Kategoriassa Juttusarjat \\ Luomukaapilla

Luomukaapilla: Jenna Kiuru

Luomukaapilla-sarjassa tutustumme inspiroivien ihmisten tapaan elää ja kuluttaa fiksummin. Jenna Kiuru on luovan alan moniosaaja, jonka esteettistä silmää, kädenjälkeä ja elämästä nauttimista ihastelemme. Lukaise alta mm. Jennan parhaat vinkit itsestään huolehtimiseen sekä hyvien second hand -löytöjen tekoon!

Heippa Jenna!
Kertoisitko Sugar Universen lukijoille kuka olet, mitä teet ja mistä inspiroidut tällä hetkellä? 

Heippa Sugarilaiset! Olen Jenna ja asun tunnelmallisessa pienkerrostalossa, jonka pihalla on pyykkinaru ja iso syreenipensas. Rakastan sitä, että voin elää täällä leppoisasti ja istuttaa kukkia pihalle, mutta tapahtumat ja ravintolat löytyvät heti nurkan takaa.

Työskentelen freelancerina ja suunnittelen sekä toteutan viestintää yrityksille, jotka yleensä ovat yhteydessä jotenkin muotoiluun, kulttuuriin, asumiseen tai hyvään elämään ylipäätään. Työnkuvani voi käsittää esimerkiksi konseptointia, tekstin tuottamista, valokuvaamista tai tapahtumajärjestämistä.

Olen hetki sitten muuttanut uuteen kotiin, joten juuri nyt olen inspiroitunut uudesta tilasta ja alueesta. Kuulostelen asunnon luonnetta, mikä tukisi sen 40-lukulaista tunnelmaa, mutta toisaalta myös toisi siihen säröjä. Voisin lukea ja katsoa päivät pitkät muotoilijoista ja arkkitehdeistä kertovia kirjoja ja dokumentteja. Visuaalisen inspiraation lisäksi muiden ajatuksissa ja tarinoissa kiinnostaa aina se, että ne ovat riittävän erilaisia, mutta riittävän samanlaisia.

Mitä keittiökaapeistasi löytyy aina? 

Keittiökaapeistani löytyy yleensä ainakin kahvia, säilykkeitä, pastaa ja valkosipulia. Jääkaapista juustoa ja maustekastikkeita, joista suosikkini ovat shiracha, goma-kastike ja Heinzin ketsuppi. Maldonin sormisuolaa on myös aina. Eikä ole ikinä huono idea pitää pakkasessa pussia pakastecroissanteja!

Mikä on arjen luottoruokasi / bravuurisi? 

Juuri nyt teen useamman kerran viikossa suippokaalia, jota leikataan lohkoiksi, lorautetaan päälle oliiviöljyä ja ripotellaan suolaa sekä paahdetaan uunissa, kunnes pinta on kunnolla käristynyt. Tarjoiluvaiheessa päälle kaadetaan runsaasti goma-kastiketta ja seesaminsiemeniä. Yksi bravuureistani on myös pasta puttanesca, josta teen vieraista riippuen myös vegaanista versiota jättämällä sardellit pois. Rakastan ruokaa ja erilaisia hetkiä siihen liittyen, esimerkiksi tv-illallisia ja sitä, kun lähtee iltamyöhään kävellen hakemaan lähikaupasta jotain herkkuja.

Millaiset kauneudenhoitorituaalit sinulla on?

Olen vuosien mittaan oppinut kuuntelemaan paremmin omaa kehoani, mieltäni ja tarpeitani – tuntuu, että se on tärkein sisäistämäni ”rituaali”. Teen yleensä aamuisin lyhyen juoksulenkin, jonka avulla herättelen itseni uuteen päivään ja saan hien pintaan. Lenkin jälkeen käyn kylmässä suihkussa ja taputtelen iholle muutamaa luottotuotetta. Minulle on tärkeää saada riittävästi unta, lepoa ja yksin oleilua. Tykkään pitää kauneudenhoitorituaalini noin muuten aika yksinkertaisina ja löytää tueksi avaintuotteet, jotka toimivat.

Mitkä ovat kylppärinkaappisi luottoluonnonkosmetiikkatuotteet?

Puhdistan meikit Whamisan puhdistusöljyllä. Whamisan Original ja Deep Rich Toner -hoitonesteitä käytän säännöllisesti ja niitä taputtelen aina ihon tilanteesta riippuen useamman kerroksen kasvoille. Tykästyin kesällä Beauty of Joseonin spf 50 -kasvovoiteeseen, joka jättää ihon kauniin kuultavaksi muttei ollenkaan tahmaa. Muita luottomerkkejäni ovat Bybi ja Frantsila Herbfarm, joilta molemmilta useimmat tuotteet sopivat itselleni. Meikkipuolelta liettualainen Uoga Uoga on aivan ihana, heidän Fireberry-huulipunansa tuoksuu appelsiinilta ja käytän samaista punaa monesti myös poskille. Haluaisin löytää seuraavaksi hyvän silmänrajauskynän ja tehdä samanlaisen silmämeikin kuin Gwyneth Paltrow’lla Royal Tenenbaums -elokuvassa.

