Katja Kokko Yin Your Skin
Kategoriassa Parasta juuri nyt

Yin-joogaa ihosi hehkuvaksi ja kimmoisaksi

Tiesitkö, että yin-joogaamalla voit lisätä ihosi kollageenintuotantoa? 

Juttelimme Yin Your Skin® -ihonhoitokonseptin kehittäneen holistisen kauneuden asiantuntijan ja joogaopettaja Katja Kokon kanssa, saimme pienen biologian oppitunnin ja olemme nyt vakuuttuneita siitä, että yin-joogan kannattaisi kuulua ihan jokaisen ihonhoitorutiiniin.

 

Mistä innostuksesi yin joogaan lähti?
Noin neljä vuotta sitten kävin ensimmäistä kertaa ystäväni yin-joogatunnilla. Aloin silloin tehdä yin-joogaa säännöllisesti, sillä huomasin välittömästi, että se tasapainotti astangajoogaharjoitustani.

Yin on toiminut minulle parantavana harjoituksena useampaan otteeseen. Vuosi yin-joogan aloittamisen jälkeen elämässäni oli ajanjakso, jolloin olin fyysisesti niin poikki, että astanga-harjoittelu jäi vähemmälle. Silloin löysin yin-joogasta henkisen turvasataman. Pidin sen avulla kehoni liikkuvana ja pääsin käsiksi todella syvällä oleviin jännityksiin.

Viimeksi sain apua yinistä neljä vuotta kestäneeseen selkäkipuun. Selän kuntoutus oli edennyt hyvin, mutta siihen tuli todella iso takapakki Helsingistä Lontooseen muuton ja jatkuvan reissaamisen, eli stressin myötä. Viime kesänä tajusin eräällä jooga-anatomiakurssilla, että olen konkreettisesti niin stressaantunut, etteivät kudokseni voi parantaa itse itseään. Vaikka tiesin teoriassa, miten stressi vaikuttaa fibroblastisolujen toimintaan (joista kerron kohta lisää), vasta silloin tajuntaani iski, että tarvitsen aivan totaalisen hermoston rentouttamisen, jotta voisin saada selän kuntoon. Vähensin astangan välittömästi minimiin, kävin korkeintaan kerran viikossa kokeilemassa ja tutkimassa, mitä kropassa on tapahtunut. Nukuin todella paljon ja tein yin-joogaa kuurina joka päivä (puhun kuurista, koska en suosittele ainakaan pitkää yin-harjoitusta kellekään päivittäin). Ja ihme tapahtui, selkä parani kahdessa kuukaudessa tilaan, johon en uskonut sen koskaan yltävän. Selkä tuntuu kuin uudelta, aivan kuin toisen ihmisen selältä.

”Yin auttoi turvotukseen välittömästi.”

Kun aloit tehdä yin joogaa säännöllisesti, missä vaiheessa huomasit muutoksen ihossasi?
Huomasin sen heti. Kasvot ja silmät on lähes aina olleet minulle terveyden ja hyvinvoinnin mittari. Näen niistä välittömästi miten voin ja se todella korreloi myös oloni kanssa. Kärsin vuonna 2017 aamuisin todella nuutuneesta olosta ja silmien turvotuksesta, minkä myöhemmin ymmärsin  johtuvan minulle sopimattomasta ruokavaliosta, ja silloin yin-jooga oli ainoa tapa saada itseni aamuisin virkeän ja heränneen näköiseksi. Herätessä en meinannut saada silmiä auki –  ne rähmivät, punoittivat ja olivat turvonneet, ja kasvonikin olivat turvonneet. Yin auttoi turvotukseen välittömästi.

 

Yin Your Skin® -verkkokurssin materiaalissa kirjoitat, että yin-jooga ”stimuloi fibroblastisolujen, eli sidekudoksen perussolujen syntymistä, jotka vastaavat kollageenin, elastiinin sekä kudoksia ja niveliä kosteuttavan soluväliaineen tuotannosta.” Kollageenin tuotanto kiinnostaa, kerro lisää!

Sidekudosta tuottavat fibroblastisolut reagoivat mekaaniseen kuormitukseen, paineeseen, liikkeeseen, värähtelyyn, hormonitoimintaan, kehon happamuuteen ja immuunijärjestelmään. Tulehdukset, matala-asteinen tulehdus ja kohonnut kortisolitaso (eli stressi) heikentävät niiden toimintaa. Lisäksi ikääntyminen, liikkumattomuus, yksipuolinen kuormitus ja erilaiset sairaudet hidastavat niiden toimintaa, jolloin ne eivät voi tuottaa kollageenia, elastiinia ja kosteuttavaa soluväliainetta.

Konkreettisti fibroblastisolujen toiminnan hidastuminen näkyy ihon veltostumisena ja rypistymisenä. Keho ei myöskään palaudu samalla tavalla fyysisestä rasituksesta ja se on jäykempi sekä heikompi. Tämä johtuu siitä, että sidekudokset kuivuvat ja kiristyvät fibroblastisolujen vähentymisen ja niiden heikentyneen toiminnan vuoksi.

