Kategoriassa Matkailu ja retkeily \\ Vastuullinen elämä

Taivasalla-yhteisö vinkkaa – lisää ulkoilmaelämää arkeen

Outdoor-naiset perustivat Taivasalla-yhteisön ulkoilmaelämää rakastaville

Ulkona on ihmisen hyvä olla! Oli kyseessä sitten hiihtovaellus tuntureille, pyörälenkki maanteillä, elämän ihmettely riippukeinussa tai mustikkaretki lähimetsään, seesteisempi olo ja kirkkaampi mieli ovat taatut. Luonnossa liikkuminen tukee tutkitusti psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia. Retkillä, ilman puhelinta ja arjen suorituksia, on mahdollista vahvistaa myös yhteyttä itseen ja ympäristöön. 

Rakkaus ulkoilmaelämään yhdisti viime syksynä Taivasalla-yhteisön perustajat Sonjan, Veeran, Annikan, Marian, Sannan ja Hennat (T:n ja P:n). Eri puolilla Suomea vaikuttavat ulkoilijanaiset halusivat luoda kohtaamispaikan ulkoilmaelämää rakastaville, jossa jakaa inspiraatiota ja vinkkejä sekä löytää retki- ja ulkoiluharrastusseuraa eri puolita Suomea – näin syntyi lopulta Taivasalla.

“Meidän ei ole aina ollut helppoa löytää seuraa retkillemme. Taivasalla-yhteisön kautta on ollut upeaa nähdä, miten monet ovat löytäneet harrastuskavereita, jakaneet vinkkejä ja kokeilleet uusia ulkoilulajeja”, kertoo Taivasalla-tiimin Sonja. Hän jatkaa: “Suomessa on valtavasti inspiroivia outdoor-ihmisiä, joiden tarinoita (omiemme lisäksi) on ollut mahtavaa jakaa eteenpäin. Haluamme kirjoittaa ja kuvata ulkoilmaelämää eri näkökulmista, tuoda esiin alan tutkimustietoa ja ajankohtaisia aiheita – ei siis vain täydellisiä Instagram-kuvia tai extreme-suorituksista erämaassa.”

Taivasalla-tarinoita ja kirjoituksia ulkoilmaelämästä löydät blogista, inspiraatiota ja harrastusseuraa sosiaalisen median kanavista (Instagram, FB) tai osallistamalla Taivasalla-tapahtumiin.

Urbaaneja ulkoilijoita ja erämarttoja

Pohjola ja sen neljä vuodenaikaa ovat ulkoilijan paratiisi. Suomen luonto tarjoaakin loputtomasti kohteita ja tapoja ulkoiluun. 

Taivasalla-naiset innostuvat talvella tuntureista ja lähiladuista, keväällä Itämeren surffiaalloista, kesällä telttailusta ja syksyllä sieni- ja marjaretkistä. “Olemme sekoitus urbaania ulkoilijaa ja erämarttaa, ehkä myös luontohippiä”, naurahtaa Sonja. 

Suomessa on onni päästä luontoon lähes suoraan kotiovelta, pulahtaa turvallisesti uimaan tai juoda vettä suoraan tunturipurosta. “Meitä innostavat niin pienet kuin isommat seikkailut ja onneksi niihin löytyy tuhansia mahdollisuuksia kotimaassamme. Aina ei siis tarvitse lähteä ulkomaille tai matkustaa kauas kokemaan”, summaa Sonja. 

Usein mediassa tilaa saavat kalliit outdoor-välineet, kaukomatkat, extreme-suoritukset tai täydelliset Instagram-hetket. Etenkin naisten ulkoilun motiiveita tutkittaessa esiin nousevat kuitenkin taitojen ja kokemusten lisäksi ulkoilun hyvinvointivaikutukset, rentoutuminen, luonnon tutkiminen sekä hetkien jakaminen ystävien ja perheen kanssa. Taivasalla-yhteisö haluaakin luoda yhteisön, joka arvostaa luontoa ja siellä olemista kaikilla kestävillä tavoilla. 

