Kategoriassa Parasta juuri nyt \\ Vastuullinen elämä

Vastuullisempi uudenvuoden vastaanotto

Ota uusi vuosi vastaan aidosti kestävään tyyliin muovittomilla juhlilla, vähähävikkisellä ruoalla ja sosiaalisesti tietoisella meiningillä. Kokosimme vinkit uuden-vuoden juhliin, joissa väki viihtyy planeettaa vahingoittamatta. Tiedostavaa juhlatunnelmaa voi viritellä myös ajan hengen mukaisesti pienemmällä, lähipiiristä koostuvalla porukalla, mutta vielä tulee isompien kemujenkin aika, ja silloinkin nämä vinkit ovat yhtä arvokkaita.

Koristelu

Hyödynnä uudenvuoden juhlissa jouluvaloja ja valitse muovikoristeiden sijaan paperisia tai pahvisia koristeita ja kukkia tai muita ekologisia ja  luonnollisia materiaaleja uudenvuoden eleganssin loihtimiseen. Vinkkejä vastuullisiin kukkahankintoihin koottiin myös hiljattain ja ne löydät täältä. Kynttilät luovat tunnelmaa ja voit valita niitä fiiliksen mukaan hillityissä tai kirkkaissa väreissä. Mikäli ilmapallot ovat sinulle must-juttu, valitse biohajoavia ilmapalloja. Suosi kattauksessa aitoja astioita, vaikka se tarkoittaakin ehkä tiskikoneen ahkeraa käyttöä. Astioita, laseja ja aterimia voi pyytää lainaksi naapureilta ja niiden puutteessa voi käyttää ekologisia kertakäyttöastioita, myös kertakäyttölaseja on saatavilla biomuovisina.

Drinksut – tarjolle Coctailit ja Mocktailit

Huomaavainen partyperson hurmaa vieraansa myös alkoholittomilla juomatarjoiluilla. Tiesitko, että Alkon valikoimasta löytyy yli 200 alkoholitonta tuotetta ja myös kattava opas Mocktailien maailmaan. Urtekramin alkoholiton kuohuva Omena-Sitruuna sopii erityisen hyvin myös Mocktailien ainesosaksi ja alkoholiton Chardonnay kuplii lasissa kuohuviinin tapaan.

Kavereilta kerätyt eripariset lasit ovat kuin kauniita koristeita. Drinkkilasin reunan voi koristella zero waste -hengessä syötävällä glitterillä.

Ekologisesti kestävien tuotteiden valmistukseen ja maahantuontiin keskittyvältä Brukettilta vinkataan uuden vuoden kuohujuomaksi Vilarnaun uutuscavaa, joka on luomu-, vegaani- ja kestävän kehityksen sertifikaatilla varusteltu puolikuiva cava juhlavassa pakkauksessa. Esimerkiki KontioMehun Lehtikuohu on hyvä valinta alkoholittomaksi kippisteltäväksi kellon lyödessä kaksitioista.

Ruoka

Tarjoilut olisi ihanteellista suunnitella etukäteen ja hankkia mahdollisuuksien mukaan paikallisesti ja luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa. Vanha kunnon ostoslista, johon on merkitty myös tarvittavat määrät eri raaka-aineita vähentää ruokahävikkiä. Matsmartin teettämän tutkimuksen mukaan jopa joka neljäs suomalainen heittää ruokaa roskiin joulun jälkeen. Ruokahävikkiä kannattaa siis välttää ja opetella hyödyntämään hävikkiruokakauppojen tarjontaa, sillä niissä on usein tarjolla isoja eriä herkkuja edulliseen hintaan.

Vaikka kukaan ei halua, että vieraat lähtevät kotiin nälkäisinä, ruokaa on nykyään niin helppo hakea tai tilata lisää, että vähemmän voi olla kuitenkin viisaampaa kuin enemmän. Jos ruokaa meinaa kuitenkin jäädä yli oman kulutuskyvyn, voi ruokaa tarjota vieraille mukaan ja vähintään varautua siihen, että laittaa tarjoilut talteen ennen nukkumaan menoa.

Entä jos suunnittelisit juhlamenun täysin vegaanisena? Herkullinen juhlamenu kasvattaa vieraiden kiinnostusta vegaaniruokavaliota kohtaan ja johdattelee kohti tammikuista vegaanihaastetta. Kata pöytään esimerkiksi herkkutarjotin vegaanisilla dipeillä tai hyödynnä joulusta jäänyt torttutaikina herkullisissa puffipizzoissa. Jos haluat kattaa uudenvuoden aattona vegaanisen juustopöydän, hyviä vaihtoehtoja löytyy mm. Ilolta, joka edustaa Jokilaakson juuston kasvipohjaisten tuotteiden valikoimaa. Suosittelemme kokeilemaan Ilon valikoimasta erityisesti Cashew White Mold herkkupalaa ja Cashew Black Pepper valmistetta. Myös Mö Kaurameijerin Kreikkalainen on jo ennakkomyynnissä joissain kaupoissa.

Asut

Uudenvuoden juhliin on kiva panostaa myös pukeutumalla vähän juhlavammin, mutta juhlaa varten ei tarvitse hankkia paljettimekkoa tai glitter-ihanuutta, vaan sen voi vuokrata tai lainata. Paljetit valmistetaan yleensä muovista ja vaikka ne ovatkin monelle uudenvuodenaaton must-juttu, ne päätyvät elinkaarensa lopussa usein kaatopaikoille tai valtameriin, joissa meren eläimet pitävät niitä ravintona. Muistathan myös pestä paljetti-ihanuudet käsin tai pesupussissa, jotta varmistat, ettei paljetteja päädy viemäriin.

