Kategoriassa Muoti \\ Vastuullinen elämä

Vastuullinen muoti – mistä ostaa eettisiä ja ekologisia vaatteita ja asusteita?

Vastuullinen muoti kiinnostaa – mutta mistä sitä saa? Keräsimme tähän postaukseen Sugarin suosikkeja eettisistä ja ekologisista brändeistä.

 

Ida: Vastuullisinta on ostaa käytettynä, mutta jos tarpeella on kiire tai en löydä etsimääni, valitsen vaatteita, jotka kestävät kokemukseni mukaan hyvin. Ostin juuri rei’ille kuluneen merinovillaneuleeni tilalle uuden ArelaltaIlahduin myös S-marketissa ruokaostoksia tehdessäni, että heidän valikoimassaan oli tamperelaisen Sidosteen nilkkasukkia, jotka valmistetaan Tampereen tehtaalla Öko-tex-standardoiduista langoista. Sukkahousuista yhdet parhaimmat ovat kotimaisen Aarrekidin 3d-sukkahousut, jotka valmistetaan Italiassa kierrätetyistä materiaaleista. Niiden materiaali on kokemukseni mukaan kestävämpää kuin monien muiden sukkisten, joten ne ovat valintana ekologisempi kestävyytensäkin puolesta.

Ostin kesällä Atelier Lalehin Helsingissä tilauksesta valmistettuja pellavavaatteita ja esimerkiksi hameen pituuteen pystyi vaikuttamaan itse – kun vaate on tehty minulle, sitä osaa arvostaa tavanomaista enemmän ja samalla yhden tuollaisen vaatekappaleen omistaminen laittaa kiinnittämään huomiota myös muihin omistamiini vaatteisiin.

Pakko vinkata myös Uhanan upeista samettivaatteista; ostin samettimekon tämän syksyn mallistosta ja uskon sen palvelevan mua luotettavana pikkumustana monta vuotta. Jos taasen haaveilet lämmittävästä neuleesta, kurkkaa Noukin, R-Collectionin ja PURA:n Suomessa valmistetut villaneuleet.


Atelier Lalehin luomupellavainen made to order Vinca-toppi, R-Collectionin Suomessa valmistettu villapaita 

 

Saana:  Ostan uutena sellaisia vaatteita, joille tulee paljon käyttökertoja, kun taas kirppiksiltä ja vintage-liikkeistä sallin itselleni hulvattomampiakin hankintoja. Tosin näistäkin voi löytää hyvällä onnella pitkäaikaisia luottovaatteita. Käytettynä olen löytynyt villakankaisia housuja ja bleisereitä sekä farkkuja, jotka on tosiaan tehty kestämään käyttöä ja kulutusta. Talven tullessa suosittelen käytännöllisyyden nimissä satsaamaan hyvään, ohueen kerrastoon. Hankin viime talvena kotimaisen Tam-silkin valkoisen villasilkkipaidan, ja tämä kotimaassa kudotusta kankaasta valmistettu paita on talvella ehdottomasti kuin second skin.

Takkien, kenkien ja neuleiden etsintään saatan käyttää kuukausia tai jopa vuosia ennen kuin silmää miellyttävä ja hyvin valmistettu yksilö tulee vastaan. Katja Kokko julkaisi juuri hyvän artikkelin vaatekaapin klassikoista, mikä inspiroi oman signature-tyylin rakentamiseen. Jos ei tiedä mistä aloittaa omaa tyyliä vastaavan vaatebrändin etsiminen, suosittelen The Good Trade -sivustoa, missä on listattuna eettisesti toimivia brändejä ja avattu merkkien materiaali- ja tuotantoprosesseja. Taustatutkimus kannattaa vaatehankinnoissa, kun tavoitteena on eettinen ja kestävä garderobi.

Jos etsit uniikimpaa arki- tai juhlauniformua, Weecosin verkkokaupasta löytyy upeita luomuksia syksyllä julkaistusta Curves-mallistosta. Olen erityisen ihastunut Miia Halmesmaan Suomessa valmistettuun Lush-mekkoon, joka toimisi upeana turvavaatteena niin toimistossa kuin iltariennoissa.

Uhanan samettihousut ja Miia Halmesmaan Weecos Curves-kuraatioon kuuluva Lush-mekko 

 

Mia: Pyrin ostamaan niin paljon kuin mahdollista käytettynä. Rakastan Vestiaire-nettikauppaa, josta bongailen luksusmerkkejä edullisemmin. Olen ostanut sieltä Célinen ja Martinianon kengät. Latasin myös jonkin aikaa sitten puhelimeeni Gem -second hand sovelluksen. Se on Hel Looksista tutun Liisa Jokisen perustama appi, joka kerää yhteen monen eri vintage-kaupan tarjontaa. Etsin sieltä hakusanoilla tiettyjä asioita, kuten biker-takkeja, ja appi näyttää minulle laajan valikoiman, josta löytyy mm. Ebayn, Vestiairen, Etsyn, Farfetchin ja usean vintage-kaupan tuotteita. Enää ei siis tarvitse koluta kaikkia netin second hand -saitteja erikseen! Löysin sovelluksen avulla juuri täydelliset pitkävartiset saappaat Ebaysta.

Jos ostaisin nyt uudet lenkkarit, tilaisin ne Vejalta. Yrityksen toiminta on vastuullista ja läpinäkyvää: lenkkareiden sekä materiaalien valmistajille maksetaan reilu palkka. Kengissä ei käytetä luonnolle haitallisia myrkyllisiä materiaaleja, ja puuvilla on luomua.

Amerikassa tehdään ihania arkialkkareita ja juuri nyt suosikkini on ARQ Underwear. Merkin Yhdysvalloissa reiluissa olosuhteissa ommellut mummopikkarit ovat GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa, joka on värjätty ilman myrkkyjä. Ainoa miinus ovat tullimaksut – suosittelen tilaamaan kerralla paljon ja kavereille kanssa!

 

ABOUT-merkin alusvaatteet suunnitellaan ja valmistetaan Liettuasssa. Veja:n valikoimaan kuuluu tennareiden lisäksi myös syksyyn ja talveen sopivia nilkkamittaisia kenkiä 

 

Anna: Ostan lähes poikkeuksetta vaatteeni (poislukien alusvaatteet ja sukat) kirpputoreilta, mutta rakastan mennä inspiroitumaan Nudgeen! Minua vetää puoleensa heidän alusvaatevalikoimansa, kuten Organic Basics ja The Nude Label. Nämä molemmat ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan niin kauniita.

Basic-mallit kiinnostavat myös farkuissa ja T-paidoissa. Luottoteepparini ostan Pure Wastelta, miesten malli on lyhennettynä ihan täydellinen ja se kestää jokapäiväisessä käytössä vuosia – siis jopa valkoinen versio. Jos en ostaisi farkkujani kirpparilta, valintani olisi saksalaisen ARMEDANGELSin tai istanbulilaisen A Hidden Been laadukkaat ja hyvin istuvat farkut. Jos menet Istanbuliin, mene A Hidden Been myymälään! He käyttävät tuotteissaan kierrätettyjä- ja luonnonmateriaaleja sekä paikallisesti tuotettuja kankaita, jotta tuotantoketjun hiilijalanjälki pysyisi mahdollisimman pienenä.


Lisää vastuullisia muotivinkkejä täällä.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.