Kategoriassa Parasta juuri nyt

Mielenlaadulla voi muuttaa elämäänsä

Mitä menestys merkitsee sinulle? Sanalla on suomessa huono kaiku, mutta se kannattaa mieltää ulkoisten tekijöiden sijaan esimerkiksi omien tavoitteiden saavuttamiseksi ja omasta työstä nauttimiseksi.

Kävimme hyvän mielen akatemia Pilots Helsingin valmennuksessa oppimassa, mikä on menestyksen salaisuus. Positiivisen psykologian valmentaja Rosa Nenonen kertoo, että menestyksen taustalla on oikeanlainen mielenlaatu. Mielenlaatu merkitsee tapaa ajatella ja tulkita tilanteita, mikä määrittää yksilön käyttäytymisen, asenteen ja elämänkatsomuksen. Mielenlaatuja on karkeasti jaoteltuna kahdenlaisia: muuttumattomuuden tai kasvun mielenlaatu.

Kasvun mielenlaatu toimii hyvänä ennusteena tulevaisuuden menestykselle. Henkilöt, joilla on kasvun mielenlaatu, ovat uteliaita maailmaa kohtaan, innokkaita kehittymään ja tarttumaan haasteisiin sekä inspiroituvat muiden saavutuksista. Heidän tavoitteenaan on uuden oppiminen ja menestys on vain sen sivutuote. Muuttumattomuuden mielenlaadun piirteitä puolestaan ovat perfektionismi, täydellisyyden kulissien ylläpitäminen ja muiden menestyksen kokeminen uhkana. Muuttumattomuuden mielenlaatu johtaa usein siihen, että henkilö välttää haasteita ja uusia kokemuksia, sillä pelkää epäonnistumista.

Onneksi mielenlaadut eivät ole kiveen hakattuja ominaisuuksia, vaan niitä voi opetella ja kehittää. Omia aivojaan ja ajattelumallejaan voi treenata yhtä hyvin kuin lihaksiakin. Nappaa tästä Rosa Nenosen vinkit siihen, miten voi omaksua kasvun mielenlaatua ajatteluunsa:

Opi tunnistamaan muuttumattomuuden mielenlaatu ajattelussasi. Oletko kriittinen omia tai muiden kykyjä kohtaan? Vältteletkö haasteisiin tarttumista? Tunnetko motivaation tai innostuksen puutetta tekemisissäsi?

Tiedosta, että sinulla on vapaus valita. Kyseenalaista muuttumattomuuden mielenlaadun ajatusmallit ja puhu takaisin kasvun mielenlaadulla.

Anna uusi merkitys sille, mitä vaikeudet tarkoittavat. Epäonnistumiset ovat tärkeitä oppimisen hetkiä. Kun kohtaamme ongelmatilanteita, aivojen neuronit luovat uusia yhteyksiä.

Pohdi, miten suhtaudut sinulle annettuun palautteeseen. Torjutko hyödyllisen palautteen vai teetkö kaikkesi, että voisit oppia siitä?

Lisää tietoa Pilots Helsingin valmennuksista löydät täältä.

  • Kategoriassa Juttusarjat \\ Luomukaapilla

    Luomukaapilla: Jenna Kiuru

    Luomukaapilla-sarjassa tutustumme inspiroivien ihmisten tapaan elää ja kuluttaa fiksummin. Jenna Kiuru on luovan alan moniosaaja, jonka esteettistä silmää, kädenjälkeä ja elämästä nauttimista ihastelemme. Lukaise alta mm. Jennan parhaat vinkit itsestään huolehtimiseen sekä hyvien second hand -löytöjen tekoon!

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.