Kategoriassa Kauneus ja hyvinvointi

Vinkit hiuspohjan hellimiseen

Hiuspohjan säännöllinen hoito auttaa pitämään esimerkiksi kuivuutta, rasvaisuutta ja kutinaa loitolla. Huolimatta hiuspohjan laadusta, hiustenpesutahdista tai hiusten muotoiluun käytettävistä tuotteista, hiuspohjan huomioiminen täydentää jokaisen hiustenhoitorutiiniin. Kokosimme vinkit hiuspohjasta huolehtimiseen niin hiusten pesun yhteydessä kuin pesukertojen välillä.

Hiuspohjan hoito pesun yhteydessä

Shampoon valinta hiuspohjan mukaan: Jos hiuspohjasi on hyvinvoiva eikä oireile, voi shampoon valita mieltymyksen mukaan, mutta esimerkiksi herkästä, rasvoittuvasta tai hilseilevästä päänahasta kärsivän kannattaa käyttää omalle hiuspohjatyypilleen suositeltua pesutuotetta.

Huuhtelu: Pese shampoo pois huolellisesti, mutta vältä hiuspohjaa rasittavan kuuman veden käyttöä. Pitkät hiukset voi huuhdella pää alaspäin, jolloin shampoo on helpompi huuhtoa myös niskakuopasta.

Päänahan hieronta: Rentouttaa päänahkaa ja vilkastuttaa verenkiertoa. Voidaan tehdä sormin tai hierontaan tarkoitetulla, nystyröillä päällystetyillä harjoilla.

Päänahan kuorinta: Poistaa tuotekertymiä ja virkistää päänahan ihoa.

Hiuspohjan suojaaminen rasitukselta: Kuumuus rasittaa päänahkaa, joten niin auringossa kuin saunassa päänahka on syytä suojata. Föönatessa kuumaa ilmavirtaa voi välttää kohdistamasta suoraan hiuspohjaan, vaan pikemminkin hiusten pituuksiin. Saunassa hiusnaamion päälle kannattaa kietaista pyyhe tai saunamyssy. Toisaalta myös pakkasilma kuivattaa hiuspohjaa, joten pipon käyttö kannattaa.

Hiuspohjan hoito pesujen välillä

Tilannekartoitus: Kampaajalla käydessä kannattaa pyytää kampaajaa tekemään silmämääräisen hiuspohja-analyysin, jolla kartoitetaan yksilöllisiä hiuspohjan tarpeita. Saat tietää esimerkiksi, onko hiuspohjasi tietyiltä alueilta erityisen kuiva.

Hiuksiin jätettävän hiuspohjatuotteen käyttö: Hiuspohjan hoitoon suunnitellut hiusvedet, öljyt ja seerumit ennaltaehkäisevät ja täsmähoitavat monenlaisia ongelmia aina kiristävästä tunteesta päänahan rasvoittumiseen. Tietyillä hiuspohjatuotteilla on myös päänahan verenkiertoa vilkastuttavia vaikutuksia ja ne ovat hyvä apu edistämään hiusten kasvua.

Gua sha: Gua sha -kampoja on saatavilla myös perinteistä hiuskampaa muistuttavilla “hampailla”. Gua sha -kammalla tehdyllä hiuspohjan sivelyllä on verenkiertoa edistävä ja ihoa elvyttävä vaikutus.

Harjaaminen luonnonharjasharjalla: Tarpeeksi hellillä ja pehmeillä luonnonharjasharjoilla voi harjata hiusten lisäksi myös päänahkaa. Tällöin hiuspohjan luontaisesti erittämät rasvat pääsevät tyvestä liikkeelle, ja auttavat tuomaan luonnollista kiiltoa hiussuortuviin. Huomaathan, että takkujen selvittämiseen tarkoitetut synteettiset harjakset saattavat olla liian kovia päänahan käsittelyyn, joten niiden käyttö voi aiheuttaa turhaa hankausta.

Jakauspaikan vaihtaminen: Hiusten jakauksen vaihtaminen puolelta toiselle tai keskeltä sivuun voi auttaa, etenkin jos hiuspohja oireilee nimenomaan jakauskohdasta. Jakauksen kohdalla päänahka on paljaampi kuin muilla alueilla, joten on hyvä ettei sama kohta altistu rasitustekijöillä jatkuvasti.

Kampauksen muuttaminen: Hiusten pitäminen vapaana voi auttaa hiuspohjaa rentoutumaan ja palautumaan. Jos siis suosit tiukkoja ponnareita, laske hiuksesi välillä vapaaksi ja anna hiuspohjan hengittää.

