Kategoriassa Tyypit joita ihailemme

Tyypit, joita ihailemme: Edem Agbekey-Taylor

Kun Edem Agbekey-Taylor muutti Ghanasta Suomeen, asiat johtivat nopeasti toiseen ja pian hänellä oli oma kosmetiikka-alan yritys. Inkuto valmistaa kotimaista kosmetiikkaa Afrikkalaisella kosketuksella ja tuotteissa käytetään afrikkalaisia raaka-aineita, jotka työllistävät naisia Ghanassa. Kävimme Edemin kanssa inspiroivan keskustelun toisten tukemisesta ja luontoyhteydestä. 

Inkuton ainutlaatuinen tarina sai alkunsa sattumalta. Vuonna 2006 Edem sai äitinsä suosittelemana vastasyntyneen tyttärensä ihottuman hoidettua afrikkalaisella mustalla saippualla, jota on käytetty perinteisenä ihonhoitokeinona Afrikassa jo vuosisatojen ajan. Neuvolan kautta myös muut äidit kiinnostuivat mustasta saippuasta ja kysynnän kasvaessa syntyi Inkuto, kotimainen luonnonkosmetiikkayritys, jonka tuotteet Edem valmistaa Helsingin Herttoniemessä.

Edem työskenteli Ghanassa autoinsinöörinä, jonka jälkeen haki opiskelemaan kiinteistönvälitystä Suomeen ja työskenteli siivousalan yrittäjänä. ”Jos joku olisi kertonut silloin, että minulla tulisi joskus olemaan yritys kosmetiikka-alalla, en olisi uskonut! Jälkeenpäin ajateltuna kaikki kävi järkeen – kasvoin käyttämieni raaka-aineiden keskellä ja minulla oli paljon piilevää tietoa alasta aiempien opintojeni kautta.”

Kaakaopavun kuoresta ja kookosöljystä koostuva afrikkalainen musta saippua sekä Afrikassa luonnonvaraisena kasvavan sheapuun hedelmistä valmistettu sheavoi olivat Inkuton ensimmäisiä tuotteita ja yhä tärkeä osa Inkuton sielua. Raaka-aineet ostetaan Afrikasta, ja alusta saakka Inkuton missiona on ollut työllistää ja voimaannuttaa kotimaassaan Ghanassa asuvia naisia. ”Haluan antaa takaisin ihmisille, jotka valmistavat raaka-aineemme. Oman taustani vuoksi voin myös samaistua naisten haaveisiin ja tavoitteisiin.”

Ghanassa naisten taloudellinen tilanne ja erityisesti leskinaisten asema yhteisössä on heikko. Edem uskoo hyväntekeväisyyden sijaan kaupankäyntiin ja tarjoamalla naisille työtä, he voivat muun muassa mahdollistaa lapsilleen koulutuksen.

”Naisten työllistämisen kautta voimme voimaannuttaa koko yhteisöä. Kuka tietää, ehkä jonain päivänä yksi näistä lapsista on tuleva toimitusjohtaja tai pääministeri. Uskon sen hyödyttävän meitä kaikkia, että he saavat koulutuksen ja mahdollisuuksia elämässä.”

Edem kertoo saaneensa Inkutoa perustaessaan tukea ja kannustusta yhteisöltä ja naisilta ympärillään. ”Haluaisin kannustaa ihmisiä tekemään yhteistyötä sekä tukemaan enemmän toisiaan. Toisten nostaminen ylöspäin ei vie sinulta mitään pois, vaan päin vastoin antaa paljon.”

Edem valmistaa raaka-aineista ihon- ja hiustenhoitotuotteita käsityönä Helsingin Herttoniemessä Inkuton tehtaalla. Hän pitää tärkeänä, että voi tuoda tuotteisiin oman kosketuksensa: ”Olemme ihmisiä ja tarvitsemme kosketusta. Haluan tehdä tuotteet itse käsin, jotta voin välittää niiden kautta positiivista energiaa. Toivon, että ihmiset pysähtyvät tuotteen äärelle.”

Edem uskoo, että luontoyhteyden kadottaminen on syy siihen, miksi emme pysty olemaan läsnä hetkessä. ”Syömme prosessoitua ruokaa, asumme rakennetussa ympäristössä. Jos haluat tuntea olosi maadoitetuksi, annan yhden neuvon: Ota kengät pois, mene kävelemään paljain jaloin rantahiekkaan ja ole kosketuksessa maahan.”

Muutettuaan Suomeen Edem suuntasi metsään tutkimaan kotimaisia raaka-aineita, joita hän yhdistelee tuotteissaan perinteisten afrikkalaisten ainesosien kanssa. ”Suvullani on paljon tietoa yrteistä ja niiden parantavista vaikutuksista. Aloin kyselemään suomalaisten kasvien nimiä ja pian ihmiset ihmettelivät, miten tiedän tämän kaiken. Luonto on täynnä aarteita ja on meidän tehtävämme tutkia ja hyödyntää sen antimia.”

Tutustu Inkuton tuotteisiin täällä ja seuraa Inkutoa Instagramissa. <3

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.