Kategoriassa Ruoka

Vinkit onnistuneisiin raakakakkuihin

Vihreät banaanit ja muita taikoja – lue ammattilaisen vinkit, joilla saat kahvilakelpoiset raakakakut onnistumaan kotikeittiössä.

Kakku, jota ei tarvitse edes paistaa. Kuulostaa helpolta, mutta monellako on mennyt sormi suuhun (hmm, toisinaan kirjaimellisesti vähän liiankin hyvien ainesosien takia..) raakakakkuja valmistaessa? Epätasainen taikina, puuttuvat ainesosat tai osittain jäinen kakku – onko tuttua?  

raakakakku vinkit miten onnistua

 

Raaka-aineiden ABC

Monelle lienee tuttua, että raakakakun valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä laittamalla pähkinät veteen likoamaan, jotta ne pehmenevät ja ovat helposti työstettävissä. Jos kiire kuitenkin iskee ja kakku pitäisi valmistaa asap, vinkkinä on liottaa pähkinöitä lämpimässä vedessä. Mitä lämpimämpää vesi on, sitä nopeammin pähkinät myös pehmenevät. Muista kuitenkin viilentää pähkinät kylmemmällä vedellä ennen blenderiin laittamista.  

Avokado on hyvä raakakakkuun juuri sopivan kypsänä, eli sellaisena kuin sen muutenkin söisi. Yllättävää sen sijaan on, että banaani kannattaa valita melkoisen vihreänä. Siihen on toisaalta luonnollinen syy: banaani jatkaa kypsymistään kakussa, joten todella keltainen banaani ei säily raakakakussa hyvänä pitkään.

Jotkut raaka-aineet, kuten vaikkapa soijalesitiini, psyllium ja toco, saattavat kuulostaa hifistelytuotteilta, joista olisi helppo lintsata kakkuhimon yllättäessä. Kun ymmärtää, mitä kaikki raaka-aineet tekevät kakulle, on miellyttävämpää satsata ainesosaan, jota saattaa tulla kakkuun vain 1,5 teelusikkaa. Kerrataanpas: Soijalesitiini toimii raakakakuissa emulgoivana ainesosana eli se auttaa muiden ainesosien sisältämää rasvaa sekoittumaan. Se siis tekee koostumuksesta kuohkeampaa ja täyteläisempää.  Psylliumkuitu imee itseensä nestettä, sitoo ainesosia yhteen ja auttaa nesteitä hyytymään. Sen unohtaminen kakusta ei ole elämän ja kuoleman kysymys, mutta kakku pysyy paremmin kuosissa sen avulla. Tocon eli riisinlesejauheen tehtävä kakussa on pehmittää muita makuja – esimerkiksi pakurin tai kaakaon kitkeryys taipuu pehmeämmäksi tocon avulla. Tiesitkö, että toco on oikeastaan yksi E-vitamiinin muoto eli täten tekee myös hyvää keholle? 

 

raakakakku vinkit miten onnistua

Koostumus kuntoon oikealla järjestyksellä

Raakakakkuresepteissä harvoin eritellään, missä järjestyksessä ainesosat kannattaa yhdistää toisiinsa ja laittaa tehosekoittimeen. Järjestyksellä on kuitenkin väliä.

Koostumuksesta tulee hyvä, kun kuivat aineet sekoittaa ensin keskenään ja vasta sen jälkeen sitovat aineet, kuten vaikka taateli ja öljy. Liotetut pähkinät kannattaa laittaa yhtä aikaa blenderiin jonkun nestettä sisältävän aineen – esimerkiksi musikoiden – kanssa ja ajaa massa tasaiseksi ennen muiden aineiden lisäämistä.

Erityisen huomionarvoista on, että kakun hyydyttävät ja sitovat aineet, kuten kookosöljy ja psyllium, on hyvä lisätä taikinaan aivan viimeiseksi. Niiden tehtävähän on hyydyttää kakku – hyytymistä ei siis kannata aloittaa blenderin puolella.

Useampikerroksisissa kakuissa vuoka laitetaan pakastimeen aina kerrosten levittämisen välissä, jotta edellinen kerros on hyytynyt ja tasainen. Uuden kerroksen levitysvaiheessa olennainen niksi on käyttää apuna lastaa: uusi kerros kaadetaan lastan kautta vuokaan eikä suoraan alla olevan kerroksen päälle. Tällä estetään se, ettei alimmaiseen kerrokseen tule kaatokohdalle kuoppaa.

raakakakku vinkit miten onnistua

Valmis kakku

Kakku hyytyy nopeiten pakastimessa, mutta ennakointi on valttia: parhaan lopputuloksen saa aikaan antamalla kakun hyytyä jääkaapissa yön yli ennen tarjoilua. Jääkaapissa kakku hyytyy tasaisesti eikä ole mistään kohtaa jäisempi kuin muualta.

Valmis raakakakku säilyy jääkaapissa 2–3 päivää kauniina. Se on  erittäin hyvin syötävissä myös tämänkin jälkeen, mutta kakku saattaa kuivahtaa pinnalta tai muuttua väriltään tummemmaksi. Pakastimessa valmis kakku säilyy hyvänä jopa 3 kuukautta. Tässäkin kannattaa muistaa jääkaapin apu: ota pakastettu kakku tarjoilua edeltävänä päivänä sulamaan jääkaappiin, jotta se sulaa varmasti tasaisesti.

Kakun leikkaamisessa taikasanoja ovat kuuma ja kuivaKastele veitsi kuumassa vedessä ja kuivaa se sen jälkeen. Näin saat leikattua siisteimmän palan.

/ / / /

Osallistuimme Greenstreetin järjestämään raakakakku-workshopiin, jossa opimme ammattilaisen vinkit.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.