Eteeriset oljyt ihonhoidossa Ulla Grace
Kategoriassa Parasta juuri nyt

Aromaterapiaa iholle

Helli ihoa eteerisillä öljyillä.

Ulla-Maija Grace hullaantui aromaterapiaan Lontoossa 70-luvulla ja on sittemmin kehittänyt itse englantilaisen ja ranskalaisen aromaterapiakoulukunnan ominaisuuksia yhdistelevän hoitomenetelmän, sekä oman eteerisiä öljyjä hyödyntävän tuotesarjan. Ulla-Maija käyttää tuoksujen hoitavaa vaikutusta myös ihonhoidossa ja kertoi meille, miten ihon hehkua voi lisätä eteeristen öljyjen avulla.

Kerro vähän omasta aromaterapeuttisesta menetelmästäsi.

Lontoon koulukunta aromaterapissa on kiinnostunut ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, jossa mielen sisäisiä asioita hoidetaan kehon kautta. Ranskalainen koulukunta puolestaan kiinnittää huomiota aromaterapian kemiaan ja jokaisen eteerisen öljyn kemiallisen rakenteen ymmärtäminen on koulutuksen perustana. Olen itse pyrkinyt yhdistämään nämä kaksi; mielestäni on tärkeää tuntea eteeristen öljyjen kemialliset ominaisuudet, joihin vaikutukset perustuvat, mutta lisäksi täytyy osata nähdä ihminen kokonaisuutena.

Miten eteeriset öljyt vaikuttavat meihin?

Eteeristen öljyjen vaikutukset tulevat kehoon kolmea eri reittiä: ihon, hengitysteiden ja hajuaistin kautta. Koska öljyt ovat niin voimakkaita tiivisteitä, niitä ei pitäisi koskaan laittaa iholle sellaisenaan ja laimentamattomana, vaan esimerkiksi pohjaöljyyn tai voiteeseen sekoitettuna. Eteerinen öljy imeytyy ihon läpi verenkiertoon ja kulkeutuu kaikkialle kehoon.

Toinen tärkeä reitti on hajuaisti. Tullessaan nenään tuoksu vaikuttaa suoraan aivojemme primitiivisimpään alueeseen, niin sanottuun limbiseen järjestelmään. Nenän kautta saatu aistimus saa meissä aikaan nopean, intuitiivisen reaktion. Jos haistaa vaikkapa jotain pilaantunutta, keho ehtii reagoida ennen kuin tietoinen mieli ehtii tajuta, mistä on kyse. Samoin jos nenään tulee esimerkiksi sitruunan tuoksu, keho reagoi syljenerityksellä, mieli näkee kuvan sitruunasta ja hajuaistin kautta vaikutus on mielialaa kohottava ja virkistävä.. Jokaisella meistä on oma, henkilökohtainen hajumuisti. Kaikki, mitä olemme kokeneet elämässä, kaikki hyvät ja huonot tuoksut, jättävät muiston tuoksusta sekä tilanteesta, jossa se on koettu. Niinpä eri henkilöiden reaktiot eri eteerisiin öljyihin voivat olla hyvin yksilöllisiä.

Ulla Grace aromaterapeuttinen luonnonkosmetiikkasarja

Miksi synteettisten tuoksujen vaikutukset eroavat eteeristen öljyjen vaikutuksista?

Useimmat ihmiset herkistyvät helpommin synteettisille tuoksuille kuin eteerisille öljyille. Tämä johtuu siitä, että vaikka laboratorio-olosuhteissa pystytään nykyään tuottamaan saman muotoisia yksittäisiä tuoksumolekyylejä kuin luonnollisissa tuoksuissa, lopputuloksesta ei koskaan tule identtinen luonnollisen tuoksun kanssa. Molekyylit liikkuvat avaruudellisesti suuntaan ja toiseen, ja myös tämä omalta osaltaan vaikuttaa tuoksukokemukseen. Luonnollisessa tuoksussa molekyylien liike jakaantuu satunnaisesti, kun taas synteettisissä tuoksuissa se on aina tasapaksua. Tästä syystä hajuaistikaan ei tunnista synteettistä ja luonnollista tuoksua samaksi. Myös eteerisiä öljyjä hankkiessa kannattaa olla tarkkana siitä, että raaka-aineet ovat luomutuotettuja, jotta välttyisi mahdollisten torjunta-ainejäämien haitallisilta vaikutuksilta.

Mihin eteeristen öljyjen teho ihonhoidossa perustuu?

Vielä eteeristen öljyjen  suoria vaikutuksia ihon eri kerrostumiin ei tarkkaan tunneta. Omia tuotteitani kehittäessäni olen keskittynyt siihen, miten öljyt vaikuttavat yleisesti ottaen aineenvaihdunnassa koko kehoon sekä ihoon ja sitten tuonut ajatukset ihonhoitoon. Tiedetään esimerkiksi, että tietyn
öljyn jokin aineosa voi aktivoida pintaverenkiertoa tai supistaa ihohuokosia kun taas jokin
muu aineosa tukee lymfan kiertoa ja näin aktivoi kuonan poistoa. Iho uudistuu noin neljässä
viikossa basaalikerroksessa. On tärkeää saada ihon aineenvaihdunta toimimaan tällä alueella  – se, miten veri sekä lymfa kiertävät ja kuona-aineet poistuvat, vaikuttaa ihon kuntoon. Toki oikeanlainen ravinto ja suoliston hyvinvointi ovat ihon terveyden perusta.

Miten aromaterapiaa ihonhoidossa kannattaisi lähteä kokeilemaan?

Aromaterapiassa jokainen yksilö nähdään ainutlaatuisena ja uniikkina, joten hoito täytyy rakentaa yksilöllisesti. On kuitenkin tiettyjä lempeitä eteerisiä öljyjä, jotka sopivat suurimmalle osalle ihmisistä. Pohjaöljynä voi käyttää esimerkiksi jojobaöljyä, jolla on puhdistava ja suojaava vaikutus. Kamomillan eteerinen öljy on hyvin hellävarainen, jos ei ole allerginen mykerökukkaisille kasveille, samoin ruusu. Ruusu aktivoi pintaverenkiertoa ja supistaa laajentuneita ihohuokosia tehden ihosta näin heleämmän. Se on myös antiseptinen, kuten moni muukin eteerinen öljy. Tea tree -öljyä käytetään paljon aknen hoitoon ja sitä voi myös taputella laimennettuna yksittäisten näppylöiden päälle.

Aromaterapian ydin on kuitenkin siinä, että se vaikuttaa syvällä psyykessä ja muistuttaa meitä itseämme siitä, että olemme tärkeitä. Kun suo itselleen hemmottelua jollain tuoksulla se voi saada pohtimaan, miten muut elämäntavat ja valinnat vaikuttavat omaan hyvinvointiin – tekeekö esimerkiksi juuri tämä ruoka minulle hyvää tai onko tämä ihmissuhde toimiva.

 

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.