Kategoriassa Parasta juuri nyt \\ Sugar suosittelee

Instagramista erämaahan

Nuorilla luontokuvaajilla Konsta Punkalla ja Juuso Hämäläisellä on yhteensä yli miljoona seuraajaa Instagramissa. Retkeilykuvista on tullut somessa viime vuosien aikana megatrendi, joka houkuttelee nyt ihmisiä Suomen luontoon kauempaakin maailmalta.

”Yritän kuvissani tuoda esille sitä fiilistä, mitä itse koen luonnossa liikkuessani. Haluan inspiroida muita menemään luontoon enemmän”, Juuso Hämäläinen sanoo. ”Uskon, että jos ihmiset viettäisivät enemmän aikaa luonnossa, he olisivat rennompia ja maailma olisi ehkä pikkuisen parempi paikka.”

21-vuotias Juuso Hämäläinen on asunut koko ikänsä luonnon keskellä eikä voisi kuvitellakaan muuttavansa suurkaupunkiin. Hän on tottunut siihen, että kun kotona avaa ikkunan, ulkoa kuuluu lintujen laulua liikenteen melun sijaan. Lapsuudessa retkeiltiin ja kiipeiltiin puissa ja kun Juuso kahdeksan vuotta sitten tarttui kameraan, oli luonto itsestään selvä kuvauskohde. Instagram oli alusta asti kuvien jakokanava.

”Sain puolessatoista vuodessa 10 000 seuraajaa ja sitten meni ehkä vuosi ja seuraajia oli 50 000”, Juuso kertoo. ”Siinä vaiheessa päätin rohkaistua ottamaan juuri sellaisia kuvia kuin mitä itse halusin ja äkkiä seuraajamääräni tuplaantui – kannattaa siis olla aito itselleen.”

Instagramin kautta Juuso on oppinut tuntemaan joukon muita sosiaalisessa mediassa aktiivisia suomalaisia luontokuvaajia, joiden muodostamassa pienessä yhteisössä toisia kannustetaan ja neuvotaan kaiken aikaa. Muita kuvaajia ei nähdä kilpailijoina, vaan kollegoina ja ilmapiiri on luottavainen. Porukassa käydään myös yhteisillä kuvausmatkoilla, viimeksi Norjan Lofooteilla.

”Sitä reissua en unohda ihan heti”, Juuso kertoo. ”Vaelsimme yhdeksän kilometriä vuorilla ja keli vaihteli koko ajan. Välillä myrskysi ja satoi lunta ja vettä, välillä aurinko paistoi. Kun pääsimme huipulle, sää oli täydellinen ja alla avautuva maisema oli auringon nousussa sanoinkuvaamaton.”

Juuson matkakertomusta kuunnellessa on helppo ymmärtää, miksi luontokuvaajat ovat valmiita sietämään karuja olosuhteita ja epämukavuutta saadakseen sen täydellisen otoksen. Hienojen kuvien vuoksi on välillä kiipeiltävä jyrkänteillä ilman turvavaljaita ja kuitenkin vain noin joka kymmenes kuvausretki tuottaa halutun tuloksen. Kuvaaminen kuljettaa Juusoa ympäri maailmaa erilaisten yhteistyöprojektien myötä, mutta juuri nyt Suomen luonto on erityisen houkutteleva kuvauskohde.

”Tällä hetkellä tosi monet Instagram-kuvaajat haluavat tulla Suomeen. Varsinkin Lapin hype on kasvamassa selkeästi. Kaikki haluavat päästä kuvaamaan revontulia ja lumisia puita”, Juuso sanoo. ”Suomen luonto on tosi uniikki. Meille tällainen metsien ja järvien täyttämä maisema on tavallinen, mutta muualta tulevat näkevät sen ihan eri tavalla.”

22-vuotias helsinkiläinen luontokuvaaja Konsta Punkka on samoilla linjoilla.

”Ulkomailta katsottuna Suomi on eksoottinen paikka. Täällä on talvi ja revontulet. Matkailu Suomeen on nyt voimakkaasti kasvussa”, Konsta sanoo. ”Sellaiset vähän hullut extreme-jutut, kuten vaikkapa avannossa uiminen kiinnostavat ihmisiä.”

Konsta Punkka aloitti valokuvaamisen 15-vuotiaana ja on tullut tunnetuksi erityisesti taidokkaista eläinkuvistaan, joissa katsoja pääsee kosketusetäisyydelle oravien ja kettujen arkisiin puuhiin. Juuso Hämäläisen tapaan Konsta aloitti kuvien jakamisen heti Instagramissa ja olikin ensimmäisiä suomalaisia kuvaajia, jotka postasivat Instagramiin järjestelmäkameralla otettuja laadukkaita kuvia pelkkien selfieiden sijaan. Se kannatti.

”Ei se mikään brändäystekniikka ollut, että olisin osannut lukea, että nyt kannattaa mennä someen”, Konsta sanoo. ”Mutta kun olin pari kuukautta jakanut kuvia oravista ja muista luontoaiheista, seuraajia alkoi yhtäkkiä karttua tosi paljon ja homma räjähti käsiin myöhemmin samana vuonna.”

Niin Konsta kuin Juusokaan ei osaa sanoa syytä sille, miksi luontokuvat ovat nousseet niin suureksi trendiksi sosiaalisessa mediassa juuri nyt. Taustalla vaikuttaa varmasti se, että terveelliset elämäntavat ja ulkona liikkuminen ylipäätään kasvattavat suosiotaan. Instagramin luontokuvat toimivat myös pakopaikkana arjesta – vaikka ei pääsisi itse kahvitauolla luontoon, sitä voi silti kuvien välityksellä aistia hetken, Konsta pohtii.

Molemmat uskovat, että erämaisemat ja eläinkuvat Instagramissa voivat parhaassa tapauksessa muokata ihmisten suhtautumista luontoon. Jos selaa päivittäin Instagram-feedissään kauniita luontokuvia, se ruokkii mielikuvia siitä, että luonto on suojelemisen arvoinen ja saattaa aktivoida toimimaan sen puolesta. Lähitulevaisuudessa Konsta aikookin keskittyä uhanalaisten eläinlajien valokuvaamiseen erityisesti Aasian alueella.

”Minulle on tärkeää kuvata läheltä eläinten tunteita ja ajatuksia ja ottaa sitä kautta merkityksellisiä valokuvia, joilla voin ehkä vaikuttaa ihmisten ajatusmaailmaan”, Konsta sanoo. “Me elämme kaikki tällä pallolla, mutta arkirutiineissaan ihmiset eivät yleensä huomaa, että myös eläimet asuvat samoissa ympäristöissä kuin me. Haluan tuoda kuvissani esille sitä, mikä jää monelta näkemättä, vaikkapa mitä ketut täällä kaupungissa puuhailevat.”

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.