Kategoriassa Ruoka

Tee-sommelierit tulevat

Mitä, jos tarjoilisit seuraavissa illanvietoissasi ruoan seurana viinin sijasta teetä? Kävimme testaamassa trendikästä tea pairingia.

Japanilaisessa ruokakulttuurissa teen tarjoileminen aterian lomassa on tuttua. Eri ruokalajien välissä juodaan usein vihreää teetä, joka raikastaa ja toimii makunystyröiden puhdistajana. Vihreä tee sopii hyvin tähän tarkoitukseen, koska siinä on paljon erilaisia makujen vivahteita, mutta se ei ole liian vahvaa. Tee on sivuroolissa tuomassa esiin ruoan makuja.

Erityisesti länsimaissa on viime vuosina noussut trendiksi uudenlainen teen ja ruoan yhdistäminen, jossa etsitään täydellisiä, toisiaan täydentäviä makupareja. Yhä useampi huipputason ravintola palkkaa tee-sommelierin ja lanseeraa viinin rinnalle teelistan. Vaikka teen yhdistäminen ruokaan saattaa aluksi ehkä kuulostaa hiukan kummalliselta, ajatus ei ole niin kaukaa haettu. Erilaisia teelaatuja on valtava kirjo ja monet niistä sisältävät tanniineja, eli samoja aineita, joita löytyy myös viinistä ja suklaasta.

Teemaistelu kannattaa aloittaa kokeilemalla ja vertailemalla rohkeasti erilaisia makuja, kunnes löytää suosikkinsa. Muutamia käteviä nyrkkisääntöjä kuitenkin löytyy. Vihreä tee ja valkoinen tee ovat teelaaduista miedoimpia, joten niitä ei välttämättä kannata yhdistää voimakkaan makuiseen ruokaan. Ne toimivat hyvin esimerkiksi vihannesten, hedelmien ja merenelävien kanssa. Oolong-teellä taas on laaja ja vivahteikas makujen skaala, mikä tekee siitä kenties monikäyttöisimmän ja se sopii hyvin niin suolaiseen kuin makeaankin ruokaan. Musta tee on teelaaduista voimakkain ja niinpä se kannataa yhdistää tuhdimpiin, täyteläisimpiin makuihin tai makeisiin jälkiruokiin.

Sugar Helsinki Teemaistelu

Kävin testaamassa teemaistelua Helsingin Annankadun Teemaa-liikkeessä. Liikkeen yläkerrassa sijaitsevassa tilassa on saapuessani rauhallinen tunnelma. Kaikki puhuvat hiljaisella äänellä ja minut ohjataan istumaan pöytään, johon eteeni tuodaan kohta pientä purtavaa sekä kolme kupillista höyryävää teetä. Tänään on tarkoitus maistella teen kanssa kahta eri ruokalajia; suolaisenmakeaa miso-piirakkaa sekä talvikurpitsasta valmistettua jälkiruokaleivosta.

Miso-piirakan pariksi on haudutettu tummaa savuisen makuista teetä, joka on sekoitus savustettua mustaa teetä, paahdettua vihreää teetä ja inkivääriä. Kurpitsaleivoksen kanssa taas nautitaan keveää, kukkaista oolong-teetä. Kolmas teelaatu, keskivahva matcha, on tarkoitettu vertailupohjaksi: se ei riitele kummankaan ruokalajin kanssa, mutta ei toisaalta myöskään erityisesti nosta niiden aromeita esille.

Eri teelaatujen ja ruokien makujen vertaileminen keskenään on kiehtovaa ja todella meditatiivista. Pureskelen ja siemailen hitaasti, keskittyen. Ruokailuhetken tunnelma on kaukana työpäivän lomassa kiireessä nautitusta lounaasta tai illalla väsyneenä kasatusta päivällisestä. Ateriaa harvoin ajattelee näin paljon sitä syödessään. Moni on tullut teemaisteluun ystävän kanssa, mutta suosittelen kokeilemaan sitä myös yksin, koska se antaa tilaisuuden keskittyä pelkästään omiin aisteihin ja tuntemuksiin.

On kiinnostavaa huomata, miten voimakkaasti eri teelaaduille varta vasten valikoidut ruoat nostavat teen vivahteita esiin ja toisinpäin. Välillä maistan verrokkina toimivaa matchaa, mikä korostaa eroa – vaikka matchakin on herkullista, maut jäävät huomattavasti latteammiksi. Suosikikseni nousee erityisesti lämmittävän mustan teen ja miso-piirakan yhdistelmä, jossa täyteläinen ruoka, savun aromi ja inkiväärin pieni kirpeys sointuvat yhteen täydellisesti.

Vajaan tunnin kestäneen maistelun jälkeen oloni on rentoutunut kuin joogaharjoituksen tai meditaation jälkeen. Rauhallinen, mutta samaan aikaan energinen ja keveä. Havaitsen myös myöhemmin illalla teekupillista keittäessäni, että kiinnitän erityisen paljon huomiota siihen, että vesi on oikean lämpöistä, tai etten hauduta teelehtiä liian pitkään. Valmistan teen ajatuksella ja rauhassa – jotain teemaistelun tunnelmasta on siis selvästi tarttunut mukaan.

Teemaa järjestää erilaisia teemaisteluja säännöllisesti, lisätietoa täältä

Sugar Helsinki Teemaistelu

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.