Kategoriassa Koti ja perhe

Hyvinvointia tukeva koti

Pandemian aiheuttama kotikeskeisyys on vaikuttanut sisustukseen ja sisustustrendeihin. Etätyön lisääntyessä kodeista halutaan entistäkin viihtyisämpiä. Sisustustrendit ja vaikutteet leviävät erityisesti sosiaalisen median kautta, etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. Pandemia on kuitenkin tuonut uusia vivahteita sisustamiseen ja kodilta kaivataan nyt enemmän, kuin viimeisen trendin mukaisia asetelmia. Peritty ja kierrätetty, perheestä ja eletystä elämästä muistuttavat esineet tekevät kodeista lämpimiä ja persoonallisia.

Tarkastelemmekin nyt kotia pintaa syvemmältä.

Koti ei olekaan pelkkä fyysinen paikka, johon etsitään trendikästä mattoa tai sohvaa, vaan katseet käännetään siihen minkälainen koti lisää sen asukkaiden hyvinvointia, viihtyvyyttä ja turvallisuuden tunnetta.

Maaretta Tukiainen – Hyvän mielen koti

Koronapandemia on saanut ihmiset viettämään aikaansa paitsi kotona, myös luonnossa. Ajan viettäminen luonnossa vaikuttaa kehoomme ja mieliimme positiivisesti, metsässä samoilu vähentää ahdistusta, parantaa luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Luonto toimii mielialan kohottajana ja luonnon tarkkailu saa meidät tuntemaan olevamme osa jotain suurempaa. Yksi tapa lisätä kodin hyvää tekevää vaikutusta onkin tuoda luonto koteihin. Vihersisustaminen on vallitseva trendi, mutta myös keino vahvistaa luontoyhteyttä kotona.

Luonto tulee kotiin

Biofiilisen suunnittelun tavoitteena on parantaa ihmisten hyvinvointia luomalla sisätiloja, jotka saavat inspiraation luonnosta ja sen hyvinvointia lisäävistä elementeistä.

Luonto on rikas yhdistelmä värejä, tekstuureja, tuoksuja, lämpötilan vaihteluja, tiloja ja tuntemuksia, jotka kaikki vaikuttavat hyvinvointiimme. Biofiilinen muotoilu tarkastelee luontoa kokonaisuudessaan ja toistaa sisätiloissa monia hyvinvoinnin kannalta hyödyllisiä luonnon elementtejä. Puu ja suora kontakti luonnon kanssa ovat biofiilisen suunnittelun tärkeimpiä elementtejä. Monet sairaalat hyödyntävät näitä tilasuunnittelun periaatteita. Potilaat voivat paremmin ikkunallisissa huoneissa, mikä on yksinkertainen versio biofiilisesta suunnittelusta. 

Viherkasvit ja ikkunalautaviljelmät tuovat luonnon läheisyyttä myös urbaaniin kaupunkiympäristöön, jossa kasveilla on myös sisäilmaa puhdistava vaikutus. 

Värit, valot ja järjestys rauhoittavat

Katso kotiasi, mitä se saa sinut tuntemaan? Edistääkö se lepoa ja tuottavuutta? Tutkimukset osoittavat, että ihmiset voivat tukea hyvinvointiaan yksinkertaisilla ​​sisustusvalinnoilla kodeissaan. Sisustuspsykologia on tieteen ala, joka tutkii ympäristömme tilan ja esteettisten elementtien välistä yhteyttä ja sen vaikutusta käyttäytymiseemme.

Mielenterveyteen vaikuttavia elementtejä ovat erityisesti värit, valo ja se kuinka huoneemme on järjestelty. Kuviot, tekstuurit ja mielenkiintoiset esineet taas luovat tunnelmaa, mutta niiden liian runsas viljeleminen saattaa johtaa ylivirittyneeseen tilaan. Kodista tulisi löytyä tilaa inspiroitumiselle, mutta myös rauhoittumiselle ja rentoutumiselle. 

Suosimalla luonnonvaloa ja valitsemalla valaistuksen huoneen käyttötarkoituksen mukaiseksi voi tukea kodin eri tilojen toimintoja. Esimerkiksi makuuhuoneen valojen on herättävä rentoutumisen tunnetta, kun taas työskentelytilan valon saa olla kirkas ja energisoiva. Myös seinien värillä on väliä. Luonnonvaloa heijastava valkoinen tai pehmeät pastellisävyt herättävät tyyneyden tunteen. Lämpimät värit luovat kodikasta tunnelmaa, kun taas pehmeät ja viileät sävyt rauhoittavat ja rentouttavat. 

Minimalistinen elämäntyyli ja järjestyksen ylläpitäminen edesauttavat hyvinvointia. Tutkimukset osoittavat, että sotku aiheuttaa ahdistuneisuutta, unen puutetta ja keskittymisvaikeuksia. Vapaa-ajan ja työn erottamista etätoimistolla voi tukea keskittämällä työtehtävät yhteen tilaan asunnossa. Makuuhuone kannattaa esimerkiksi pyhittää lepäämiselle ja sinne voi vetäytyä myös kesken päivän rauhoittumaan kun mieli tarvitsee taukoa.

Mielen hyvinvointia tukevalle kodille ei ole yhtä sapluunaa, vaan kyse on henkilökohtaisista valinnoista. Kodista pitäisi pyrkiä poistamaan kaikki negatiivisia tunteita herättävät asiat, ja vaikka sisustaminen ja siivoaminen koronan uuvuttamana voi tuntua stressaavalta ovat sen tuomat hyödyt arjen hyvinvoinnissa sen arvoisia. 

Ekologinen ja Zero waste -siivous

Siivoamisesta on tullut buumi! Ruotsalainen somevaikuttaja @ekotipset on tehnyt ekologisesta ja minimalistisesta siivoamisesta niin suosittua, että etikka loppui kaupoista ja soodaa on nyt saatavilla kilon purkeissa kaikissa ruotsalaisissa marketeissa. Runsaan desinfioimisen rinnalle on myös Suomessa noussut vahva kiinnostut luonnonmukaisempaa siivousta kohtaan. Bakteerien jatkuvan tuhoamisen pesuaineilla on arveltu jopa edesauttavan huolestuttavien superbakteerien syntyä. 

Tutkijoiden mukaan antibakteeriset puhdistusaineet voivat muuttaa ympäristön mikrobistoa, mikä vaikuttaa myös suolistobakteereihin. Probioottiset puhdistusaineet tukevat ihmiselle ja ympäristölle hyödyllistä bakteeritasapainoa kodin pinnoilla. Kyseessä on myös ekologinen tapa puhdistaa pintoja ja vaatteita lisäämättä kodin ja ympäristön kemikaalikuormaa.

Siivouksessa probioottien teho perustuu mikrobiflooran tasapainottamiseen: haitallisten bakteerien vähentämiseen ja hyvien lisäämiseen. Kun probioottisten pesuaineiden käyttöä jatkaa pitkään, hyödyllisistä bakteereista tulee vallitsevia ja ne suojelevat haitallisten bakteerien leviämiseltä. Esimerkiksi Probiotic Craft –tuotteiden avulla kodin luonnollinen mikrobitasapaino säilyy, mikä tarkoittaa terveellisempää elinympäristöä

Ps. Maaretta Tukiaisen Hyvän mielen koti Podcastin voi kokeilla laittaa luureihin vaikka kevätsiivousta kotona tehdessä.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.