Kategoriassa Muoti \\ Vastuullinen elämä

Vinkit talvivaatteiden huoltoon

Perinpohjainen vaatehuolto voi tuntua työläältä ajatukselta, mutta työhön ryhdyttyä se on todella maadoittavaa hommaa. Jos et ehtinyt vielä laittaa talvimaihareita ja -takkeja kauas säilöön, nappaa tästä talteen vaatehuoltoamatöörin yksinkertaiset huoltovinkit talvivaatteille.

Koin viime keväänä ahaa-elämyksen. Hain talven jälkeen kevättakit vintiltä ja tuskailin jo valmiiksi, kuinka minun vuoden pakoilun jälkeen olisi jo aika paikata minun lempitakkini taskut, joista kaikki tavarat putosivat vuoreen. Halusin kuitenkin ennen työhön ryhtymistä fiilistellä vuodesta toiseen rakastamaani takkia. Keimailin löhövaatteet ja upea takki päälläni peilin edessä ja laitoin kädet taskuihin. Ne ei olleetkaan rikki. Ainiin, korjasin ne viime syksynä ennen talvisäilöä!

Pese

Pese vaatteet kullekin materiaalille sopivalla aineella ennen säilöä. Turkis- ja silkkitoukat sekä muut epämieluisat vieraat ovat hien ja lian perään. Peseminen estää myös lian pinttymisen materiaaliin. Pese villavaatteet villapesuohjelmalla tai käsin ja villalle sopivalla pesuaineella. Joskus myös pelkkä tuuletus ja paikallisten tahrojen pesu vedellä riittää. Mikäli peset villavaatteen kokonaan, muista kuivata se laakana, jotta vaate ei menetä muotoaan.

Paikkaa, huolla ja harjaa

Kuten minäkin, kiität itseäsi sesongin taas koittaessa, jos paikkaat rikkinäiset taskut, saumat ja ripustuslenkit ennen talvisäilöä. Laita lempisarjasi pyörimään (suosittelen esim. Broad Cityn 5. kautta Areenasta) ja huomaamattasi ompelet yhtä sun toista valmiiksi. Lopuksi viimeistele vaatteet harjaamalla ylimääräiset pölyt ja nukkapallot pois. Jos tässä kohtaa alkaa turhauttamaan, mieti, kuinka ihanalta tuntuu suorilta ottaa uudenveroinen paita käyttöön viileiden kelien taas koittaessa!

Kenkähuoltokin kannattaa tehdä kerralla kunnolla. Puhdista kengät niille sopivalla aineella tai vähintään pyyhi kostealla liinalla ylimääräinen lika pois. Älä unohda puhdistaa kengänpohjia etenkään, jos säilöt kaikki kenkäsi yhdessä. Likaiset pohjat tulevat todennäköisesti likaamaan puhdistetut kengät tai talvisäilön. Pohjien pesuun hyvä työväline on vanha hammasharja tai kynsiharja. Vaatehuollon ei tarvitse olla glamorous. (Kiillotan kenkäni vanhalla sukalla ja säilytän tavarat vanhassa päärynöiden pärekorissa.)

vaatteiden talvihuolto Sugar Universe

Säilö oikeaoppisesti

Huolletun vaatteen ja asusteen kruunaa kunnollinen säilytys. Luonnonmateriaalit hengittävät, joten säilö ne myös hengittäviin materiaaleihin ja unohda muovipussit.

Torju tuholaiset laittamalla pukupussiin tai muuhun säilöösi laventelipussi tai pala punaseetriä. Kun viikkaat villapaitoja säilöön, taittele paitojen väliin silkkipaperia, tuholaiset pelästyvät rapinaa ja vaatteesi ovat turvassa. Toisin kuin allekirjoittanut, säilö vaatteesi tasalämpöisessä paikassa, jossa ei ole kosteutta (ei vintillä tai kellarissa). Mikäli tämä on mahdotonta, säilö vaatteesi huolella ja ilmatiiviisti.

Muista säilöä myös kenkäsi huolellisesti. Laita säilön ajaksi kenkiin lepolestit tai sanomalehteä, jotta kenkä säilyttää ryhdikkään muotonsa eikä niihin pääse muodostumaan ryppyjä ja taitteita talvisäilössä.

Don’t stress

Vaatehuollosta ei kannata ottaa stressiä, käytä sitä mielummin stressilääkkeenä! Irrottautuminen älylaitteista ja mielessä myllertävistä asioista on puhdistavaa mielelle (ja lopputuloksena myös vaatteillesi). Onneksemme olemassa on myös uskomattomia kädentaitajia ja pesulapalveluita, joita kannattaa hyödyntää, jos oma aika tai osaaminen ei riitä – they are there for you. Muista myös, että kaikkea tarvitse tehdä kerralla. Arkivé Atelierin Maria Manninen komppaa, että näitä hommia ei kannata tehdä silloin kun siltä ei tunnu. Jos haluat perinpohjin hurahtaa vaatehuoltoon, kannattaa tutustua Arkivén sivuihin. Sieltä löydät ammattilaisen helpot vinkit, joilla huoltaa vaatteet ja asusteet.

Kirjoittanut vaatehuoltoamatööri, jonka inspiraationa ovat huolettomasti paikatut mutta ehjät takintaskut.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.