Kategoriassa Parasta juuri nyt

Adaptogeenit – mitä ne ovat ja mihin niitä käytetään?

Mitä adaptogeenit oikein ovat? Mitä ne tekevät ja miten niistä saa parhaan hyödyn? Voiko niitä syödä liikaa?

Haastattelimme juttua varten Arctic Warriorsin tuotepäällikkö Katja Misikangasta. Paljasjalkaisena rovaniemeläisenä Katja on imenyt tiedon Lapin yrteistä äidin maidossa, sillä hänen isoisänsä oli tunnettu kansanparantaja.

 

Adaptogeenit – mitä ne ovat?

Adaptogeeni on yleisnimitys tietyntyyppisille tai tiettyjä vaikutuksia omaaville kasveille – sellaisille, joilla on elimistöä ja mieltä tasapainottavia ominaisuuksia.

Adaptogeenisille kasveille on ominaista se, että ne kasvavat yleensä korkeilla alueilla, karuissa ja rankoissa olosuhteissa. Kun kasvi elää stressaavissa olosuhteissa (pakkanen, lumi, kova tuuli, karut elinolot), niihin kehittyy vahvoja vaikuttavia aineita, jotta ne kestävät nämä stressaavat elinolosuhteet.

Adaptogeenisille kasveille oleellista on kasvaa haastavissa olosuhteissa, muuten niissä ei ole niin paljoa vaikuttavia aineita. Esimerkiksi Lapin yötön yö on kasveille todella stressaava elinympäristö kasvaa. Kasvu on kesäkaudella jatkuvaa, sillä kasvit yhteyttävät kellon ympäri. Lapin olosuhteissa kasvaa tutkitusti maailman vahvimmat ja puhtaimmat adaptogeenit – tämän vuoksi kotimaisten adaptogeenien suosiminen kannattaa.

Miten adaptogeenit vaikuttavat elimistöömme?

Adaptogeenit tasapainottavat. Ne tasapainottavat ja rauhoittavat, jos elimistö ja mieli käy ylikierroksilla mutta jos on uupunut ja väsynyt olo, ne piristävät ja nostattavat mielialaa. Ne eivät siis ole ominaisuuksiltaan joko piristäviä tai rauhoittavia, vaan ne pyrkivät normalisoimaan, eli tasapainottamaan elimistöä.

Adaptogeenit voivat vaikuttaa positiivisesti esim. lihasten hapensaantikykyyn ja helpottaa palautumista urheilusuorituksen jälkeen. Adaptogeenit vaikuttavat myös psyykkiseen puoleen ja mieleen. Esimerkiksi Venäjällä ruusujuurta on käytetty vuosisatojen ajan mielenterveysoireiden hoitoon. Ruusujuuri auttaa myös keskittymiskykyyn tehostaen näin opiskelua ja muistamista.

Monet adaptogeenit parantavat immuniteettiä juuri sen takia, että ne pyrkivät tasapainottamaan elimistön epätasapainotilaa. Tasapainoisessa tilassa immuniteetti on parempi kuin esimerkiksi stressaantuneena. Adaptogeenisten kasvien yksi tärkein ominaisuus onkin nimenomaan stressinsietokyvyn parantaminen.

Voiko adaptogeenejä saada liikaa?

Adaptogeenit ovat turvallisia, eivätkä ne kuormita elimistöä kuten esimerkiksi jotkut todella puhdistavat yrtit ja kasvit, jotka voivat käydä raskaaksi maksalle ja munuaisille liikakäytettynä. Adaptogeenejä on hankala saada liikaa.

Adaptogeenejä ei kannata kuitenkaan käyttää vuositolkulla päivittäin, vaan välillä on hyvä pitää taukoja, kuten muitakin lisäravinteita syödessä. Elimistö pystyy hyödyntämään kaikkea rajallisesti, joten maltillinen annnostelu kannattaa. Adaptogeenejä kannattaa käyttää tasaisesti mietoina annoksina ja pitää välillä taukoja.

Parhaat piristävät ja keskittymiskykyä lisäävät adaptogeenit?
– Ruusujuuri auttaa keskittymiskykyyn (olosuhteet kasvulle ovat ideaalit nimenomaan Lapissa, eli tässä kannattaa suosia kotimaista jos mahdollista)
– Pakurikääpä
– Vuorenkilpi (joka kasvaa Suomessakin monilla takapihoilla). Auttaa jaksamiseen ja piristää. Vuorenkilvestä voi keittää teetä! Lehtiä voi kuivattaa tai voi fermentoida esim. uunissa

Parhaat stressiä lievittävät ja rauhoittavat adaptogeenit?
– Ruusujuuri on todella hyvä stressinlievitykseen
– Lakkakääpä on rauhoittava adaptogeeni. Lakkakääpää kasvaa jonkin verran Suomen luonnossa, mutta suurin osa alkaa olla viljeltyä

Immuniteetin ylläpitoon?
– Pakurikääpä! Vahvistaa yleistilaa ja auttaa immuniteetin ylläpidossa. Pääsääntöisesti pakurikääpä kasvaa villinä, mutta nyt tutkitaan onko viljellyssä pakurikäävässä samoja ominaisuuksia, kuin villinä kasvaneessa.

Tehostavatko jotkut yrtit adaptogeenien vaikutusta?
– Esimerkiksi nokkonen tukee adaptogeenien vaikutusta. Se on Katja Misikankaan mielestä yksi maailman parhaista kasveista (ja hänen valintansa mukaan autiolle saarelle), sillä se sisältää valtavasti ihmiselle elintärkeitä ravinteita.

Sugar suosittelee:

Arctic Warriors Sinni-yrttigeelishotti

SINNI ruusujuuri-yrttishotti ylläpitää henkistä ja fyysistä suorituskykyäsi. Sujauta laukkuun ja ota yrttinen Sinni-shotti silloin, kun tilanne on tiukka ja tunnet paineiden kasautuvan.

Living Nutrition Cognitive

Aivotyöläisille suunniteltu valmiste, joka tukee tervettä ja aktiivista aivotoimintaa. Yrtit ja Lion’s Mane (adaptogeeninen siiliorakas) voivat auttaa tasapainottamaan mielialanvaihteluita sekä auttaa masennukseen ja henkisen stressin tasapai- nottamiseen.

NORDIQ Nutrition Post-Workout Protein Powder

NORDIQ Nutrition Post-Workout Protein Powder on luomulaatuinen ja vegaaninen sekoitus kasviproteiineja, korkealaatuisia kasveja ja yrttejä sekä adaptogeenisia kasveja ja sieniä. Cordyceps (adaptogeeninen kiinanloisikka) -sieni on suosittu urheilijoiden keskuudessa hapenottokyvyn ja kestävyyden parantamisessa.

Terranova Smooth Synergy

Terranova Smooth Synergyn vaikutus on rauhoittava ja hellävarainen. Se on suunniteltu tukemaan hermoston toimintoja. Tuotteeseen on valittu mukaan adaptogeenisiä kasveja ja yrttejä, kuten ruusunjuuri ja aswagandha, jotka vahvistavat hermostoa ja tukevat energiantuotantoa, mutta eivät stimuloi sitä liikaa.

Wild Nutrition Wild Traveller

Suunniteltu avuksi matkustuksen aiheuttamiin rasituksiin kuten väsymykseen, epäsäännöllisen unirytmiin ja jet lagiin. Sisältää immuniteettia tukevia vitamiineja ja Cordyceps-sientä (adaptogeeninen kiinanloisikka), joka auttaa elimistöä palautumaan.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.