Kategoriassa Tyypit joita ihailemme

Tyypit joita ihailemme: Riina Tanskanen

Riina Tanskanen tekee kuvia Tympeistä tytöistä, jotka uskaltavat antaa tunteidensa näkyä piittaamatta nuivan akan leimasta. Vain reilussa vuodessa Tanskasen Tympeistä tytöistä on kasvanut someilmiö, jonka groteski tyyli havahduttaa pohtimaan tyttöjen paikallaan junnaavaa asemaa yhteiskunnassamme. Syksyllä ilmestyvä Tympeät tytöt sarjakuvakirja kokoaa yksiin kansiin yhdeksän tarinaa, jotka iskevät tyttöyden kipupisteisiin. Juttelimme Riinan kanssa tytöistä, naisista ja siitä mistä Tympeissä tytöissä oikeastaan on kyse.

Mistä kaikki oikeastaan alkoi?

“Tympeät tytöt instagram-tili on perustettu reilu vuosi sitten. Aloin julkaista omia hassuttelevia ja hullunkurisia kuvia ja liittää niihin ponnekkaita tekstejä. Minulla ole ollut mitään sen suurempaa suunnitelmaa, enkä ajatellut, että tästä tulisi niin iso juttu.”

Tympeiden tyttöjen suosio on syntynyt orgaanisesti. Tekemisen taustalla on Riinan turhautuminen paikallaan junnaaviin asenteisiin ja tahto tehdä jotain merkityksellistä.

“Sukupuoleen liittyvät ongelmat ja sortomekanismit ovat olleet jo vuosia ja vuosikymmeniä samanlaisia. On menty eteenpäin, mutta vielä en hurraisi. Hiljaiset asenteet ja esimerkiksi se, mitä naiset näkevät itselleen mahdollisiksi nyt tai 50-vuotta sitten, ovat edelleen saman tyyppisiä. On ollut ihana huomata, että Tympeiden tyttöjen vaikutus on ollut näin suuri. Monet tunnistavat samat kipuilut, joiden kanssa itse olen tuskaillut.”

Milloin olet havahtunut maailman epätasa-arvoisuuteen?

“Minulla on todella pitkään ollut tunne, että kaikki ei ole kunnossa. Karsastin kaikkea tyttömäisyyttä, söpöyttä ja halusin olla yksi pojista, sillä koin, että naiseuteen liitettiin asioita, joihin en halunnut samaistua. Muut tytöt edustivat minulle sitä, mitä itsessäni halveksuin.”

Tympeiden tyttöjen ja omien kuvitusten julkaisemisen kautta Riinalle avautui täysin uusi maailma. “Havahduin feminismiin 20-vuotiaana ja Tympeiden tyttöjen myötä olen ryhtynyt katsomaan maailmaa feministilasien läpi.”

Tympeiden tyttöjen sanoma resonoi eniten nuorissa, aikuisissa naisissa, jotka ovat kokeneet Tympeiden tyttöjen kohtaamia tilanteita ja saaneet toisaalta jo etäisyyttä teini-iän ja nuoruuden kipukohtiin. “Myös miesten olisi tärkeä nähdä näitä kuvia, koska ne selittävät auki asioita, joita miehet eivät usein ymmärrä edes olevan olemassa, koska heidän eivät ole  sukupuolensa vuoksi tarvinnut kohdata niitä elämässään. Toisaalta olisin toivonut, että nuorempana tyttönä minulla olisi ollut jotain Tympeiden tyttöjen tapaista luettavaa. Että joku olisi puhunut asioista suoraan, kaunistelematta ja kauhistelematta.”

Tympeät tytöt sanovat asiat suoraan ja piirrustukset käsittelevät seksismiä, seksuaalista väkivaltaa, rasismia, suorituskeskeistä yhteiskuntaa, miellyttämistä ja ylipäätään sitä, mitä tyttönä tai naisena eläminen on.

Tanskasen piirrustustyyli on hänelle tyypillinen, mutta vasta sen hyväksyminen ja lupa keskittyä vain piirtämiseen alkoi rikastuttaa kuvituksia. Piirrustukset syntyvät usein nopeasti, ja se myös näkyy kuvitustyylissä. Kuvat on kuorrutettu pastellisävyillä ja kauniilla koukeroilla. Tytöt ovat myös ihania, mutta samaan aikaan tytöt voivat olla kaikkea muutakin: naisen rooli ei voi typistyä söpöön tyttömäisyyteen.

Yksi Tanskasen isoimmista viesteistä onkin ”Kaikille enemmän tilaa olla sitä mitä ovat”. Kaikki saavat olla söpöjä, nuivia, seksikkäitä, heikkoja, raukkamaisia, hulvattomia, itsekeskeisiä… Työn tarkoituksena on päästä eroon kategorioista, joiden mukaan ”oikea nainen” on tietynlainen.

“Taiteessa on kautta aikojen esitetty miesten problemaattisuutta, groteski esitystapa ei ole mitenkään uusi tai uniikki, mutta sen liittäminen naiseuteen kohahduttaa.” Ja sehän on Tanskasen tarkoituskin.

Kuvat ovat iloisia ja värikkäitä, vaikka aiheet ovat raskaitakin. Voi olla myös vaikea ottaa taukoa ja “feminismilasit pois päästä”. Miten lepäät ja pidät itsesi inspiroituneena?