Yin joogan pitkät venytykset, eli staattinen kuormitus, laskee tulehdusta, sillä kuormitus ”puristaa” kuona-aineita sisältävää nestettä pois kudoksista ja venytysten jälkeen kudokset täyttyvät uudelleen puhtaasta nesteestä – sidekudos toimii vähän kuin pesusieni! Lisäksi syvähengitykset aktivoivat parasympaattista hermostoa, joka myös kommunikoi fibroblastien kanssa ja vähentää tulehdusta sekä jännityksiä.

”Yin-jooga on healthy aging -joogaa.”

Voiko yin joogan harjoitus siis näkyä myös kasvojen ihon kimmoisuuden lisääntymisessä, sillä kollageeni ja elastiinihan ylläpitävät ihon pinkeyttä? Eli onko yin-jooga anti-ageing-joogaa?
En käyttäisi termiä anti-aging vaan healthy aging. Iän myötä iho rypistyys ja veltostuu, sitä ei voi estää. Sen sijaan sitä voi hidastaa ja itse puhun mieluummin siitä, että yin-jooga vaikuttaa ryppyjen ja veltostuneen kudoksen ”laatuun”. Vaikka iholla olisikin jo ryppyjä, ne eivät näytä yhtä syviltä kuin silloin, jos sidekudokset ovat kuivat ja kiristyneet. Iho siis ikääntyy terveemmän näköisesti. Tämä johtuu siitä, että kudokset pysyvät kosteampina, sidekudoskerrokset pystyvät liukumaan paremmin toisiaan vasten ja solut saavat ravinteita sekä tuoretta verta. Vaikka yin-jooga tapahtuukin vartalon kanssa työskennellessä, sen vaikutukset näkyvät myös kasvoilla, koska sidekudosten muodostaman verkoston ansiosta, vaikutukset leviävät kaikkialle kudoksiin.

 

Kerroit yin-joogan vähentävän turvotusta kasvoissa, mistä tämä johtuu?
Yin-jooga parantaa lymfanesteiden virtausta kehossa. Lymfajärjestelmä vastaa mm. solujätteiden, taudinaiheuttajien ja kuona-aineiden poistumisesta kudoksista. Jos lymfanesteiden virtaus on hidastunut, nesteet kertyvät kudoksiin, joka aiheuttaa turvotusta. Tällöin myös ihon uusiutuminen hidastuu ja kudoksissa voi olla jopa vähän tulehdusta, kun vapaita radikaaleja sisältävät nesteet eivät pääse poistumaan. Lymfajärjestelmä ei toimi sydämen pumppauksen avulla, vaan sitä pitää ihan itse ylläpitää liikkumalla.

”Suoliston kunnolla on yhteys akneen, rosaceaan ja atopiaan.”

Kirjoitat Yin Your Skin® -verkkokurssin materiaalissa myös yin-joogan aktivoivan parasympaattista hermostoa, joka rentouttaa ja parantaa ruoansulatusta. Millaisia vaikutuksia tällä on ihoon?
Parasympaattisesta hermostosta käytetään kuvausta ”rest and digest”. Ruoansulatuksemme hidastuu stressissä, jolloin myös suolistomikrobi kärsii ja suoliston kunnolla on yhteys mm. akneen, rosaceaan ja atopiaan.

Sympaattisen hermoston ollessa yliaktiivinen on kehossa tulehdustila päällä, jolloin ihan kaikki toiminnot hidastuvat verenkierrosta lymfanesteiden virtaamiseen. Veri kuljettaa ravintoa kehon joka ikiselle solulle ja hermosolulle ja se ravitsee myös hormonitoimintaa. Konkreettisesti stressin merkit iholla näkyvät mm. silmien sameutena, ihon sameutena, ihon kuivuutena, veltostumisena, rypistymisena, epäpuhtauksina, turvotuksena, punoituksena tai herkkyytenä.

 

Jos haluaa nähdä vaikutuksia ihossa, kuinka usein yin joogaa tulisi harrastaa?
Näet kyllä heti jotain tuloksia ja kuukaudessa voi nähdä suuremman muutoksen. Harjoituksia kannattaa tehdä 2-3 kertaa viikossa. Tottakai pitää muistaa, että ihon kuntoon vaikuttaa moni muukin asia. Kehon, mielen ja sielun tasapainoa on kuitenkin tärkeä tekijä, jota erinäiset stressitekijät yrittävät horjuttaa.

Tämä ei suoranaisesti liity yin-joogaan, mutta tunnen erään henkilön, joka on parantanut teinistä 35-vuotiaaksi kärsimänsä aknen meditaatiolla ja hermoston rentouttamisella 2-3 kuukaudessa. Hänellä on ollut vuosien varrella Roaccutanit ja vaikka mitkä ruokavaliot, mutta meditaatio oli ensimmäinen asia, joka oikeasti auttoi.

 

Onko olemassa jotain erityisen tehokasta turvotusta poistavaa asanaa, johon voisi turvautua sellaisena aamuna, kun tuntuu siltä, että kaikki kasvonpiirteet ovat yön aikana hävinneet jonnekin?
Dragon, Saddle ja Supported Bridge ovat todella tehokkaita yin-asanoita.

 

Kiinnostuitko? Yin Your Skin® -verkkokurssi sisältää kaksi ohjattua yin-joogaharjoitusta ja ohjatun meditaatioharjoituksen. Lisäksi löydät paljon tietoa yin-joogasta, korealaisesta ihonhoitorutiinista ja gua sha -hieronnasta. Tutustu Yin Your Skin® -verkkokurssiin täällä!

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.