Kategoriassa Parasta juuri nyt

Kuukautisvallankumous

Lunette-kuukuppimerkin perustaja Heli Kurjanen haluaa puhua suoraan menkoista.

”Ensimmäinen reaktioni kuullessani kuukupeista oli että hyi, yök”, Heli Kurjanen kertoo. “Sitten aloin kyseenalaistaa ajatuksiani.”

Aluksi lyhyt tietoisku: kuukuppi on uudelleen käytettävä kuukautissuoja, joka on valmistettu lääketieteellisestä silikonista. Sitä käytetään emättimen sisällä samaan tapaan kuin tamponia, mutta se ei ime vuotoa itseensä vaan kerää sen. Kuppi tyhjennetään ja pestään säännöllisin väliajoin.

Reilu kymmenen vuotta sitten Heli Kurjanen valmisti vielä omalla toiminimellään vauvojen kestovaippoja, kun hän törmäsi ensimmäistä kertaa kuukuppeihin. Ensireaktiosta yli päästyään ja tutkittuaan asiaa tarkemmin hänen uteliaisuutensa heräsi. Heli tilasi kuukupin, testasi sitä ja vaikuttui sen monista hyvistä ominaisuuksista. Kupissa oli kuitenkin muutamia pieniä ongelmakohtia, jotka Helin mielestä olisi voinut tehdä paremmin. Hänen miehensä heitti, että Helin kannattaisi varmaan alkaa valmistaa sellaisia itse.

”Homma lähti siitä vauhdilla eteenpäin”, Heli muistelee.

Vuonna 2004 perustettu Lunette on nyt maailman suosituin kuukuppimerkki, jonka tuotteita myydään niin Suomessa kuin kansainvälisillä markkinoillakin. Helin elämä mullistui; äkkiä hän oli kotiäidin sijaan kansainvälinen yrittäjä. Lunette on koko olemassaolonsa ajan ollut jatkuvasti kasvava yritys ja kuukuppeja ylipäätään käytetään kaiken aikaa enemmän. Onko tässä tulevaisuuden kuukautissuoja?

”Kuukuppi on mukava käyttää ja säästää paljon rahaa, sillä sitä voi käyttää vuosia”, Heli kertoo. ”Lisäksi se on ympäristöystävällinen, koska se korvaa suuren määrän kertakäyttötuotteita ja myös terveellisempi kuin vaikkapa tamponi, josta saattaa jäädä emättimen limakalvoille kuituja. Kuukuppia käyttäessä pystyy myös seuraamaan oman vuotonsa määrää tarkkaan ja huomaa helposti, jos siinä tapahtuu muutoksia.”

Kuulostaa täydelliseltä. Onko kuukupissa sitten mitään huonoja puolia?

”Käyttöä joutuu aluksi hiukan opettelemaan”, Heli sanoo. ”Jokaisen pitää löytää taittelutekniikka, joka sopii juuri itselle, eli miten kuukuppi laitetaan sisään ja otetaan ulos. Se vaatii siis aluksi enemmän harjoittelua kuin kertakäyttöiset tuotteet.”

Kuukautisvallankumous Lunette kuukuppi

On hyvin yksilöllistä ja riippuu vuodon määrästä, kuinka usein kuukuppi täytyy tyhjentää. Useimmilla riittää tyhjennys aamuin illoin. Käytön alussa monella naisella tapahtuu pieniä ohivuotoja, kun kupin asettaminen sisään ei vielä suju rutiinilla ja silloin voikin olla hyvä idea käyttää vaikkapa pikkuhousunsuojaa varmistuksena.

Sen lisäksi, että Lunette haluaa valmistaa maailman parhaita kuukuppeja, Helin intohimona on lisätä keskustelua kuukautisista, tai aloittaa hyväntuulisen kuukautisvallankumouksen, kuten Luneten verkkosivuilla julistetaan. Kuukautisista puhutaan edelleen hyvin vähän kun ottaa huomioon, että ne koskettavat noin puolta maapallon väestöstä joka kuukausi. Myös suomalaiseen kulttuuriin on pitkään kuulunut, ettei kuukautisista puhuta. Eikä ihme.

”Kuukautissuojia on alettu mainostaa jo 1920-luvulla sellaisilla fraaseilla, että kukaan ei tiedä tai kukaan ei huomaa, jos käytät näitä. Sen tyylisten sloganeiden käyttö ruokkii sitä, että kuukautisten paljastuminen on jollain tavalla paha asia”, Heli toteaa. ”Ei kaikkien tietenkään tarvitse puhua menkoista ruokapöydässä niin kuin meidän työpaikallamme on tapana, mutta jokaiselle pitäisi olla tarjolla turvallisia paikkoja, missä kysellä mieltä askarruttavia kysymyksiä kuukautisista häpeilemättä.”

Heli toteaa puoliksi leikillään, että jokaisen intohimon takana on oma trauma – hänen omat kuukautisensa alkoivat jo yhdenksänvuotiaana, eikä kukaan ollut kertonut niistä hänelle siinä vaiheessa mitään. Hän oli lukenut nuortenlehtiä sen verran, että tiesi kyllä, mistä on kyse. Silti Heli koki, ettei hänellä ollut ketään, jolle puhua asiasta. Hän oli kaveripiirinsä ensimmäinen, jolla kuukautiset alkoivat, ja niinpä hän joutui opettelemaan kaiken niihin liittyvän itse. Nyt Helille onkin tärkeää oman yrityksensä kautta jakaa tietoa ja puhua asioista niiden omilla nimillä.

Lunette kuukuppiLunette tekee yhteistyötä kahden ruotsalaisen perustaman The Cup -hyväntekeväisyysorganisaation kanssa, joka valistaa kuukautisista ja jakaa kuukuppeja. The Cup toimii tällä hetkellä pääosin Keniassa, mutta on laajentamassa toimintaansa itäiseen Afrikkaan. Järjestön työntekijät kiertävät kouluja esimerkiksi Nairobin Kiberassa, Afrikan toiseksi suurimmassa slummissa. Tytöille järjestetään koulutuksia, joissa kerrotaan laajasti kuukautisista, seksuaaliterveydestä ja itsemääräämisoikeudesta. Pojille pidetään suppeampia tietoiskuja kuukautisista. Koulutuksen päätteeksi tytöille jaetaan omat kuukupit.

”Suuri syy tyttöjen pois koulusta jäämiseen köyhissä Afrikan maissa on kuukautisten alkaminen”, Heli kertoo. ”Ihmisillä ei ole varaa ostaa kuukautissuojia, eikä kouluissa usein ole edes vessoja, joita tarvittaisiin hygieniasta huolehtimiseen. Lisäksi kuukautisiin liittyy monin paikoin vielä paljon taikauskoisia käsityksiä.”

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.