Kategoriassa Kauneus ja hyvinvointi

Vinkit nuoren ihonhoitoon

Milloin ihonhoito kannattaa aloittaa? Entä mitä nuoren ihon hoitamisesta ylipäätään tulisi tietää?

Pääsimme kysymään Jolien estenomi- ja kosmetologitaustaiselta Product Data Managerilta Suvi Räsäseltä vinkkejä nuoren ihon hoitoon. Tässäpä myös ihana lahjaidea kesän juhlakauteen: nuoren ihoa silmällä pitäen koottu käytännöllinen ja hemmotteleva ihonhoitopaketti!

Miten kuvailisit nuoren ihoa?  

Nuorena iho toimii itsessään optimaalisesti: nuoren iho on usein kimmoisa ja sileä, ja sen kosteustasapaino on yleensä hyvä. Hormonaaliset muutokset kehossa ovat kuitenkin suuria ja nuorten iho-ongelmat liittyvätkin lähes aina hormonaalisiin epäpuhtauksiin. Tässä on suurta yksilöllistä vaihtelua, johon vaikuttaa muun muassa geenit, ihotyyppi sekä ihon ja kehon mikrobiomi. Jollakin voi esiintyä vain satunnaisia näppyjä tai mustapäitä silloin tällöin, jollain toisella taas puhkeaa vaikea akne. Osalla nuorista ongelmana voi olla näppyjen sijasta ihon kuivuus ja herkkyys. Myös rasvoittuva iho voi olla pinnalta kuiva ja herkkä, etenkin talviaikaan.

Missä vaiheessa ihoa kannattaa yleensä alkaa hoitamaan? 

Ihon hoitaminen kannattaa aloittaa pikkuhiljaa siinä vaiheessa, kun ensimmäiset näpyt tai mustapäät ilmestyvät kasvoille, tai kun iho alkaa tuntua rasvaisemmalta ja kiiltelee. Jos ongelmana on ihon kuivuus ja herkkyys, silloinkin ihon lempeä kosteuttaminen on paikallaan. Nuoren ihonhoito kannattaa aloittaa hyvin simppelisti ja mahdollisimman hellävaraisilla tuotteilla, jotka eivät kuivata ihoa. Ensimmäiset ihonhoitotuotteet ovat yleensä puhdistusemulsio ja kosteusvoide, sekä tarvittaessa kasvovesi.  

Tähän ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, missä iässä ihonhoito kannattaa aloittaa, vaan seurata miltä iho tuntuu ja kysyä tarvittaessa asiantuntijan neuvoa. Ensimmäinen kosmetologikäynti voi olla paikallaan, kun iholle alkaa ilmestyä epäpuhtauksia tai jos iholla on paljon kuivuutta tai herkkyyttä. Kosmetologi antaa yksilölliset ohjeet ihonhoidon aloittamiseen ja osaa määritellä hoidon tarpeellisuuden.

Missä iässä ensimmäiset iho-ongelmat yleensä alkavat näkyä iholla? 

Tämä on hyvin yksilöllistä, ja siihen vaikuttaa erityisesti geeniperimä ja sukupuoli. Tytöillä murrosikä alkaa yleensä aiemmin ja ensimmäiset iho-ongelmat voivat ilmestyä jo 10–11-vuotiaana. Pojilla ihon muutoksia saattaa hyvinkin näkyä vasta 13–14-vuotiaana.

Mikäli nuorella puhkeaa akne, se ei yleensä tapahdu ihan hetkessä, vaan voi mennä 1–2 vuotta ensimmäisten näppyjen ilmaantumisesta ennen kuin tilanne hankaloituu. Tästäkin syystä ihon lempeä hoitaminen olisi hyvä aloittaa silloin, kun ensimmäisiä ongelmia ilmenee.  

Mitä nuoren ihon puhdistamisesta tulisi tietää? 

Helposti ajatellaan, että nuoren puhdistustuotteen pitäisi olla todella puhdistava, joko geeli tai vaahto, mutta usein nämä ovat liian voimakkaita ja aiheuttavat turhaan pintakuivuutta. Liian pesevien tuotteiden käyttäminen saattaa pahentaa iho-ongelmia, kun iho alkaa puskea suojakseen lisää talia. Tästä syystä olisikin hyvä valita puhdistustuotteeksi lempeä emulsiomainen tai voidemainen tuote. Puhdistusta voi tarvittaessa tehostaa konjac-sienen tai miselliveden avulla. Mikäli iho on todella rasvainen, voi geelimäistä tai vaahtomaista tuotetta kokeilla, mutta silloinkin olisi hyvä valita mahdollisimman hellävarainen vaihtoehto. Puhdistuksen viimeistelee tasapainottava kasvovesi, joista hyvä vaihtoehto nuoren iholle löytyy esimerkiksi Mossalta.