Teen lähes päivittäin kasvohierontaa ja tahtoisin kokeilla kuivakuppaus-imukuppeja. Sheet maskeja yritän pitää aina kaapissa, niistä Whamisan Kelp Mask on yksi pitkäaikainen suosikki. Vartalokuorinnan teen yleensä oliiviöljystä ja sokerista.

Miten pidät huolta itsestäsi? 

Teen asioita, joista tulee hyvä olo sekä otan itsekkäästi omaa aikaa. Huomaan, että tarvitsen nykyään enenevissä määrin luonnon lähellä oleilua. Tykkään tehdä pitkiä kävelyjä esimerkiksi Keskuspuistossa tai uida luonnonvesissä. Itselle uusien alueiden tutkiminen pyörällä on ollut myös tärkeä harrastus tänä kesänä.

Sanoisin myös, että olen hyvä elämästä nautiskelemisessa. Otan esimerkkiä ystävieni lapsista, tanssin, sekoilen, naureskelen tyhmille jutuille ja koitan olla ottamatta itseäni liian vakavasti.

En koe huonoa omaatuntoa siitä, että makoilen sohvalla tekemättä mitään. Työnikin kannalta näkymätön tekeminen ja asioiden pohtiminen itsekseen on oleellista. Kun mailaa ei purista täysillä, asiat loksahtavat paikoilleen luonnollisemmin ja työssä säilyy mielekkyys ja leikinomaisuus, mikä taas näkyy lopputuloksessa ja auttaa pitkällä tähtäimellä jaksamaan henkisesti sekä fyysisesti paremmin.

Miten rentoudut pitkän päivän jälkeen?

Teen kävelylenkin, käyn uimassa tai suihkussa, kokkailen hyvää ruokaa ja katselen peiton alla dokumentin tai elokuvan.

Teillä on aivan ihana koti. Mikä on sisustusfilosofiasi?

Kiitos! Aika lailla kaikki on mahdollista löytää nykyään käytettynä. Pidän käytetyn tavaran kohdalla etsinnästä, odotuksesta ja siitä, kun tiettyjen reunaehtojen jälkeen jätetään tilaa sattumanvaraisuudelle. Huonekaluissa ja kodin tavaroissa kiinnitän huomioni yleensä elementteihin, jotka ovat minulle jollain tapaa tuttuja menneisyydestä, tai jotka tiettyjen rajojen sisällä haastavat ajatteluani.

Tietynlainen anonymiteetti sisustuksessa on myös aina kiinnostanut minua. En koe, että kotini pitäisi kertoa kaikkea minusta. Olin monesti huvittuneen yllättynyt, kun edellisessä kodissani vierailleet ihmettelivät, enkö lue ollenkaan, vain koska kirjat eivät olleet esillä.

Toki täältä löytyy myös erittäin tunnistettavia huonekaluja, kuten 70-luvulla hankitut Aalto-jakkarat. Arvostan kokonaisvaltaista, inhimillistä suunnittelutyötä, mikä kulminoituu mielestäni täydellisesti 60-jakkarassa.

Mihin kiinnität huomiota vaateostoksilla?

Suosin käytettyjä vaatteita. Alusvaatteet ja kengät ostan yleensä uusina, sillä käytettyjä kenkiä löydän harvoin omassa koossani ja niiden kestävyydestä voi olla vaikea sanoa ilman käyttöä. Toivoisin, että joku perustaisi kivasti kuratoidun, käytettyjä kenkiä myyvän liikkeen, jossa kengät olisi lajiteltu koon mukaan ja huollettu valmiiksi.

Luonnonmateriaaleissa käyttömukavuus, kestävyys ja huollettavuus ovat yleensä melko hyviä, joten suosin paljon puuvillaa, denimiä, villaa ja nahkaa. Noin muuten tutkin vaatteen rakennetta ja yksityiskohtia. Moni takeistani on esimerkiksi vanhoja, suomalaisia, hyvin tehtyjä miesten takkeja. Pidän aina siitä, kun jokin merkki on erikoistunut tekemään vain tiettyjä tuotteita ammattitaitoonsa nojaten.

Luin jokin aika sitten artikkelin intuitiivisesta pukeutumisesta ja pidin ajatuksesta kovasti. Nykyään yritän siis vaateostoksilla sulkea ajatukseni taustahälyltä ja miettiä ennen kaikkea, mikä resonoi itsessäni, välittämättä liikaa muiden kannustuksesta tai trendeistä.

Mistä teet parhaat secondhand-löydöt? 

