Kategoriassa Juttusarjat \\ Luomukaapilla

Luomukaapilla: Saana ja Olli

Muotoiluyritys Saana ja Olli valmistaa eurooppalaisesta hamppukankaasta tekstiilejä, jotka tuotetaan läpinäkyvästi Länsi-Suomen läänissä. Sugarin uusi kangaskassi on myös heidän käsialaansa! Vierailimme yrityksen perustajien, designerpariskunta Saana Sipilän ja Olli Sallisen kotona, joka on kierrätyskalusteilla upeasti sisustettu vanha koulu Turun Toukolaaksossa.

Kurkistimme Saanan ja Ollin keittiön- ja kylppärinkaappeihin ja saimme mukaamme Saanan legendaarisen luotto-nuudelisalaatin reseptin.

Saana ja Olli haastattelu Sugar Universe

100-vuotias koulurakennus Turun Toukolaaksossa on designerpariskunta Saana Sipilän ja Olli Sallisen koti.

Talosta riittää tarinoita: se sijaitsee ilmeisesti vanhan viikinkikalmiston päällä, sen kellarista löytyi kummitteleva taulu (tietenkin!) ja lisäksi rakennus on legendaarisen taiteilija Touko Laaksosen, Tom of Finlandin luojan, syntymäpaikka.

Saana ja Olli koti

Saana ja Olli koti

Saana ja Olli ovat sisustaneet kodin rakkaudella näköisekseen. Yhtä lamppua lukuunottamatta kaikki kalusteet ovat peräisin kirpputoreilta, kavereilta ja jopa roskalavoilta, mitä ei huoneita kierrellessä arvaisi – täällä tuntuu siltä, kuin olisi astunut kansainvälisen sisustuslehden sivuille. Huiman kokoiset huonekasvit luovat asuntoon viidakon tuntua, ja vanhan lattian puiset laudat tuntuvat paljaiden jalkojen alla ihanan pehmeiltä.

“Vanhassa talossa tuntuu, kuin olisi elävän organismin sisällä”, Olli kuvailee. “Oravat juoksevat katolla ja seinät natisevat öisin.”

Saana ja Olli viettivät 15-vuotispäiväänsä tässä kuussa. Luonto on ollut heidän ja heidän yrityksensä tarinassa alusta asti vahvasti mukana: pariskunta tapasi toisensa “laittomassa hippikokoontumisessa metsässä” ja myös ensimmäinen Saana ja Olli -printti syntyi erämaan inspiroimana.

“Päädyimme molemmat opiskelemaan muotoilua ja toisen vuoden opiskelijoina päätimme hetken mielijohteesta katsoa, miten yhdessä suunnittelu toimisi”, Saana kertoo. “Päätimme lähteä sukulaiseni omistamaan yhden huoneen sähköttömään erämökkiin viikoksi ja kokeilla, tulisiko ideasta mitään. Elimme viikon ajan luonnon kierron mukana: heräsimme aamulla auringon noustessa kun tuli valoisaa, ja illalla auringon laskiessa menimme nukkumaan.”

Ensimmäiset Saana ja Olli -tuotteet valmistuivat tee se itse -tekniikalla kirpputoreilta kerätyistä vanhoista tekstiileistä. Kysyntä kuitenkin kasvoi nopeasti ja suunnittelijat totesivat, että oli tarve löytää toinen materiaalivaihtoehto. Nykyään kaikki Saana ja Olli -tuotteet valmistetaan Euroopassa läpinäkyvästi kasvatetusta ja tuotetusta hamppukankaasta.

Saana ja Olli kotona

Saana ja Olli tyynyt

Miksi juuri hamppu?

Olli: Hamppu on vaatimaton kasvi, joka kasvaa nopeasti ja tuottaa ison sadon. Se on käytössä pellavan kaltainen ja jykeväkuituinen, mutta tuottaa kuitua neliömetriltä moninkertaisesti pellavaan verrattuna.

Saana: Hamppu ei myöskään vaadi lisäkastelua tai lannoitusta, ja tekee pellolle hyvää. Jos sitä kiertoviljelee, maan laatu paranee.

