Kategoriassa Edelläkävijät \\ Juttusarjat

Luonto on uusi musta

Kahden ystävän perustama Flora of Finland -designyritys luo herkkiä muotokuvia suomalaisista kasveista.

Toissa keväänä vanhat opiskelukaverit Anna-Mari Lämsä ja Laura Rautjoki törmäsivät sattumalta toisiinsa Helsingin Kaapelitehtaalla. Kaksikko ei ollut tavannut vuosiin, mutta hetken juteltuaan heille molemmille tuli voimakas tunne siitä, että heidän pitäisi tehdä jonkinlainen projekti yhdessä. Kumpaakin kiinnosti luonnossa liikkuminen sekä Suomi-brändin rakentaminen ja he olivat varmoja, että jos yhdistäisi Anna-Marin kokemuksen viestinnän alalta ja Lauran valokuvaajan taidot, siitä voisi tulla jotain timanttista. Enää puuttui sopiva idea.

”Laskiaisen aikoihin vuonna 2016 huomasin tien varrella olevan mustan sähkökaapin, johon oli maalattu hieno ahomansikan kuva”, Laura kertoo. ”Siitä lähti ajatus – voisiko kasvion modernisoida valokuvaten?”

Ensimmäiset kuvat kasvioon otettiin jo muutamaaa kuukautta myöhemmin lumikellojen paljastuessa sulavan hangen alta. Laura ja Anna-Mari olivat itse kehitelleet liikkuvan valokuvausstudion, jonka avulla kasvit oli mahdollista kuvata paikan päällä luonnossa, vain muutama minuutti poimimisen jälkeen. Juurineen kuvatut kasvit piirtyvät tummaa taustaa vasten taianomaisella tavalla, ikään kuin ne vielä kasvaisivat mullasta.

Aluksi Laura ja Anna-Mari julkaisivat kasvion kuvia Instagramissa. Visuaalisesta projektista kypsyi kuitenkin ystävien omaksikin yllätykseksi nopeasti yritys, joka alkoi myydä kasvikuvaprinttejä sekä tekstiilituotteita. Nyt Flora of Finlandin pyörittäminen on heille kokopäiväinen työ ja kevään sekä kesän kuvausmatkoja suunnitellaan jo. Toimiston sivuhuoneen ovi pysyy haastattelun aikana visusti kiinni, sillä sen takana tapahtuu tällä hetkellä huippusalaista tuotekehittelyä.

”Kuvaamme kerrallaan vain muutamia kasveja, kaikki tehdään harkitusti ja rauhassa”, Laura sanoo. ”Lähtökohtamme ei ole biologinen vaan menemme taide edellä. Etsimme kasveja, jotka inspiroivat ja joissa on tarinallisuutta, tanssillisuutta ja herkkyyttä.”

”Kasveista voi löytää jopa jotain inhimillistä, kun ne asettelee kuvaan”, Anna-Mari täydentää.

Syvä kunnioitus luontoa kohtaan huokuu koko yrityksen toiminnasta. Anna-Marin ja Lauran valokuvissa kasvit eivät ole pelkkiä objekteja, vaan yksilöitä, joilla on arvoa. Ekologinen ajattelu heijastuu myös tuotantoon, joka tapahtuu pääosin suomesta ja josta yritys viestii läpinäkyvästi asiakkaille.

”Suomalaisuuteen panostaminen ei ole se halvin reitti, mutta olemme tehneet alusta asti valinnan pitää tuotantoketju mahdollisimman kotimaisena ja tukea näin myös suomalaista työtä”, Laura painottaa.

Vaikka visuaalisuus on Flora of Finlandin kantava voima, Anna-Mari ja Laura tiedostavat vahvasti myös sen biologisen ja opetuksellisen arvon. Kasvioita on perinteisesti käytetty kouluissa luonnonvaraisten lajien opiskelemiseen. Tuomalla sosiaaliseen mediaan trendikkään, modernisoidun kasvion Anna-Mari ja Laura toivovat, että he voisivat laajentaa kasvitietämystä Suomessa. Heille molemmille mummot ovat olleet tärkeässä roolissa oman luontosuhteen rakentajina.

”Tämä kasvio on meille paluu juurille”, Anna-Mari toteaa. ”Toinen mummoistani jaksoi joka vuosi yllättyä ja ihmettyä siitä, että kesäksi tulee taas kissankelloja. Se oli hänelle aina sen arvoista, että autosta lyödään jarrut pohjaan ja mennään yhdessä katsomaan.”

”Ehkä me voimme olla kaikille niitä mummoja, jotka opettavat kasvien nimiä”, hän lisää nauraen.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.