Kategoriassa Matkailu ja retkeily

Vaeltamaan, bikepacking-retkelle tai nollamökkiin yöksi – vinkit vastuullisempaan kesälomaan

Tutustu alla Taivasalla-tiimin kesän outdoor-lomavinkkeihin!

Yhteistyössä Taivasalla.fi, osana Northern Spa -kampanjaa

Ulkoilubuumi ei ollut vain korona-ajan trendi, myös tulevana kesänä matkailijoita kiinnostavat kestävät matkailuvalinnat, oma rauha ja tila luontomatkailun tai mökkeilyn äärellä. Vaikka kotimaan kohteet ovat varmasti tulleet monelle tutuksi viimeisen kahden vuoden aikana, tarjoaa Suomi luontomatkailuun ja -elämyksiin tuhansia kohteita pieniin ja suuriin seikkailuihin. Retket pyörällä, SUP-laudan päällä tai vaeltaen ovat slow travelia parhaimmillaan. Maisemien vaihtuessa hitaasti, on aikaa tauoille ja maisemista nauttimiselle! Kulkupeliä vaihtamalla tuttujakin seutuja voi tutkia uusista näkökulmista.

Omin voimin, bussilla tai junalla tehtävissä matkoissa myös matkan hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin kaukomatkoissa. Yö majatalossa, opaspalvelut tai illallinen ravintolassa tukevat myös paikallista elinkeinoa. Kun haluat suosia ympäristövastuullista matkailupalvelua, kannattaa kurkata Green Key -sivusto ja merkin alle sertifioidut yritykset. 

Outdoor-retkien ei tarvitse olla hikistä patikoimista itikoiden keskellä (vaikka tässäkin on oma viehätyksensä), vaan seikkailuihin voi yhdistää myös luksusta, hyviä yöunia glamping-teltassa, retkitaukoja paikalliskuppiloissa, vaelluksen eräoppaan kanssa tai vain olemista kesäisen luonnon keskellä.

Elämyksiä pyörän selässä – öitä omassa teltassa tai mukavasti majataloissa 

Bikepacking eli pyörävaeltaminen on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Suomi ja sen soratiet tarjoavat tuhansia kilometrejä maalaismaisemia, saaristoreittejä tai Lapin tunturimaisemia pyörän päällä kruisailuun. Pyörävaelluksesta voi tehdä juuri oman näköistä, pyöräillä lyhyitä päiväreittejä, matkustaa junalla tai bussilla välimatkoja, kuljettaa varusteita mukana, nukkua taivasalla teltassa tai mukavasti majataloissa.  Parasta pyörällä tehtävässä matkanteossa ovat hitaasti vaihtuvat maisemat, oma aikataulu ja evästauot tienvarsikioskeilla.

MITÄ MUKAAN: Pyöräilijan survival kittiin kannattaa varata mukaan pyöränkumin paikkausvälineet, päähän kypärä ja jalkoihin pehmustetut pyöräilyhousut.

LISÄTIETOA: Pyöräilyreitit ja pyöräily-ystävälliset palvelut kautta maan on koottu kätevästi Bikeland.fi sivustolle.

Lue Hennan ja Tiian kokemukset ja vinkit bikepacking retkestä Taivasalla-blogista

Lähiluontoon kaupungin keskeltä

Suomessa ei tarvitse lähteä kaupungistakaan kauas päästäkseen luontoon, asuuhan suomalainen keskimäärin 700 metrin päässä lähimetsästä tai 1,5 kilometrin päässä rakennetusta puistosta. Retki lähiluontoon voi olla riippumatossa auringonlaskun ihailemista, aamu- tai iltauintiretki, vuokratulla kajakilla lähivesistöissä seikkailua tai vierailu lähialueen luonnonsuojelualueella. Retkitunnelman saa aikaan jo pienellä maiseman muutoksella!

Kaupunkien lähiluontokohteet tarjoavat myös elämyksellisiä kohtaamispaikkoja. Esimerkiksi Helsingin Lonna-saaressa on mahdollista päästä puusaunan löylyihin keskellä Helsingin kantakaupungin saaristoa. Ota siis kaupungin kartta käteesi, tutki alueen verkkosivuja ja suuntaa lähiretkelle!

Vaelluksilta retkitaitoja, itsensä haastamista ja läsnäoloa luonnon äärellä 

Joko luit  Wild – villi vaellus romaanin? Tositapahtumiin pohjautuvassa inspiroivassa kertomuksessa Cheryl vaeltaa sadan päivän ajan erämaassa. Vaativaa vaellusta merkittävämpää on matka, jonka nainen retkellään tekee itsensä kanssa.

Vaellusmotivaatioita selvittänyt norjalainen tutkimus kertoo, miten vaellusretkillä rentoudumme, lataamme akkuja, fyysistä ja henkistä hyvintointia, joilla jaksamme arjessa jälleen paremmin. Vaelluksista merkityksellistä tekee myös simppeli ja hitaampi elämä luonnossa, jossa arjen suorittamisen ja ulkoiset paineet voi jättää taakse. Ulkoilmaelämä retkillä luo myös yhteyden ympäristöömme, historiaan ja perinteisiin, joka luo myös merkityksellisyyttä ja ymmärrystä elämään. 

