Anna Salmi
Kategoriassa Edelläkävijät \\ Juttusarjat

Anna Salmi tekee gif-taikoja

Anna Salmi kirjoitti listaa unelma-asiakkaistaan ja päätyi 24-vuotiaana suoraan TaiK:n penkiltä tekemään gifejä mm. Adidas by Stella McCartneylle, Gwen Stefanille, Ted Talksille ja Apple Musicille. Juttelimme Annan kanssa siitä, miten gifit syntyvät ja parhaista vinkeistä luovan alan aloittelijoille.

Aloitetaan ihan alusta – miten gifejä oikein tehdään?

Piirrän gifit Photoshopissa piirtopöydällä. Sekunnissa on 12 ruutua eli jos haluan vaikkapa neljän sekunnin mittaisen gifin, täytyy piirtää 48 ruutua. Lyhyenkin animaation tekemiseen menee siis paljon aikaa. Alkuvaiheessa opettelin liikkeiden kuvaamista tutkimalla iPhonella nauhoittamiani videoita ruutu ruudulta. Kun kaikki kuvat ovat valmiina, painan play-nappulaa ja katson, miltä gif näyttää. Kun aloitin gifien tekemisen, jokin ei saattanut välillä toimia ollenkaan, mutta nyt olen jo oppinut hahmottamaan asioita paremmin.

Olet tehnyt gifejä todella isoille nimille. Miten sinut löydettiin?

Monet yritykset tekevät yhteistyötä Giphy-sivuston kanssa. Ihmiset reagoivat sosiaalisessa mediassa Giphyn gif-animaatioilla, niitä voi lähettää muille käyttäjille esimerkiksi Whatsappissa ja Tinderissä. Giphy otti jokin aika sitten minuun yhteyttä ja pyysi, saisiko minun gifejäni laittaa esille sivustolle ja tarjota mahdollisille asiakkaille. Kun Gwen Stefani julkaisi uusimman albuminsa keväällä 2016, sen ympärille haluttiin luoda somepöhinää ja minua sekä muutamia muita gif-taiteilijoita pyydettiin tekemään albumiin sopivia gifejä, joita ihmiset voisivat lähetellä toisilleen. Pyyntö tuli ihan puskan takaa! Fanitan Gwen Stefania, koska kuuntelin teinivuosieni ska-vaiheen aikana No Doubt -yhtyettä, jossa hän on laulajana.

https://www.instagram.com/p/BDId1-uyum5/?taken-by=salmi_anna

Opinnäytetyötä tehdessäni kirjoitin listaa unelma-asiakkaistani. Tein gifejä, joiden ajattelin sopivan kunkin asiakkaan tyyliin ja jaoin niitä sosiaalisessa mediassa hashtagien kanssa. Esimerkiksi Adidas by Stella McCartneyn toimeksianto tuli sitä kautta, että Lontoolainen toimisto, joka veti projektia oli bongannut urheiluaiheisia gifejäni Instagramista ja pyysi minua tekemään heille jotain samankaltaista.

Onpa inspiroivaa, että tuollaista oikeasti tapahtuu!

Niin on, mutta olen toisaalta myös ottanut itse yhteyttä moniin tahoihin. Olisi hupsua ajatella, että joku ottaa yhteyttä jos istuu vain kotona, sillä niin käy aika harvoin.

Kerro parhaat vinkkisi siihen, miten luovan alan aloittelijat voisivat tehokkaimmin lähestyä mahdollisia työnantajia.

Yritän aina kaivaa jostain esille yrityksen luovan johtajan yhteystiedot, koska he yleensä valitsevat henkilöt projekteihin. Lähetän lyhyen sähköpostin, jossa kerron, että tykkään siitä mitä yritys tekee ja olisin kiinnostunut yhteistyöstä. Ei siis mitään isoa pakettia portfolioineen, vaan jotain helppoa. Vastauksia tulee harvoin ainakaan heti, mutta joskus joku saattaa laittaa minut korvan taakse ja ottaa vaikka puoli vuotta myöhemmin yhteyttä. Ei siis kannata lannistua heti.

https://www.instagram.com/p/BXzyy1bjJ-k/?taken-by=salmi_anna

Tunnetko ikinä epävarmuutta kyvyistäsi, kun olet tekemisissä isojen asiakkaiden kanssa?

Luotan kyllä omaan ammattitaitooni, mutta Skype-palaverit kotoa käsin tuntuvat välillä vähän stressaavalta, kun toisessa päässä on parikymmentä natiivienglantia puhuvaa tyyppiä, jotka suunnittelevat vaikkapa jotain Adidaksen projektia. Kun uppoudun töihin, saatan olla vähän introvertti ja sosiaalisuus voi tuntua hankalalta.

Mistä inspiraatio gifeihisi tulee?

Minua kiinnostaa vanhoissa animaatioissa käytetty tekniikka. Kun liike tehdään ruutu ruudulta, se on mielestäni paljon luonnollisempi ja miellyttävämpi silmälle kuin koneella ohjelmoitu, mikä johtuu varmaankin siitä, että olen tuijottanut Disney-animaatioita koko lapsuuteni. Monet aiheistani kumpuavat arkipäivästä – mielenkiintoisesta valosta, väristä tai liikkeestä. Esimerkiksi vähän aikaa sitten näin Töölönlahdella melojia ja Vallisaaressa hienoja aaltoja ja mietin, että niitä yhdistelemällä voisi tehdä gifin.

Kuka on tämänhetkinen unelmien asiakkaasi?

Olisi kiinnostavaa tehdä muusikoiden kanssa yhteistyötä, esimerkiksi musiikkivideoita tai keikkojen tausta-animaatioita. Björk on unelmieni asiakas, sillä hänen musiikkinsa on tosi visuaalista.

https://www.instagram.com/p/BSbZJKjjmji/?taken-by=salmi_anna

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.