“En ole itse yhtä rohkea kuin tympeät tytöt, mutta koen voimautuvani itsekin Tympeistä tytöistä. En lue kuviin tulleita kommentteja, vaan keskityn tekemiseen. Jokainen saa ottaa Tympeät tytöt sellaisinaan kuin itse ne kokee. Otan aikaa itselleni, lukemiselle, taiteelle, mietiskelylle ja metsäkävelylle. Olen oivaltanut, että minulla on oikeus ottaa tarvitsemani tila ja oikea aika itselleni – asettaa omalle elämälleni itselleni merkityksellinen sisältö.”

Kirjat ovat Tanskaselle suurin inspiraation lähde. “Luen satoja kirjoja vuodessa”. Kun katselee maailmaa feministilasit päässä, koko maailmasta tulee loputon inspiraation lähde. “Muiden taide, sarjakuvat, keskustelut ystävien kanssa ja ihmisten kokemukset elämästä ruokkivat uusien kuvien ja tarinoiden syntymistä.”

Ajatuksia tytöistä ja pojista?

Länsimainen yhteiskunta perustuu lokeroimiseen ja halveksunta kohdistuu feminiinisyyteen. Kun sorron mekanismit kohdistuvat feminiinisyyteen, ja samasta halvennuksesta kärsivät myös kaikki feminiinisinä pidetyt ihmiset, myös miehet ja sukupuolibinäärin ulkopuolelle jäävät. Tanskasen Tympeät tytöt puhuu tytöistä, koska “Feminististä taistelua ei voi käydä ilman huomiota sukupuoleen. Tuotan taidetta omasta positiostani, enkä voi puhua muiden puolesta.”

Mistä pitäisi puhua?

Niin kauan kun tasa-arvosta ja naisen asemasta keskusteleminen nostaa vastareaktion, keskustelua naisen yhdenvertaisuudesta länsimaisessa yhteiskunnassa ei käydä vielä riittävästi.”, toteaa Tanskanen.

“Maskuliinisuuden ihannointi vaikuttaa käyttäytymiseemme niin monilla eri tasoilla. Kyse on siitä, millaiset ryhmät saa minkäkinlaisia etuja. Kyseessä ei ole hyökkäys yksilöitä, vaan tietyn ryhmän ylivaltaa vastaan. Intersektionaalinen feminismi ulottuu myös miesten kohtaamiin ongelmiin, kuten luokkaeroihin ja mielenterveysongelmiin. Yhdenvertaisuus on sanoman ytimessä. Jos feminiinisyyttä ei pidettäisi niin kammottavana asiana, se helpottaisi kaikkia, maskuliinisuutta ei tarvitsisi tavoitella, vaan voisi keskittyä olemaan vain oma itsensä.”

Mitä tympeät tytöt ajattelee äitiydestä?

”En ole varma, mitä ajattelen äitiydestä. Tympeät tytöt ajattelevat, että äitiys on yksi naiseuden rooli, mutta se ei määrittele naiseutta, eikä typistä naiseutta. Äidin rooliin kohdistuvat odotukset voivat tuntua kohtuuttomilta, sillä äiditkin ovat meitä tyttöjä. Kaikilla tuntuu olevan mielipide siitä, millainen on hyvä äiti.”

Mistä haaveilet?

“Elän Tympeiden tyttöjen kanssa unelmieni elämää. Olen nyt vuoden ajan tehnyt täyspäiväisesti tympeitä tyttöjä. Se on minulle rakas, voimakas ja omanlainen tapa tehdä muutosta tähän maailmaan. Tässä hetkessä, tympeiden tyttöjen kanssa minulla on kaikki.”

Tympeät tytöt ja Riina haluavat saada  sorron mekanismit musertumaan, ja tehdä tästä maailmasta yhdenvertaisempaa ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa. “En odota, että voisin yksin korjata näitä asioita, mutta Tympeiden tyttöjen kautta pystyn välittämään merkityksellistä sanomaa suuremmalle yleisölle.”

“Aion jatkaa niin pitkään kuin vain jaksan. En voi muuttaa koko maailmaa, mutta voin tehdä voitavani. Tämä on minun elämäntyöni.”

Syksyllä ilmestyvä Tympeät tytöt – Aikuistumisriittejä sarjakuvakirja on seuraava askel Tanskasen unelmaduunissa. Kirja koostuu sarjakuvista, joissa arkielämän tilanteita tarkastellaan rakenteellisella tasolla. Sarjakuvat iskevät tyttöyden kipupisteisiin, kuten kiltin tytön syndroomaan, hoivavastuuseen, seksuaalisen väkivallan pelkoon ja kulttuurikentän mieskatseeseen.

Sarjakuvakirja räjäyttää normikritiikillään määritelmät siitä, millaisia tyttöjen kuuluu olla. Kirja on armoton ja tärkeä teos ahtaista asenteista ja arvoista, kehosta ja ulkonäöstä, pelosta ja miellyttämisen halusta.


Tympeät tytöt -mesenaattikampanja on käynnissä 3.-30.5. välisen ajan. Tukemalla mesenaattikampanjan kautta Riinan työtä ja sarjakuvakirjan julkaisua, tukee samalla työtä tasa-arvoisemman yhteiskunnan puolesta. Tuki mahdollistaa Riinan työskentelyn Tympeiden tyttöjen puolesta. Mesenaattisivuilta voit ostaa vastikkeita, joiden avulla osallistut kirjan tuotantokuluihin sekä tuet Tympeitä tyttöjä ja taiteilija Riina Tanskasta.

Tympeät tytöt – Aikuistumisriittejä ilmestyy 9.8.2021.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.