Tärkeä luontosuhde

Tämän päivän yhteiskuntaa kuvaavat kiire ja suorittaminen. Kiirehdimme paikasta toiseen puhelin kädessä, emme tunne ruokamme alkuperää tai tunnista lähiniityn kukkia. 

Tämän huomasivat myös Taivasalla-tiimin naiset: “olemme kaikki päässeet lapsuudessamme kosketuksiin luonnon kanssa, mutta hukanneet sen yhteyden jossain vaiheessa elämää. Tämä näkyi meillä monella fyysisesti uupumuksena, suorittamisena, mutta myös arvoissa – luontoa ei osannut arvostaa ja siellä ajanviettäminen ei ollut luonnollinen osa arkea”. 

Luonnossa oleminen luo ainutlaatuisen mahdollisuuden tarkastella omaa luontosuhdetta. Suhdetta kuvataan luonnon ja ihmisten väliseksi ymmärrykseksi, kunnioittamiseksi ja välittämiseksi. Luontoyhteyden on todettu myös lisäävän ihmisten onnellisuutta, ehkä johtavan jopa isompiin elämänmuutoksiin. Näin kävi myös Taivasalla-naisille, joita uudelleen vahvistunut yhteys luontoon kannusti muun muassa muuttamaan kesämökille, vaihtamaan alaa, myymään omaisuutensa tai muuttamaan lähemmäs luontoa. 

Yksilötason lisäksi luontosuhde on tärkeä käsite myös yhteiskunnallisesta näkökulmasta.  Vahva luontosuhde lisää halukkuutta suojella luontoa ja tarkastella omia elämäntapoja. Tästä syystä Taivasalla-yhteisö haluaa inspiroida seuraajiaan aitoihin luontokokemuksiin ja -pohdintoihin, ei vain cooleihin Instagram-kuviin ja outdoor-suorituksiin. “Meille sisällöissämme on tärkeää tuoda myös esiin näkökulmia ja pohdintoja, miten me ulkoilijoina voimme vaikuttaa ja luoda vastuullisia tapoja, joilla suojella kallista elinympäristöämme”, kertoo Sonja.

Taivasalla-tiimi vinkkaa: Näin lisäät ulkoilmaelämää arkeen

LÄHIRETKET: Ulkoilmaelämän ei tarvitse aina tarkoittaa villejä vaelluksia kansallispuistossa, vaan ulkoilun voi yhdistää jokaiseen arkipäivään. Tutki lähiympäristön karttaa ja lähde retkelle! Kaikessa yksinkertaisuudessaan ulkoilmaelämä voi olla hidasta kuljeskelua lähimetsässä, pulahdus järveen tai pilvien tuijottelua riippumatosta. 

OFFLINE-AIKAA: Paitsi aktiviteetteja, ulkoilu tarjoaa myös mahdollisuuden irtaantua puhelimista, ruuduista ja muista ärsykkeistä. Jätä siis puhelin kotiin, kulje ja aisti luonnon ääniä, värejä ja tuoksuja – ole läsnä hetkessä luonnon kanssa.  

KAVERIT JA PERHE ULKOILEMAAN: Kutsu ystäväsi luontopolulle, järjestä treffit laavulle tai lähde perheen kanssa mustikkametsään. Luonto on myös korona-aikana oiva paikka ystävien tapaamiselle ja yhdessäololle. 

KOKEILE JOTAIN UUTTA: Liity ulkoilmaihmisten FB-ryhmään (esim. Taivasalla tai Outdoor siskot), seuraa lähialueesi tapahtumia (esim. Suomen Latu järjestää useilla paikkakunnilla outdoor-tapahtumia) ja lähde rohkeasti kokeilemaan uutta. Suunnistustaidot, villiyrttiretket tai kiipeilykokeilu opettavat uusia taitoja, joiden kautta voit löytää uuden harrastuksen ja samanhenkistä seuraa seuraaville retkille.

P.S. Taivasalla-kirjoituksia on luvassa lisää vuoden varrella Sugar Universen blogissa.

Lisää ulkoilmainspiraatiota ja outdoor-tapahtumia www.taivasalla.fi

Instagram: @taivasalla.fi

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.