat värjätään – teemme yhteistyötä pienten värjäämöiden kanssa Suomessa, Virossa ja Puolassa. Nämä värjäämöt yrittävät löytää mahdollisimman ympäristöystävällisiä tapoja värjätä tekstiilejä, esimerkiksi pyrkimällä kehittämään prosesseja, jotka kuluttavat vähemmän vettä.

Lopuksi kankaat lähetetään ompelimoihin. Me teemme yhteistyötä  pienten ompelimoiden kanssa, jotka työllistävät noin 15-20 ihmistä.  Hyödynnämme hyvin pitkälle jo olemassa olevia tekstiiliteollisuuden tuotantomalleja, kuten erilaisia värjäysmenetelmiä ja muokkaamme raakatekstiiliä, jotta se sopisi olemassa olevaan infrastruktuuriin. Tuemme luomamme toimintamallin avulla pieniä toimijoita, joiden asiakkaista iso osa on siirtänyt tuotantonsa Euroopan ulkopuolelle. Tekstiilituotannon murros on osaltaan luonut yhdessä toimimisen kulttuuria, jossa pienet paikalliset toimijat luovat rakenteita, jotka tukevat toistensa menestymistä.

Miksi haluatte pitää tuotantonne Euroopassa?

Haluamme päästä itse paikan päälle vierailemaan siellä, missä vaatteitamme tehdään. Haluamme tuntea tekijät henkilökohtaisesti ja välittää tietoa läpinäkyvästi eteenpäin. Jos tehtaat olisivat kauempana, emme voisi samalla tavalla seurata prosessia, sillä tuotantoketjut ovat monimutkaisia. Nyt voimme itse seurata jokaista askelta ketjussa.

Näet designin yhtenä osana vaatteen vastuullisuutta – kerro tästä ajatuksesta lisää!

Mielestäni on vastuullinen teko ostaa ajaton, hyvin suunniteltu vaate, joka sopii moneen tilanteeseen. Emme halua TAUKOlla  suunnitella vain sesonkituotteita, vaan vaatteita, jotka kestävät aikaa. On kiva, että mallisto kertoo jotain omasta ajastaan ja on mukana luomassa uutta, mutta  suunnittelumme ei perustu nopeasti vaihtuviin trendeihin. Pienen vaatemerkin voi tässä mielessä olla helpompaa ottaa ekologisuus designissa huomioon, sillä suurempien vaatemerkkien pitää usein tavoitella laajempia massoja ja olla tiiviimmin sidoksissa nopeasti vaihtuviin trendeihin.

Kiinnostavatko pienet, vastuulliset vaatemerkit? Tutustu myös muihin ihaniin suomalaisiin tekijöihin täällä ja täällä!

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.