Saana ja Olli vegaani

Hamppu näkyy myös 13 vuotta vegaaneja olleiden Saanan ja Ollin ruokavaliossa:

Olli: Syön päivittäin hamppuöljyä, koska se on vegaanille todella hyvä kalanmaksaöljyn korvike. Siinä on omega 3 -rasvahappoja samassa suhteessa kuin kalanmaksaöljyssä. Käyttämäni hamppuöljy ei tosin ole erityisen hyvän makuista, eli sitä ei kannata laittaa salaatin päälle, vaan syödä mieluummin suoraan lusikalla.

Saana ja Olli vegaani

Sugar Saana ja Olli

Mitä muuta ruokavaliostanne löytyy?

Saana: Tykkään käydä ostamassa hyvännäköisiä raaka-aineita ja katsoa mitä niistä saa aikaiseksi, Kokkisota-tyylisesti. Kokkaan yleensä joka päivä koko työporukalle toimistolla ja syömme lounaan yhdessä.

Kaikki kyselevät aina luotto-nuudelisalaattini reseptiä. Siskoni ystävä sanoi vähän aikaa sitten, ettei halua synttärilahjaksi mitään muuta kuin Saanan nuudelisalaattia! Siihen tulee riisinuudeleita, porkkanaa, maapähkinöitä, basilikaa, minttua, korianteria, kurkkua, tofua, avokadoa sekä kastike, jossa on maapähkinävoita, sitruunaa, seesamiöljyä, soijaa ja kookosmaitoa.

Minua inspiroivat tällä hetkellä myös perinteisten suomalaisten ruokien vegaaniversiot. Olemme esimerkiksi syöneet paljon saaristolaistyylisiä tilliperunoita kasvispihvien kanssa. Kalakeittoa valmistan vegaanisesta tonnikalan korvikkeesta.

Saana ja Olli kylpyhuone

Saana ja Olli meikkipussi

Saana ja Olli luonnonkosmetiikka

Saana ja Olli luonnonkosmetiikka

 

Millaisia kauneudenhoitorituaaleja teillä on?

Olli: Kylpeminen on meille tärkeä rauhoittumisen ja rentoutumisen rituaali. Meillä ei ole saunaa, joten hankimme sen sijaan kylpyammeen, jossa käytämme Japanista tuomiamme perinteisiä yrttikylpysuoloja. Kotimme lähellä on myös Littoistenjärvi, jonne pääsee pyörällä 15 minuutissa saunaan, ja siellä käymme aika usein. Avantouiminen on ollut viime talvien harrastus, johon erityisesti Saana suhtautuu intohimoisesti – hän saattaa käydä avannossa viisikin kertaa viikossa.

Saana: Rakastan kasvonaamioita, joita hamstraan Japanista, ja korealaisen luonnonkosmetiikkamerkki Whamisan kasvovedet kuuluvat suosikkeihini. Myös Madáran Comforting Toner kuuluu luottotuotteisiini. Juuri nyt haaveilen Whamisan Olive Leaf Mist -kasvosuihkeesta.

 

Saana ja Olli

 

Saana ja Olli

Mitä muuta mielestänne kuuluu kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin?

Olli: Koen tärkeäksi hyväksyä elämän tietynlaisen sattumanvaraisuuden ja antaa virran viedä, sen suurempia suunnitelmia tekemättä. Yritysmeiningeissä hippiasennettamme ei aina ymmärretä, ja meiltä kysytäänkin usein ihmetellen, miksi emme halua ottaa velkaa, kasvattaa yrityksemme henkilöstöä ja “menestyä”.

Meillä on kuitenkin vakaa ja velaton yritys ja saamme joka päivä tehdä töitä rakkaan ystävämme ja suunnittelijatoverimme Mimosan kanssa. Itseni on vaikea kuvitella parempaa menestyksen mittaria kuin tämä autonomia oman työn tiimoilta. Näkisin mieluummin, että alallamme olisi tuhat Saanan ja Ollin tyylistä yritystä, kuin että meillä olisi tuhat työntekijää. Jos voimme omalla esimerkillämme rohkaista muita ihmisiä pienyrittäjyyteen, se on mahtavaa.

 

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.