VEGEMESSUT
Kategoriassa Kahvilat ja ravintolat

Vegemessut 28.1.12017

Tämän viikon lauantaina Helsingin Suvilahdessa järjestetään Vegemessut, Suomen ensimmäinen kokonaan vegaaniseen ruokaan keskittynyt tapahtuma. Juttelimme messujen tuottajan Suvi Auvisen kanssa siitä, miten vegaaniudesta tuli mainstream-ilmiö.

Kun Suomesta puuttui korkean profiilin vegaaninen tapahtuma, Suvi Auvinen yhdessä ystäväporukkansa kanssa päätti järjestää sellaisen itse.

”Missiomme on tuoda vegaaninen ruoka helposti lähestyttäväksi ja murtaa vegaaniuteen liittyviä myyttejä”, Suvi kertoo. ”Haluamme tuoda veganismin pois aktivisti-kuplasta. Vegaanisen ruoan ei tarvitse olla tylsää ja mautonta, voit silti olla kulinaristi.”

Lauantaina Kattilahallin lavalle nousevat esimerkiksi Michelin-kokit Hans Välimäki ja Sasu Laukkonen näyttämään, mitä kasviksista syntyy fine dining -kokkien käsissä. Messujen ohjelmatarjonnassa vegaaniutta lähestytään muutenkin yllättävillä ja mielenkiintoisilla tavoilla. Maailman vahvimpiin kuuluva Patrik Baboumian saapuu kertomaan, miten painonnostaja pärjää vegedieetillä ja ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm pohtii sekaruokavalion ja kasvisruokavalion eroja terveyden kannalta. Messuvieraat pääsevät myös maistelemaan useiden valmistajien uutuustuotteita, kuten Nyhtökauran uusia kausimakuja.

”Vuosi 2016 oli suuri tipping point. Huomasi, että vegaanius murtautui marginaalista valtavirtaan”, Suvi sanoo. ”Vegaanina minun ei esimerkiksi tarvitse enää koko ajan selitellä itseäni. Toki asun Helsingissä, joka on eräänlainen kupla, mutta mielestäni iso pyörä on lähtenyt pyörimään.”

Merkit ovat nähtävissä kaikkialla: vegaanisten tuotteiden valikoima on lisääntynyt huimasti pienemmissäkin kaupoissa, Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmästä on muodostunut ilmiö ja neljän vuoden ajan tammikuussa järjestetty Vegaanihaaste on joka kerta kaksinkertaistanut osallistujamääränsä. Vegaanihaaste oli alunperin myös Suvi Auvisen ponne jättää eläinperäiset tuotteet pois ruokavaliosta.

”Lopetin punaisen lihan syömisen jo 15-vuotiaana ja elin sen jälkeen pitkään freeganina”, Suvi kertoo. ”Ajatuksenani oli, että jos eläin on jo kuollut ja liha heitetään pois, se on fiksumpaa käyttää hyväksi. Sitten osallistuin kolme vuotta sitten Vegaanihaasteeseen ja sillä tiellä olen edelleen.”

Suvi kuvailee itseään eläinoikeusvegaaniksi ja suhtautuu kriittisesti siihen, miten vaikea puheenaihe eläinten oikeudet yhteiskunnassamme on. Ajatukset eläinten itseisarvosta koetaan hänen mukaansa edelleen usein radikaaleiksi. Vegemessuilla vegaaniutta ollaan kuitenkin haluttu lähestyä positiivisen kautta.

”Emme halua syyllistää ketään tai olla liian ehdottomia”, Suvi sanoo. ”Kaikki kasvisruoasta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Vegaaninen ruoka tarjoaa paljon vaihtoehtoja, voi olla hifistelijä-kokki tai syödä helppoa vegaanista pikaruokaa.”

”Meidän yhteiskunnassamme kukaan ei voi olla kokonaan vegaani”, Suvi muistuttaa kuitenkin. ”Esimerkiksi huonekalumme on liimattu kasaan eläimistä tehdyllä liimalla. Olen itse ottanut sen asenteen, että olen vegaani niin pitkälle kuin se on käytännöllistä ja järkevää. Se, mikä on käytännöllistä ja järkevää, on jokaisen henkilökohtainen valinta. Esimerkiksi lääkkeitä on testattu eläinkokeilla, mutta tottakai syön niitä. Vegaaniuden ympärillä on paljon harmaata aluetta. Tärkeintä on muistaa, että jokainen pienikin valinta on eteenpäin.”

vegemessut

Lisää Vegemessuista täällä.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.