Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

Zero Waste -piknikillä

Piknik Zero Waste -tyyliin ei ole yhtään sen hankalampaa kuin tavallinen piknik, mutta se vaatii hieman enemmän suunnittelemista. Pieni vaivannäkö palkitaan, sillä ekologisuuspisteiden lisäksi eväät  näyttävät ja maistuvat paremmilta oikeista astioista. Nappaa talteen Sugarin vinkit roskattomaan piknikiin.

Eväät
 • Tee eväitä vain tarpeen mukaan. Herkullisen piknikin saa helposti loihdittua vain muutamalla eri ruokalajilla. Simplicity is key. Meidän piknik koostui esimerkiksi itsetehdystä jääteestä, täytetyistä eväsleivistä, kirsikoista, aprikooseista ja pastel de nata -leivoksista.
 • Suosi lähituotettua kasviruokaa. Eläintuotteet pilaantuvat helpommin lämpimässä, kun taas hedelmät, marjat ja kasvikset eivät juurikaan piittaa auringosta.
 • Osta ruoka-ainekset ilman pakkausta. Leipiä ja leivonnaisia saa ostettua kokonaisena ilman pakkausta esimerkiksi paistopisteiltä ja leipomoista, ja ne voi kääräistä omaan kestopussiin tai liinaan. Pähkinät ja karkit sekä muut kuiva-aineet voi myös ostaa irtotavarana.
 • Marjoja saa ostettua torikojuista tai kaupoista omaan kestopussiin. Hedelmäostoksilla kannattaa suosia sesonkihedelmiä, jotka eivät tarvitse pakkausta. Vesimelonit, omenat ja aprikoosit voi tarjota sellaisenaan tai paloitella paikan päällä.
 • Piknikillä sormiruoka on kätevintä, koska sen tarjoiluun ja syömiseen ei tarvita minkäänlaisia välineitä. Esimerkiksi voileivät, piiraat ja leivokset voi syödä suoraan tarjoiluastioista. Toisaalta, jos haluat valmistaa jotain, mihin tarvitset välineitä, eivät oikeat haarukat ja veitset paina juuri sen enempää kuin muovisetkaan.

 

 

Tarjoilu
 • Zero Waste -piknikillä kertisastiat ja muoviaterimet ovat ehdoton no no. Pakkaa siis eväät kestorasioihin. Puiset tai metalliset kulhot ovat kestäviä, eivätkä paina niin paljon kuin lasiset. Kelmun voi korvata Bee’s wrap-mehiläisvahakääreillä.
 • Jos tarvitset aterimia, nappaa ne mukaan keittiön laatikosta ja kääräise esimerkiksi kankaiseen lautasliinaan ennen laukkuun pakkaamista.
 • Kylmät juomat voi pakata vanhoihin lasipulloihin ja kuumat juomat termariin. Itse tehty jäätee on esimerkiksi herkullinen ja helppo kesäjuoma. Jos kuitenkin haluat ostaa valmiita juomia, suosi sellaisia, jotka on pakattu kierrätettävään metallitölkkiin tai lasipulloon.
 • Vanhat hillo- ja oliivipurkit kannattaa säästää piknik-laseiksi. Ne ovat suhteellisen kestäviä ja piknikin jälkeen laseihin voi helposti kerätä biojätteet. Ja jos lasi sattuisi hajoamaan, ei se harmita samalla tavalla kuin jos kyseessä olisi kallis design-lasi.
 • Kuumana päivänä lasipurkit voi täyttää jäillä ja sulkea metallikannella. Piknik-paikalla jääpalat voi tiputtaa laseihin ja juomat pysyvät viileinä koko ruokailun ajan.
 • Kannattaa myös napata mukaan kankaisia lautasliinoja, joilla voi pyyhkiä suun lopuksi. Pro tip: kauniita kankaisia lautasliinoja voi itse ommella esimerkiksi vanhoista pellavalakanoista.
Lopuksi
 • Jos piknikiltä jää ruokaa yli, pakkaa jämät tyhjiin rasioihin ja vie kotiin. Hävikkiruoka on huomattavasti ympäristöä kuormittavampaa kuin pakkausroska, sillä ruoantuotanto kuluttaa luonnonvaroja ja aiheuttaa päästöjä. Jos hyödyntäisimme kaiken tuottamamme ruoan, tarvittaisiin sitä vähemmän ja myös päästöjä syntyisi vähemmän.
 • Kierrätä ja kompostoi. Jos piknikiltä jää yli esimerkiksi hedelmien kuoria, älä heitä niitä puiston roskakoriin, vaan vie ne kotiin kompostoitavaksi.
 • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

  5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

  Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.