Kategoriassa Koti ja perhe

Vauvavuoden helpot ja nopeat foodhackit

Vauvavuoden aikana arkeen tuovat voimaa helpot ja nopeat välipalat ja ateriat, joista saa hyviä ravintoaineita itselle ja energiaa vauvanhoitoon. Valitsimme tähän blogiin hyviksi todetut foodhackit, joiden avulla pysyt jaksavana ja voimaantuneena, vaikka äitiys veisi välillä mukanaan.

Riittävä nesteytys ja ravintorikas ruoka edistävät imetyksen onnistumista

Kotiutuessa synnytyssairaalasta ja aloittaessa mahdollisesti omaa imettämisen taivaltaan, on hyvä huolehtia siitä, että keho saa riittävästi nestettä ja ravinteikasta ruokaa. Juomalla runsaasti vettä huolehdit siitä, että maitoa riittää vauvalle ja pysyt myös itse voimissasi. Maidonerityksen ylläpitoon voi auttaa myös imetystee (Frantsilan Vauvanilo -tee on ihana!), kookosvesi tai usko tai älä – olut. Näitä kaikkia kannattaa tietysti kokeilla kohtuudella ja löytää itselle mieluisin ratkaisu.

Imettäessä on myös hyvä pitää huolta omasta ateriarytmistä, jotta verensokeri ei tipu yhtäkkiä ropisten alas. Monipuoliset, paljon kasviksia sisältävät ateriat ovat hyvä pohja hyvinvoinnillesi ja ylläpitävät jaksamistasi vauva-arjessa. Huolehdithan myös riittävästä proteiinin, kuitujen ja hivenaineiden saannista, niin pysyt kylläisenä välillä maratoneilta tuntuvien imetyshetkien keskellä.

Imetyksessä onnistuminen on kiinni kokonaisuudesta. Pyydä rohkeasti neuvolasta tai äitiyden ammattilaisilta apua imettämiseen, mikäli tuntuu, että et omin opein siinä onnistu ja tarvitset tukea esimerkiksi imetystä tukevan ruokavalion koostamiseen.

Kaikista tärkeintä on muistaa, että joko imetät tai et – olet paras äiti lapsellesi!

Välipalaideoita vauvantuoksuiseen arkeen

Vauvan tarpeista huolehtiessa oma ajantaju saattaa välillä heikentyä, vaikka pyrkiikin syömään säännöllisesti. Silloin apuna ovat helposti ja nopeasti valmistuvat välipalat, joihin voi upottaa ravintorikkaita ainesosia.

Tässä muutama loistava välipalaidea:

Smoothiet: Smoothiet ovat mahdottoman helppo keino saada nopeasti virtaa vauvanhoitoon. Kotimaisista marjoista, pähkinöistä, vihreistä kasviksista, kuten pinaatista ja lehtikaalista, sekä valitsemastasi nesteestä sekoittuu hetkessä äidin voimajuoma, joka myös maistuu hyvältä. Smoothieista tekee erityisen monipuolisia se, että niihin voi heittää oman maun mukaan itselle maistuvia raaka-aineita. Banaani, hunaja ja kookosnektari tuovat smoothieen luonnollista makeutta. Esimerkiksi Puroa Goodsin kaurapohjaiset smoothiet ovat terveellinen ja herkullinen, mukaan napattava välipala äideille ja Green Planet Astronautisin luomukauravälipaloilla taas herkuttelevat myös perheen pienimmät.

Ihania smoothie-reseptejä löydät esimerkiksi Puroa Goodsin perustajan Tuulia Talvion blogista, josta löytyy myös tämän lempeän taateli-banaanismoothien ohje:

Lempeä taateli-banaanismoothie (1-2 annosta)

2 rkl kuorittuja hampunsiemeniä
1 iso pakastettu banaani
(kourallinen jäitä)
2,5 dl kookosmaitoa
4 tuoretta taatelia
1/4 tl kanelia
ripaus vaniljauutetta
+ manteleita ja hampunsiemeniä koristeeksi

huomiot: jos et ole ehtinyt pakastaa banaania siivuina, lisää smoothieseen reilu kourallinen jääpaloja, jotta siitä tulee ihanan kermainen.

OHJEET: Poista taateleista kivet. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita sileäksi juomaksi. Maista ja lisää mausteita tai makeutusta tarvittaessa. Kaada laseihin, koristele hampunsiemenillä ja rouhituilla manteleilla ja nauti!

Jogurtti & granola: Kun koittaa hetki saada äkkiä murua rinnan alle, luonnonjogurtti ja itse tehty granola on ihana välipala. Granola valmistuu helposti itse ja siihen tuo laadukkaita rasvoja pähkinät ja siemenet. Granola maistuu taivaalliselta lohkeavan jogurtin ja tuoreiden marjojen tai hedelmien kera. Mulperigranola on gluteeniton kauraherkku, joka valmistuu yllättävän vähällä vaivalla.

Tee-itse- pähkinä-hedelmäsekoitus: Välillä vauva vaatii intensiivisemmin hoivaa, huolenpitoa ja syliä eikä aikaa ruoanlaittoon ole välttämättä liiaksi. Silloin pelastaa itse tehty pähkinä-hedelmäsekoitus, joka syntyy hetkessä erilaisista pähkinöistä ja kuivahedelmistä- ja marjoista. Välipala säilyy hyvin kuivassa eli voit jättää sen esille ja napata tarvittaessa arkesi iloksi.

Kun äidin herkkuhammasta kolottaa – valitse vähän paremmin

Vauvan nukkuessa on ihana istahtaa alas ja nauttia kahvin kera jotain hyvää. Pala tummaa suklaata tai raakakakkua maistuu ja on myös ravintorikkaampi vaihtoehto perinteisten makeiden herkkujen tilalle. Samalla oma verensokeri pysyy tasaisempana eikä heittele turhaan väsymystä aiheuttaen.

Äidin kahvihetkelle sopivat myös pilkotut hedelmälohkot, marjat tai maapähkinävoitäytteiset taatelit. Maistuvia ja astetta terveellisempiä herkkuja löytyy onneksi moneen makuun!

Toivon sinulle jaksavaa äitiarkea!

Anna Korhonen

Anna Korhonen on Äitipiirin perustaja, jonka sydämen palona on tukea äitejä löytämään kukoistuksen avaimet. Annalla on monen vuoden kokemus äitien, lasten ja perheiden hyvinvoinnin parissa työskentelystä ja intoa luoda rakenteita, jotka tekevät äitiarjesta mahdollisimman hyvää. Koulutukseltaan Anna on varhaiskasvatuksen sosionomi ja Anna työllistää itsensä media-alan yrityksensä kautta viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä. Annalla on kaksi lasta: 6- ja 4-vuotiaat.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.