Vaelluksen ei tarvitse olla “villi” tai sadan päivän mittainen, jo päivä tai yhden yön retki luontoon katkaisee arkea ja tukee kehon ja mielen hyvinvointia. Suomen 40 kansallispuistoa tarjoavat ympäri maan arvokkaita perintökohteita retkeilijän käyttöön. Alueiden merkityt reitit, laavut ja nuotiopaikat tekevät retkeilyn alueilla erityisen mukavaksi. Kansallispuistoissa tulee noudattaa puistokohtaisia sääntöjä, jokamiehen oikeudet eivät siis päde täysimittaisina luonnonsuojeluun ensisijaisesti tarkoitetuilla alueilla. 

VINKKI: Kesän lomakuukausina suosituimmat luontokohteet voivat ruuhkautua, joka ei ole vain retkeilijää harmittava kokemus, mutta vahingoittaa myös alueen herkkää luontoa. Siksi vähemmän tunnetumman luontokohteen valitsemalla ja tarkasti aluekohtaisia retkeilysääntöjä noudattamalla tukee samalla myös luonnon kantokykyä. 

Lue lisää: Veeran soolovaellus Haltille: retkeilytaitoja ja läsnäoloa luonnossa

Kesäöitä taivasalla – telttaillen tai nollamökissä

Keskikesän yöt kutsuvat retkeilijän viettämään öitä luonnon äärelle. Teltan tai riippumaton kanssa retkelle voi lähteä spontaanisti ja valita yösijan lähes mistä vain jokamiehen oikeuksia ja luonnonsuojelualueiden sääntöjä kuitenkin noudattaen. Telttaillessa hyviin yöuniin on muutama niksi, jotka löydät Taivasalla-blogista.

Jos telttailu ei ole oma juttu, majoitusluksusta luonnon äärellä tarjoavat kauniin simppelit Nollamökit, joita löytyy eri puolilta Etelä-Suomea. Teltan v-muotoa jäljittelevien mökkien sijainti on tarkkaan valittu, jotta mökki ja yöpyvät vieraat eivät häiritse mökkiä ympäröivää luontoympäristöä. Nollamökki on rakennettu ekologisesti ja se toimii myös täysin uusiutuvalla energialla. Muita ekologisia ja elämyksellisiä yöpymistapoja luonnon äärellä tarjoavat tentsile– ja glamping-teltat.

Samanhenkistä seuraa ja uusia taitoja opastetuilla retkillä ja outdoor-tapahtumissa

Miltä kuulostaisi ratsastusloma Ahvenanmaallaluontovalokuvauskurssi Muhoksella tai aloittelijoiden vaellus Hetta-Pallaksen kansallispuistossa. Ohjattu retki paikallisen oppaan kanssa on mahtava tapa oppia lisää taitoja ja lähteä turvallisesti kokemaan uusia luontoelämyksiä. 

Ohjatuilla retkillä retkiseurana on usein samanhenkistä seuraa, joista voi löytää retkikaverin myös tuleville seikkailuille. Vaikka matkalla pääsee haastamaan itseään, osaava opas luo myös turvaa, opastaa ja kertoo paikallisesta luonnosta. Ohjattuun retkeen kuuluvat usein hyvät ennakko-ohjeistukset kuten pakkauslistat, ehkä myös kimppakyydeistä viestiminen muiden matkaan lähtijöiden kanssa. Retki paikallisen oppaan johdolla tukee myös oppaan elinkeinon harjoittamista ja on vastuullinen valinta erityisesti luonnonsuojelualueilla liikuttaessa.

Suomen kesä on myös täynnä monipuolisia outdoor-tapahtumia, joissa ulkoilija pääsee haastamaan itseään, oppimaan, liikkumaan luonnossa porukalla ja tutustumaan uusiin luontokohteisiin. Ulkoilutapahtumia ympäri maan järjestävä Suomen Latu järjestää yhdistystensä johdolla tulevana kesänä esimerkiksi retkeilypäiviä ja villiyrttikursseja. 

Vauhdikkasta menoa etsivät voivat haastaa itsensä polkujuoksussa tuntureilla tai gravel pyöräilytapahtumissa sorateillä. Näissä tapahtumissa merkityt reitit, järjestetty huolto, porukassa liikkuminen ja toisten kannustaminen tekevät elämyksestä ainutkertaisen!

Taivasalla on ulkoilmaelämää rakastavien kohtaamispaikka, monikanavainen inspiraation lähde elämään taivasalla. Taivasalla-tarinoita ja kirjoituksia ulkoilmaelämästä löydät blogista, inspiraatiota ja harrastusseuraa sosiaalisen median kanavista (InstagramFB)  tai osallistumalla Taivasalla-tapahtumiin

Artikkelin kuvat taivasalla.fi ja Visit Finland: Harri Tarvainen, Julia Kivelä, Riku Niemi, Aapo Laiho.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.