Tiedän, että tämä on vastauksena tylsä, mutta kaikkialta voi tehdä löytöjä. Ehkä paras neuvoni on muistaa se, että kirppiksellä saattaa olla vaikka vain yksi tosi kiva juttu, eli voi joutua kahlaamaan läpi kauhean määrän epäkiinnostavia, huonosti tehtyjä vaatteita ja tavaroita ennen kuin yksi hieno osuu kohdalle. Vaikka olenkin kokenut kirpparikävijä, tämä yllättää itsenikin edelleen. Kesällä kävin itsepalvelukirppiksellä, joka oli täynnä lastenvaatteita ja ketjuliikkeistä ostettua vaatetta ja tavaraa. Selailin rekkejä laiskasti ajatellen, ettei täällä varmastikaan ole minulle mitään. Hieman ennen lähtöä huomasin kivan kankaan pilkottavan erään lasten takin takaa rekillä ja kyseinen löytö oli Aalto-merkin käyttämätön mekko, joka sattui sopimaan kokonsa puolestakin minulle täydellisesti.

Ehkä kaikessa sattumanvaraisuudessaan Tori on hauskin paikka etsinnälle. Hakusanani ovat yleensä hyvin geneerisiä, kuten ”lamppu”.

Millaisia materiaaleja suosit?

Vaatteissa puuvillaa, denimiä, villaa ja nahkaa. Kenkäni ovat yleensä nahkaa ja käytän, huollan ja huollatan niitä niin kauan kuin pystyn. Huonekaluissa ja sisustustavaroissa suosin puuta, lasia, ja puuvillaa. Rakastan vanhoja puisia kalusteita sekä lasisia astioita, sillä niissä näkyy yleensä jonkinlainen epätäydellisyys, mikä taas on merkki ihmiskosketuksesta ja eletystä elämästä.

Mikä on suosikkivaatemerkkisi vastuullisista brändeistä? 

Olen ollut kiinnostunut By Hindersistä sekä Marea Seize ja Keski-Pomppu -korumerkeistä. Kaikilla heillä on selkeä, oma visuaalinen maailmansa, josta he selkeästi itse inspiroituvat ja joka inspiroi. Pidän myös tinkimättömyydestä. Ei tarvitse tehdä tyylillisesti kaikkea kaikille.

Mielestäni kaikki lähtee aikeesta, intohimosta ja viestistä. Ilman niitä tuote on vain tuote ilman sanottavaa tai tarttumispintaa, vastuullinen tai ei.

Mietin myös usein, edustavatko tuotteet vuosikymmenten päästä kirppisrekeillä roikkuessaan ajankuvaansa heijastavaa mutta silti ajatonta suunnittelua, ja kestävätkö ne ylipäätään rakenteen puolesta sinne asti.

Minkä vaatehuoltoon liittyvän vinkin haluaisit jakaa? 

Ennen uuden tai käytetyn vaatteen hankkimista, selvitä minkälaista huoltoa vaate vaatii pysyäkseen hyväkuntoisena ja hyvännäköisenä. Mieti myös, kuinka vaate säilyttää jälleenmyyntiarvonsa. Vaatteista eroon pääseminen ei enää nykyään ole niin yksinkertaista, sillä tarjontaa on niin paljon ja useilla alustoilla. Sen sijaan, että miettisi pelkästään, mistä vaatteen ostaa, kannattaa miettiä, saako se omassa kaapissa mahdollisimman pitkän elämän ja paljon käyttökertoja. Toki on selvää myös, että vaate, jonka suunnittelun, tuottamisen ja markkinoinnin eteen on tehty huolellisesti työtä, tuntuu myös kantajalleen merkityksellisemmältä ja sellaiselta, josta haluaa pitää huolta pitkään.

Itse vaatehuoltovinkki voisi olla, että antaa vaatteille ja kengille lepopäiviä, tuulettaa ahkerasti ja harjailee vaate- ja kenkäharjalla. Pieniä tekoja, suuri merkitys. Hanki myös tarkoitukseen sopivat huoltovälineet, joita haluaa pitää esillä ja käyttää.

Mistä haaveilet juuri nyt?

Kun kotona on nyt enemmän tilaa, haaveilen siitä, että saisin ystäviä yökylään ja valvoisimme myöhään jutellen ja tuijotellen kattoa. Haluan myös järjestää illanistujaisia, joissa pelataan lautapelejä ja syödään jotain sielua ja kehoa lämmittävää ruokaa.

Isommassa kuvassa haaveilen varmaan siitä, että pystyisin säilyttämään itselläni sellaisen lapsenmielisyyden ja avoimuuden elämää, uusia asioita, muita ihmisiä ja itseäni kohtaan.

Onko vastuullisen elämäntyylin tai hyvinvoinnin saralla jotain, josta olet juuri nyt erityisen innostunut? 

Rakastan juoksemista, koska se ei katso aikaa tai paikkaa – se on hyvin vapauttavaa. Nyt olen etsinyt uusia paikkoja juoksemiselle, portaita ja metsäpolkuja. Juoksulenkin jälkeen saatan käydä uimassa ja saunassa esimerkiksi Kulttuurisaunalla. Syksyllä myös uusien taitojen opettelu ja vanhojen herättely innostaa. Neulominen, ompelu, jonkin kalusteen kunnostaminen tai verhoilu voisivat olla sellaisia.


Jutun kuvat: Jenna Kiuru

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.