Kategoriassa Juttusarjat \\ Tyypit joita ihailemme

Tyypit, joita ihailemme: Pehmee

Meriam Trabelsi ja Caroline Suinner ovat voimakaksikko Pehmee-kollektiivin takana. He haluavat normalisoida kaikenkokoiset kehot ja kyseenalaistaa normit kehojemme ympärillä. Tämä kaksikko luo sitä, mikä heidän mielestään puuttuu representaatiostamme tällä hetkellä, ja ah, kuinka upeaa materiaalia he luovatkaan! Kutsuimme Meriamin ja Carolinen Sugarin showroomille kahvituokiolle ja kävimme silmiä avaavan keskustelun muun muassa kehopositiivisuudesta ja siitä, mitä termi oikeasti pitää sisällään.

Keitä ovat Pehmeen perustajat Meriam ja Caroline?

Olen aktivisti, taiteilija, toimittaja, äiti, kumppani, ystävä ja kaikkea siltä väliltä.”, kuvailee Meriam. Caroline puolestaan kertoo itsestään näin: “Minulla taiteilijuus menee ennen aktivismia, koska voisin olla paljon parempi aktivisti. Olen myös vaimo, ystävä, hiphop-entusiasti, house-rakastaja, tanssija ja luova tekijä.”

Meriamilla ja Carolinella on molemmilla monta rautaa tulessa ja heidän halunsa luoda jotain parempaa tähän maailmaan muutoksen voimalla on käsin kosketeltava.

Pehmeen tarina

Caroline ja Meriam tapasivat aikuisiällä Kuudennen Linjan tanssilattialla R&Bn soidessa. Yhteinen taival alkoi oikeasti puolisen vuotta myöhemmin, kun kaksikko tapasi uudelleen Vuosisadan Rakentajien bootcampin merkeissä. Meriam ja Caroline huomasivat nopeasti, että heidän oli helppo samaistua toisiinsa sosiaaliekonomisen taustansa ja lihavuuden kautta, joista aiheutuva eriarvoisuus aiheutti molemmissa samankaltaista turhautumista.

”Pehmee haluaa asettaa lihavat ja marginalisoidut kehot keskiöön. Näin tuodaan esille heitä, jotka ovat muuten yhteiskunnan silmissä näkymättömiä näkyviin.”

Näin syntyi tarina nimeltä Pehmee. Pehmee on kollektiivi joka tekee media- ja taideprojekteja representaation laajentamiseksi. ”Pehmee haluaa asettaa lihavat ja marginalisoidut kehot keskiöön. Näin tuodaan esille heitä, jotka eivät muuten ole näkyvillä”. Aloittaessaan Caroline ja Meriam päättivät, että Pehmee toisi esille sellaisia asioita, joita he itse haluaisivat nähdä muissa ihmisistä. Näin ei toistettaisi jo olemassa olevaa narratiivia lihavista kehoista. Pehmeen nimi puolestaan tulee siitä, että Caroline ja Meriam halusivat välttää sanaa, jolla olisi arvo tai arvopohja – “Pehmee oli meidän vastine yhteiskunnan negatiivisen sävyisille sanoille.”.

Aktivismista ja kehorauhasta

Kollektiivina Pehmee on Caroline ja Meriamin tapa tehdä aktivismia ja nostaa esille kysymyksiä kehopositiivisuudesta. Caroline ja Meriam kertovat, että marginalisoidussa kehossa elävä harrastaa jo aktivismia silloin, kun hän tekee mitä haluaa ja tavoittelee omia unelmiaan. “Aktivismi on ihan vaan sitä, että elää julkisesti tässä kehossa. Sen ei tarvitse olla barrikadeilla seisomista ja mielenosoituksissa heilumista, tosin onhan se osittain myös sitäkin”.

Kehopositiivisuus on Meriamille työkalu, jonka kautta hän on oppinut hyväksymään itsensä selliasena kuin on. Kehopositiivisuusliike on mukana muuttamassa ajatusmalleja, joita yhteiskunta jatkuvasti meille syöttää. Meriam ja Caroline haluavat Pehmeen työn kautta tosin myös painottaa, että kehopositiivisuus ei tarkoita Carolinen sanoin “tietynlaista magiaa, joka tuolla jossain leijuu, missä kaikki rakastavat itseään ja ovat täydellisessä sopusoinnussa itsensä kanssa”. Meriam ja Caroline toivoisivat että kehopositiivisuutta voitaisiin lähestyä kulmasta, jossa kaikilla tässä yhteiskunnassa olisi mahdollisuus omaan keholliseen rauhaan. Tämän takia Meriam ja Caroline itse suosivat kehopositiivisuus-sanan sijaan mieluummin termiä ”kehorauha”.

Vääriä kuvia kehopositiivisuudesta

Meriam ja Caroline kokevat, että tällä hetkellä mediassa näkyvillä oleva kehopositiivisuus on todella kaupallistettua. Tämä on vaikuttanut siihen, että liikkeen todellinen narratiivi ja tarina on jäänyt pimentoon. Usein saatetaan ajatella, että kehopositiivisuus liittyy esimerkiksi terveyden ihannointiin. Kehopositiivisuudesta on kaupallistamalla tehty yksilön hyvinvointiin keskittyvä termi, kun se todellisuudessa on yhteiskunnallinen muutosliike. Sekä Meriam että Caroline ovat sitä mieltä, että jos haluaa puhua kehopositiivisuudesta, pitää myös osata ottaa vastuu siitä, miten aiheesta keskustelee. He painottavat, että asioista pitäisi käydä keskustelua niiden oikeilla tarkoituksilla ja nimillä. Jos näin tehdään, voidaan pitkällä aikavälillä vaikuttaa yhteiskunnan rakenteellisiin ongelmiin ja samalla syntyy aitoa keskustelua aiheesta.

Jaksamisesta

Jos kehopositiivisuudella halutaan vaikuttaa koko yhteiskunnan ajatuksiin, on myös tärkeää löytää voimaa itsestään, jotta jaksaa taistella paremman huomisen puolesta. Caroline kertoo, että marginalisoituneena syömishäiriöisenä, suorituskeskeisenä ihmisenä on todella hankalaa hoitaa omaa kehoaan millään tasolla niin, että se ei mene yli. Meriam jatkaa samalla linjalla: “Pakon edessä on joutunut etsimään uusia keinoja, kun asiat ovat ennen menneet itseltä ihan yli.” Oman hyvinvoinnin takaamiseksi Caroline onkin päättänyt keskittyä siihen, millaisilla ihmisillä hän itsensä ympäröi ja mihin hän energiaansa käyttää. Meriamille  vapaapäivät ovat oman jaksamisen kannalta tärkeitä. Toinen ehdoton hyvinvoinnin lähde kaksikolle on ystätvien yhteinen aika ja yökyläilyt. Caroline ja Meriam kertovat viettävänsä usein yökylää yhdessä – “Yökylät on best! Suosittelen.”, sanoo Caroline. Myös musiikki ja tanssiminen on molemmille hyvinvoinnin lähde, joka auttaa heitä jaksamaan ja myös edistämään Pehmeen työtä. Ilman musiikkia ja tanssia ei ehkä myöskään olisi Pehmeetä, sillä rytmin ansioista tiet kohtasivat vuosia sitten R&B:n soidessa Kuudennen Linjan tanssilattialla.

Kurkkaa Carolinen ja Meriamin inspiraatiot:
Just Another Crip Group
Sonya Lindfors
The House fo Gucci Finland

Ashleigh Tribble

Yesika Salgado
Raisa
Seuraa:

@pehmeeog

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.