Kategoriassa Juttusarjat \\ Tyypit joita ihailemme

Tyypit joita ihailemme: Julia Thuren

Julia Thurén on toimittaja ja suositun Juliaihminen-blogin kirjoittaja, jonka tuore kirja ’Kaikki kuluttamisesta’ selvittää, missä kuluttamisen juuret ovat, miten tavaran haalimisen voisi lopettaa ja millaisia tulevaisuuksia se voisi tarkoittaa. Juttelimme Julian kanssa hänen uudesta Kaikki kuluttamisesta -kirjastaan ja siitä, millainen kuluttaminen on vastuullista ja miten omia kulutustottumuksiaan voisi muuttaa tai kyseenalaistaa.

Mikä inspiroi sinua kirjoittamaan kuluttamisesta?

“Raha on kiinnostanut minua aina, sillä se liittyy kaikkeen. Älä osta mitään turhaa paskaa, on luottolauseeni, joka on saanut minut myös miettimään, miten muut ihmiset kuluttavat ja mihin se kaikki raha laitetaan? Elämme yhteiskunnassa, jossa aika on vaihdettu materiaan. Kirjan tarkoituksena on herätellä pohdintaa siitä, miten ihminen voisi olla onnellisempi ja sinut omien päätösten kanssa, tiedostaen mihin aikansa ja rahansa käyttää.”

Mistä Kaikki kuluttamisesta kirja kertoo ja kenelle se on tarkoitettu?

“Kirjan alussa sukelletaan kuluttamisen historiaan ja lopussa haaveillaan unelma elämästä ja pohditaan mistä ja miten se voisi rakentua. Lisäksi mietitään miten meidän tulisi kuluttaa, jotta se olisi järkevää. Kirja haastaa lukijansa myös syvempiin koko elämää koskeviin pohdintoihin.”

Julia kertoo rehellisesti myös, että tuore teos ammentaa hänelle tutusta viitekehyksestä ja puhuttelee keskiluokkaa, joilla on ylimääräistä rahaa kulutettavaksi.

Kenellä on mielestäsi vastuu kuluttamisesta?

“Perimmäinen vastuu on poliitikoilla, joiden pitäisi entistä rohkeammin uskaltaa säätää lakeja, jotka taas säätelevät markkinaa. En kuitenkaan täysin poistaisi yksilön vastuuta, sillä elämme edustuksellisessa demokratiassa, jossa voimme vaikuttaa äänestämällä.”

“Kuluttamisen syklit ovat liian lyhyitä, meidän pitäisi jaksaa käyttää ostamamme tavarat loppuun. Vaikka kaikkein vastuullisinta on tietenkin jättää kuluttamatta, pelkästään siihen kannustaminen olisi epärealistista, eikä myöskään tukisi yhteiskunnan ja yritysten talouden toimintaa.”

Mitä yritykset voivat tehdä edistääkseen vastuullisen kulutuskulttuurin vahvistumista?

“Yritykset voivat olla myös poliittisia toimijoita ja edistää oman toimialansa kehittymistä entistä vastuullisemmaksi, esimerkiksi investoimalla kestävään kehitykseen ja kehittämällä toimintamalleja, jotka tukevat alkutuotannon lisäksi uuden palvelukulttuurin kehittymistä. Kiertotalouden mallin mukaisesti alkutuotannon lisäksi panostetaan entistä enemmän keskituotantoon, jossa korjataan, vuokrataan ja huolletaan kierrossa jo olevia tuotteita.” Julia uskookin erilaisten vuokraus- ja lainaamispalveluiden tulevan entistä käyttäjäystävällisemmiksi ja saavutettavimmiksi.

Mihin kysymyksiin Kaikki kuluttamisesta -kirja antaa vastauksia?

Kirjassa pohditaan kuluttamisen tarvetta ja etsitään vastausta kysymykseen miksi minä ostan? Onko kuluttamisen taustalla esimerkiksi halu palkita itseään vai todellinen tarve. Miten paljon ostokäyttäytymistä ohjaavat yhteiskunnan normit ja omat sosiaaliset sidosryhmät? Thurén ei vaadi kaikkien normien kyseenalaistamista, mutta haastaa mahdollisuuksien mukaan kapinoimaan vallitsevia kulutustottumuksia vastaan ja pohtimaan mitä ostamisen sijaan elämäänsä voisi hankkia.

“Olisiko mahdollista tehdä vähemmän töitä ja saada palkinnoksi vaikkapa enemmän aikaa? Mihin tämä elämä oikeastaan pitäisi käyttää?” Kaikkiin kirjassa esitettyihin kysymyksiin ei ole helppoja vastauksia, eikä näin ole tarkoituskaan. Tarjolla on kuitenkin ehdotuksia siitä mitä elämässään voisi tavaran sijaan tavoitella. “Ostaisinko sittenkin museokortin ja kuluttaisin aikaani kiertelemällä erilaisissa näyttelyissä ja lukemalla kirjoja?”

Voisimmeko siis haalia kulttuurista tai sosiaalista ja muuta ei-rahallista pääomaa taloudellisen pääoman sijaan? Entä mitkä asiat ovat tulevaisuudessa arvostettuja juttuja? 

Valmiiden vastausten sijaan kirja todella haastaa pohtimaan kuluttamista monesta eri näkökulmasta. Thurén kannustaa pohtimaan miten elämään voisi saada lisää aikaa, vapautta, turvallisuutta tai merkityksellisyyttä, tavaran sijaan.

Kenen pitäisi lukea tämä kirja?

Kaikki kuluttamisesta sopii erityisen hyvin kaikille, jotka pohtivat nykyhetken meininkiä ja ovat avoimia miettimään, voisiko tämä elämä olla jotenkin toisin.

Julia toivoo, että kuluttamisesta puhuttaisiin entistä enemmän, pohdittaisiin esimerkiksi mitä yhteiskunnallisia muutoksia kuluttamisen murros vaatii ja mitkä asiat yhteiskunnassa tulevat muuttumaan ja miten. Kirja voi myös edistää kulutuspuheen normalisoitumista kahvipöydissä ja kaveriporukoissa.

Julia Thurén on tullut tunnetuksi avoimesta rahapuheesta ja vastuullisen sijoittamisen puolestapuhujana, sekä työstään sijoittamisen ja talouden ymmärrettäväksi tekemisestä. Thurén tunnetaan myös “Kaikki rahasta” -kirjastaan ja Melkein kaikki rahasta -podcastistaan. Hänet on myös valittu vuoden sijoittajaksi vuonna 2019.

Kaikki kuluttamisesta -kirjan esittely Julian blogissa.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.