Iho tulisi puhdistaa aamuin illoin, aamupuhdistukseen voi käyttää myös kasvovettä tai misellivettä. Jokailtainen puhdistus on erityisen tärkeää silloin, kun iholla on meikkiä tai aurinkovoidetta.

Miten nuorta ihoa olisi hyvä kosteuttaa? 

Kosteuttamiseen suosittelen kevyttä ja nopeasti imeytyvää, paljon vesikosteutta antavaa fluidimaista tuotetta, erityisesti silloin kun ongelmana on rasvoittuva tai epäpuhdas iho. Voiteella voi olla myös viilentäviä, rauhoittavia ja tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia. Kiiltelyä hillitseväksi kosteutustuotteeksi sopii esimerkiksi mattainen kasvovoide tai tasapainottava kasvovoide.

Jos ongelmana on ihon kuivuus, on hyvä valita hieman täyteläisempi voide, joka sisältää enemmän ihoa suojaavia kasviöljyjä. Tähän tarkoitukseen soveltuu hyvin esimerkiksi Mossan tehokosteuttava voide.

Millaisia täsmätuotteita on tarpeen käyttää?

Sen sijaan, että käyttäisi ihoa kuivattavia puhdistustuotteita, voi näppylöitä hoitaa paikallisesti tulehdusta hoitavalla ja ehkäisevällä täsmätuotteella, josta hyvä vaihtoehto löytyy muun muassa Laveralta. Näitä voi taputella kevyesti aamuin illoin epäpuhtauksien päälle, ennen kosteusvoiteen levitystä. Luonnonkosmetiikan tuotteet eivät ole liian voimakkaita, joten niitä voi huoletta käyttää heti kun iholla ilmenee tulehtuneita näppyjä ja/tai mustapäitä.

Myös lempeitä, voidemaisia savinaamioita voi silloin tällöin käyttää ihon syväpuhdistukseen. Mikäli iholla ei ole tulehdusta, vaan pelkästään kiiltelyä ja mustapäitä, voidaan noin kerran kahdessa viikossa käyttää hellävaraista kuorintatuotetta. Puhdistavasta naamiosta saa parhaimman hyödyn, kun sen levittää kasvoille kuorinnan jälkeen. Tulehtuneelle akneiholle tai atooppiselle iholle en suosittele kuorintatuotteita.

Nuoren ihon meikki 

Nuorelle iholle suosittelen niin ihonhoito- kuin meikkituotteiksi ehdottomasti luonnonkosmetiikkaa. Myös meikkituotteet ovat silloin ihoa hoitavia, eivätkä tuki ihohuokosia. Luonnollinen, ihoon kauniisti sulautuva meikkipohja tasoittaa ihon sävyä näyttämättä maskimaiselta. Hyvä valinta ensimmäiseksi meikkipohjaksi nuorelle on jauhemainen mineraalimeikki, sen sisältäessä vain muutamaa ainesosaa. Samalla se hillitsee ihon kiiltelyä, näyttää luonnolliselta ja antaa iholle suojaa. Toinen vaihtoehto on sävyttävä kosteusvoide, esimerkiksi Mossan BB-voide, sekä näin kesäaikaan Mossan sävyttävä aurinkosuojavoide, jotka toimivat yhtä aikaa kosteusvoiteena ja meikkituotteena. Nämä ovat hyviä valintoja erityisesti kuivalle iholle. 

Onko sinulla antaa jotain muita vinkkejä?

Ihonhoidossa kannattaa kiinnittää huomiota kokonaisvaltaisuuteen: terveelliseen, runsaasti kasviksia ja omega-rasvahappoja sisältävään ruokavalioon, riittävään vedenjuontiin, unen ja ulkoiluun. Epäpuhtaan ihon hoidon tukena voidaan käyttää myös ravintolisiä, kuten sinkkiä ja probiootteja.

Kiitos Suvi kattavista vastauksista!

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.