Kategoriassa Parasta juuri nyt

Hemmottele herkkää suolistoa

Gluteenittomien ja maidottomien tuotteiden kirjo on tuonut helpotusta monien vatsa- ja suolistovaivoihin, mutta ruoansulatuselimistö on monimutkainen mekanismi, jonka vaivat eivät aina selity vain yhdellä raaka-aineella. Myös lukuisat antibioottikuurit tuhoavat suoliston hyvää bakteerikantaa, jolloin ruoansulatuselimistön toiminta häiriintyy. Kehoa tulee kuunnella, sillä se mikä tuo toiselle helpotuksen, ei välttämättä toimi itsellä. 

Jos kärsit jatkuvista vatsavaivoista, edes ajoittain enemmän tai vähemmän, hakeudu lääkärille. Selittämättömät ruoansulatusvaivat tulisi tutkia välittömästi. Myös ruokapäiväkirjan pitäminen voi avata silmiä, kun kirjoittaa ylös mitä on syönyt ja milloin oireilut alkaa.

FODMAP-ruokavaliosta puhutaan paljon, mutta silti on useita, jotka eivät vielä tiedä mistä on kyse. FODMAP tulee englanninkielisistä sanoista Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols. Suomeksi nämä ovat fermentoituvia oligo-, di-, monosakkarideja sekä polyoleja. Paksusuolessa elävät bakteerit fermentoivat näitä lyhytketjuisia hiilihydraatteja, joita on vaihtelevia määriä eri ruoka-aineissa. Suuren FODMAP-pitoisuuden ruoka-aineita ovat mm. kivelliset hedelmät, hunaja, palkokasvit, omena, päärynä, cashew- ja pistaasipähkinät sekä useat viljat. Näitä ruokia tulisi vähentää ruokavaliossa.

Ruokavalio kuulostaa poissulkevalta etenkin vegaaneille, joiden suuri proteiininlähde on nimenomaan palkokasveissa. Toiset kuitenkin kestävät näitä hiilihydraatteja paremmin kuin toiset, joten tietyt tuotteet eivät välttämättä aiheuta mitään reaktiota jokaiselle.

Tärkeintä on muistaa syödä puhtaasti ja säännöllisesti. Ruoan tulee tuottaa mielihyvää ja mielen hyvinvoinnin vaaliminen onkin isossa roolissa, kun muu keho ei toimi toivotulla tavalla. Stressi, huonolaatuinen ruoka ja vähäinen uni voivat pahentaa suoliston kuntoa, joten kokonaisvaltainen hyvinvointi on kaiken perusta.

Sugar listasi helpotusta tuovat tuotteet, jotka sopivat jokaiselle päivittäiseen käyttöön. 

livingnutrition_terranova

Ravintolisät

Jos suoliston bakteerikanta ei ole tasapainossa, voi maitohappovalmisteesta olla apua. Suosi puhtaita ja korkealaatuisia valmisteita, jotka toimivat tehokkaasti ja turvallisesti suoliston ollessa herkkä. Maitohappobakteereita voi syödä kuuriluonteisesti vaivojen ilmestyessä tai ottaa valmisteen jokapäiväiseksi tavaksi. Myös valmisteet, jotka on tehty tukemaan suoliston luonnollista bakteerikantaa ja ehkäisemään suoliston tulehduksia, voivat auttaa.

Kokeile näitä: Living Nutrition Your Flora Terrain, Terranova Probiotic Complex

eteeriset_oljyt

Eteeriset öljyt

Kuivatut ja tuoreet yrtit, kuten timjami ja oregano, sisältävät runsaasti eteerisiä öljyjä, jotka tehokkaasti eliminoivat ruoansulatuselimistösssä haitallisia bakteereita olematta haitaksi hyvälle bakteerikannalle. Yrtit ja monet mausteet sisältävät myös runsaita määriä tulehduksia hoitavia antioksidantteja. Suosi puhtaita luomumausteita ja vältä lisäainepitoisia mausteseoksia, joilla ei saa yrttien tehoa irti.

Eteerisillä öljyillä voi myös hemmotella itseään ulkoisesti. Öljyillä voit helliä ihoa, kehoa ja mieltä. Kokeile eteeristä Ylang Ylang -öljyä, jos kaipaat itsevarmaa ja naisellista oloa, tai antiseptista teepuu-öljyä rauhoittamaan suoliston tulehdustilasta johtuvia iho-ongelmia.

Kokeile näitä: Urtekram Luomu Timjami, Frantsila Eteerinen Ylang Ylang -öljy

molkosan chai hari tea

Herkälle vatsalle

Herkkävatsaisen kannattaa vältellä hiilihappopitoisia juomia sekä runsaita määriä kofeiinia, joten kahvikuppi kannattaa vaihtaa vatsaa helliväksi yrttiteeksi. Jos vatsa on turvonnut ilman syytä, kannattaa kokeilla Molkosania, joka sisältää runsaasti L+ -maitohappoa, jota elimistö tarvitsee hyödyllisten suolistobakteerien ravinnoksi. Muihin maitohappoa sisältäviin ruokatuotteisiin verrattuna Molkosanissa on moninkertainen määrä hyödyllistä L+ -maitohappoa; esimerkiksi hapankaaliin verrattuna 3,5-kertainen. Nauti lasillinen (1tl – 1rkl veteen sekoitettuna) aamuisin.

Kokeile näitä: A.Vogel – Molkosan luomuheratiiviste, Hari Tea – Unwind Vanilla Chai

Lähteet: Pauliina Tervo – Herkän vatsan kokkikouluFodmap-keittiöni, Satu Kaaria: Fodmap-ruokavalio auttaa ärtyvän suolen oireyhtymään, HS 

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.