Mikäli lainaaminen ei ole sinun juttusi, panosta asusteeseen tai vaatteeseen, jolla on käyttöä muutenkin tai mieti, voisitko löytää vaatteen käytettynä.

Vimman klassisen mallinen Janette-kotelomekko on koristeltu näyttävin paljetein ja mekkoja voi myös vuokrata Vaaterekki-vaatelainaamosta. Voglian uutuusmalliston kreppikankainen Linnea-pusero ja Leila-housut ovat hurmaava uudenvuoden asu, jolle löytyy varmasti käyttöä myös jatkossa. Vaatteet on suunniteltu Suomessa ja valmistettu Virossa.
Uuden vuoden kunniaksi vinkkejä vastuullisempaan juhlapukeutumiseen antaa meille myös muotivaikuttaja, stylisti ja partygirl Aino Collin:

Rakastan uuden vuoden juhlapukeutumista ja sitä, ettei sillon voi ikinä olla ylipukeutunut! Uuteen vuoteen sopii mun mielestä glitter- ja paljettiöverit sekä ihanat discovärit. Suosittelen kurkkaamaan UFF:in kuratoidut bling bling-rekit ja esimerkiksi Kallion vintageliikkeiden värikkäät 60- ja 70-luvun minimekot. Myös asusteilla, kuten glitterpinneillä ja maksimalistisilla korviksilla saa tuotua asuun uuden vuoden maagisuutta.

Mun paras vastuullisuusvinkki on, ettei ikinä kannata hommata vaatteita vain yhtä käyttökertaa varten. Jos ostat ihanan glittermekon juhlia varten, yhdistä se myöhemmin farkkujen kanssa arkisempiin tilaisuuksiin – kaikki vaatekappaleet sopii oikein stailattuna mun mielestä mihin tahansa. ✨✨✨✨

Mikäli juhlissasi on pukukoodi, valitse jotain, johon on helppo pukeutua ilman uuden hankkimista, esim. musta toimii aina. Pukukoodi voi myös olla keskustelun herättäjä ja viedä ihaniin muistoihin kuluneen vuoden ajalta, kun toivot vieraitasi pukeutumaan asuun, jossa he tunsivat itsensä erityisen hyväksi kuluneen vuoden aikana.

Kun kello lyö kaksitoista

Vastuulliseen uudenvuoden vastaanottoon eivät raketit kuulu. Tukesin tiedotteessa kiteytyvät hyvin paitsi ilotulitteiden haitat, myös keinot minimoida niitä.

Ilotulitteet sisältävät useita kemikaaleja, jotka heikentävät ilmanlaatua uudenvuodenyönä erityisesti tyynellä säällä. Pienhiukkasten määrä voi olla paikallisesti jopa kymmenkertainen normaaliin verrattuna. Ilmansaasteiden lisäksi ilotulituksista aiheutuu melusaastetta, joka saattaa pelottaa ja stressata herkkäkuuloisia ihmisiä ja lemmikkejä.

Kestävämpi tapa on poksauttaa auki ekologinen kuohujuoma, sytyttää kynttilä tai tähtisädetikku tai laskea yhdessä aikaa vuoden vaihtumiseen. Mikäli raketit viehättävät, kannattaa seurata oman kaupungin tai kunnan järjestämää yhteistä ilotulitusta tai valoshowta. Vuoden vaihtuessa jokainen vieras voi esimerkiksi päästää irti menneestä kiitollisena, jakamalla seurueessa yhden asian, jonka haluaa sulkea sydämeensä menneeltä vuodelta. Sitten onkin aika katsoa tulevaan, mitä uusi vuosi tuo tullessaan?

Vogue Scandinavia nostaa tänä vuonna esiin ikivanhan suomalaisen uudenvuoden perinteen – Tinan valamisen, jonka avulla pääset kurkistamaan, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan.

Tinanvalu on 1700-luvulta peräisin oleva suomalainen uudenvuodenaaton perinne, jonka tarkoituksena on ennustaa, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan eri elämänalueilla, kuten rikkaudessa, onnellisuudessa ja terveydessä.

Vaikka alkuperäiset pienet tinahevosenkengät on kielletty niiden sisältämän suuren lyijymäärän vuoksi, voi uudenvuoden perinnettä jatkaa sulattamalla lyijytöntä tinaa, mehiläisvahaa tai zero waste -hengessä vaikka sokeria.

Kun haluat säihkyä kilpaa tähtisädetikun kanssa, valitse kasviperäisestä selluloosasta valmistettua ekoglitteri. Ekoglitteriä myy mm. Glitternisti.

Ps. Jos uudenvuoden juhlissa tuli nautittua muutakin kuin mocktaileja, olemme kuulleet, että NOSHTin elektrolyyttijuomatabletti kannattaa sujauttaa vesilasiin jo ennen nukkumaanmenoa tai viimeistään aamusta. 😉  Vuoden esimmäisen päivän voikin sitten aloittaa itseään hemmottelemalla ja jatkaa tunnelmointia sivelemällä kasvoille Evolven Gold Mask kasvonaamion.

✨Ihanaa uutta vuotta! ✨


Lähteet/lue lisää:
How To Have a Sustainable New Year’s Eve Celebration
Fireworks and Sustainability; Everything You Need to Know
Get a glimpse of your future with this Finnish New Year’s Eve tradition

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.