Tuotteiden karsiminen: Jos päänahkasi kutisee, voi kuivasampoon poisjättö helpottaa oireita. Kuivasampoon tarkoitus on imeä rasvaa, jolloin se saattaa häiritä päänahan ihon kosteustasapainoa.

Huomio tyynyliinaan ja pyyhkeisiin: Tekstiilit, jotka tyypillisesti ovat kosketuksissa päänahan ihon kanssa, kannattaa ainakin herkkäihoisen pestä miedoilla pesuaineilla. Esimerkiksi hajustetun huuhteluaineen jäämät tyynyliinassa saattavat ärsyttää herkkää päänahkaa.

Hygieeniset päähineet: Pipot, hatut ja hiuspannat tulisi pestä tai esimerkiksi (villatuotteiden ollessa kyseessä) pakastaa, jolloin rasvan, hien ja hiustuotteiden jäänteet saavat kyytiä, eivätkä tarpeettomat bakteerit joudu kosketuksiin päänahan kanssa.

Luonnonmukaiset hiustenhoitotuotteiden käyttö: Luonnonmukaiset hiustuotteet sisältävät tyypillisesti vähemmän ihoärsytystä aiheuttavia kemikaaleja, joten niihin vaihtaminen voi vähentää hiuspohjan ihon reaktiivisuutta.

Värjäystauko: Joitakin päänahan allergiaoireita voi ehkäistä pidättäytymällä hiusten värjäämisestä. Väriaineet ovat yksi yleisimmin yliherkkyysreaktioita aiheuttavista ulkoisista ärsykkeistä.

Luonnonmukaiset hiustuotteet sisältävät tyypillisesti vähemmän ihoärsytystä aiheuttavia kemikaaleja. Tehoaineina toimivat muun muassa rosmariini, mentoli, kookos, arganöljy tai turve.

Näillä tuotteilla pääset alkuun:

MOSSA Vitamin Moisture Shampoo
– Shampoon sisältämä luonnollinen betaiini rauhoittaa hiuspohjaa.
– Kosteuttaa hiuspohjaa kasviöljystä peräisin olevan glyseriinin avulla.

Whamisa Hair & Scalp Tonic Hiuspohjan Hoitoneste
– Hoitaa kuivaa hiuspohjaa ja stimuloi hiusjuuria.
– Estää hilseilyä ja hiusten lähtöä sekä vahvistaa hiuksia.
– Aktivoi hiusten kasvua.
– Sisältää rasvantuotantoa tasapainottavaa mentolia.
– Voidaan käyttää pesun yhteydessä tai pesukertojen välissä hiuspohjaan jätettävänä hoitona.

Urtekram Nourishing Hair Oil Coconut
– Hoitaa niin hiuksia kuin päänahkaa manteli-, jojoba- ja parsakaalinsiemenöljyn avulla.
– Poistaa hiusten sähköisyyttä.
– Vegaaninen ja luonnollista alkuperää.
– Voidaan käyttää hiuspohjassa poishuuhdeltavana tehohoitona: hiero tuote päänahkaan hiusten ollessa kuivat, anna vaikuttaa ja huuhtele shampoopesun yhteydessä pois.

Weleda Revitalising Hair Tonic
– Aktivoi hiusjuurten toimintaa sekä hiusten kasvua.
– Virkistää hiusjuurten ravinnonsaantia.
– Levitetään hiuspohjaan joko pesun jälkeen tai hiusten ollessa kuivat. Ei huuhdota pois. Hoitovedessä tuoksuva raikas rosmariini virkistää hiuspohjan lisäksi myös mieltä.

Frantsila Nokkonen-Turve Hiuspohjan Hoitoöljy
– Hoitaa ja elvyttää kuivaa, kutisevaa sekä hilseilevää hiuspohjaa.
– Rauhoittaa antimikrobisilla yrtti- ja turveuutoksilla sekä eteeristen öljyjen voimalla.
– Aktivoi päänahan verenkiertoa rosmariinin ja nokkosen avulla.
– Annetaan vaikuttaa päänahassa vähintään 30 minuuttia tai yön yli.
– Vaikutusta voidaan tehostaa saunan lämmössä, pyyhekääreen alla.

Bioearth HAIR 2.0 Strengthening Serum Vahvistava Seerumi Hiuspohjalle
– Tehoravitsee ja suojaa kookoksen sekä arganöljyn avulla.
– Suunniteltu ohuille ja oheneville hiuksille.
– Voidaan käyttää sekä hiuspohjassa että hiusten pituuksissa, erityisesti latvoissa. Tekee hiuksista pehmeät ja kiiltävät sekä vähentää sähköisyyttä.
– Ei suositella käytettäväksi suoristuslaitteen kanssa.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.