Kategoriassa Tyypit joita ihailemme

Tyypit, joita ihailemme: Jaana Ekman

Jaana on 42-vuotias, neljän lapsen äiti. Jaanan elämänmyönteinen asenne hehkuu ulospäin ja hän pyrkii tarttumaan kaikkiin seikkailuihin, mitä elämä tarjoaa. Jaana on kotoisin Laukaasta, jossa hän asuu perheensä ja italianvesikoira Ransun kanssa.

”Tämä on yhden ihmisen näkökulma. Alopecia ei ole helppo polku, mutta löytämällä omat voimavarat ja niitä vahvistavat asiat, siitä voi saada myös voimaa.”

Kertoisitko matkastasi alopecian kanssa?

Se alkoi vuonna 2007, kun aloin huomaamaan pieniä karvattomia laikkuja hiuspohjassa. Vuoden 2022 tammikuussa kuitenkin huomasin, että tällä kertaa hiustenlähtö on erilaista. Lähdin soittelemaan terveyskeskuksiin ja minua ei otettu julkisella puolella vastaan koska asia ei ollut kiireinen. Yksityisellä ihotautilääkärillä sain kokeilla kortisoniliuosta ja lopulta hiusten lähtiessä minulle olisi tarjottu vahvempaa suun kautta syötävää lääkitystä.

Lopullinen päätös ajaa hiukset lyhyeksi tapahtui eräänä perjantaina toukokuussa. 20 minuuttia ennen opiskeluiden alkua yksinkertaisesti päätin, että nyt riittää. Ajoin hiukseni pois ja lopulta tuntuikin siltä, että iso taakka putosi hartioilta. Neljän ja puolen kuukauden kamppailu putoavien hiusten kanssa sai riittää.

Miten alopecia on vaikuttanut elämääsi?

Alkujärkytys, pelko, häpeä ja hiuksettomien kohtien piilottelu ottivat koville. Sairauden hyväksymisen myötä kuitenkin oman uuden minäkuvan rakentaminen pääsi alkamaan. Tuntui, että olen saanut kääntää uuden sivun elämässä ja hiusten leikkaaminen pois tuntui lopulta voimaannuttavalta. Enää ei tarvitse mietiskellä paksujen ja pitkien hiusten jatkuvaa pesemistä, laittamista ja alkavan alopecian piilottelemista. Joskus haikeat ajatukset saattavat yllättää, mutta ajattelen, että se on inhimillistä. Tunteille tulee antaa tilaa ja niitä ei ole hyvä pakoilla. Alopecia on kuitenkin kaiken koetun jälkeen positiivinen asia elämässäni. Aiemmin olin joku, ja nyt olen joku, jossa on jotain erityistä. Haluan olla ylpeä tästä ja rohkaiseva esimerkki muille.

Olisiko jakaa viisaita sanoja niille, jotka ovat juuri menettämänsä hiuksensa?

Kaikki tunteet omalla matkallasi ovat sallittuja. Älä anna kenenkään vähätellä tunteitasi. Ole rohkea, äläkä jää yksin. Itseni kohdalla keino, jolla sain purettua omia tunteita oli läheisille puhuminen. Etsi siis oma keino, joka auttaa sinua käsittelemään vaikeita tunteita. Alopeciassa jokainen tarina on erilainen.

Syyskuussa vietettiin Alopecia Awareness- kuukautta. Millaista muutosta haluaisit nähdä maailmassa tämän myötä?

Toivoisin tietoisuuden lisääntyvän, ja että sairaanhoito ottaisi alopeetikon vastaan kuten kenet tahansa potilaan. Alopeetikolle hiukset eivät ole vaan hiukset, vaan niihin voi liittyä syvä tunneside ja suuret henkiset vaikeudet. Toivoisin myös, että kaikki alopeetikot saisivat tasa-arvoisesti oikeuden maksusitoumukseen ja palveluseteleihin apuvälineitä varten, kuten peruukkeihin tai MYClipseihin. Tällä hetkellä maksusitoumuksen saaminen voi riippua esimerkiksi asuinpaikasta ja siitä joutuu usein taistelemaan terveydenhuollon kanssa.


”Matka itseni kanssa on pitkä, mutta pääasiassa tärkein ajatus on, että minä riitän juuri tällaisena.”
Milloin koet olosi upeimmaksi?

Joskus se hetki voi olla aamukahvilla, joskus lenkkipolulla auringonpaisteessa. Silloin, kun tunnen onnellisuutta. Kauneus lähtee sisältäpäin. Usein onnelliset hetket muodostuu arjen pienistä asioista. Silloin oloni on valoisa, energinen ja upea. Lisäksi tunnen oloni upeimmaksi silloin, kun olen täysin hyväksynyt itseni. Toki välillä tulee pieniä notkahduksia itsetunnossa ja matka itseni kanssa on pitkä, mutta pääasiassa tärkein ajatus on, että minä riitän juuri tällaisena.

Sait Minnalta omat MYClipsit. Kerro vähän niiden käytöstä?

Tämä itselleni uusi innovaatio on tuntunut ihan mielettömältä ja elämää helpottavalta. MYClipsien kanssa on tosi helppo olla, ja niiden hoito ja käsittely on myös maailman helpointa. Tuntuu myös hienolta, että hiukset ovat lahjoitettuja, vastuullisia ja Suomessa valmistettuja. Sain Minnalta myös kirjeen omien MYClipsieni hiuslahjoittajalta.

Mistä ammennat inspiraatiota elämään?

Olen aina ollut elämänmyönteinen. Oma suhtautuminen elämään tapahtuu aina positiivisen kautta. Vaikka elämässä välillä tapahtuu isoja ja järisyttäviäkin asioita, en silti anna niiden sammuttaa sisäistä valoani. Valo saattaa himmentyä hetkellisesti ajoittain, mutta palaa kuitenkin aina ennalleen. Minulle on tärkeää tehdä itselleni mieleisiä asioita, joita teen vain ja ainoastaan itseni vuoksi. Myös läheisillä ja tärkeillä ihmisillä on suuri merkitys omiin voimavaroihin.

Minna sävyttää ja stailaa hiukset asiakkaan omiin toiveisiin. Minnan loihtima vaalea sävy on upea ja sopii Jaanalle täydellisesti!

MYClips-hiukset ovat kotimainen ja eettinen vaihtoehto peruukille. MYClipsit on suunniteltu helpottamaan esimerkiksi alopeetikoiden ja syöpäpotilaiden arkea. Päähineeseen ommellut hiukset voi sujauttaa päähän sekunneissa ja käsinpunotulla hiusnauhalla saa helposti ja vaivattomasti lisättyä ohentuneeseen tukkaan volyymia ja pituutta. MYClipsit on hyväksytty kuuden eri sairaanhoitopiirin palveluntuottajaksi, joka tarkoittaa sitä että sairaanhoitopiirit myöntävät palveluseteleitä tai maksusitoumuksia lyhyt- ja pitkäaikaiseen hiuksettomuuteen. Palvelu-tai maksusitoumuksen voi hyödyntää myös MYClips-hiuksiin.

Lue lisää Minnan perustamasta MYClipsistä ja alopeciasta täältä.


Kiitokset:
Jaana Ekman, @j_a_a_n_a_
Valokuvaaja Henna Västi @capturedbyhenna
MYClips hair @myclipshair
Minna Haantaus-Pekarila, MYClipsin perustaja

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.