Kategoriassa Ura \\ Vastuullinen elämä

Miten aloittaa sijoittaminen?

Sijoittaminen on panostamista omaan tulevaisuuteen, eikä se tarkoita tiukkaa säästökuuria tai kaikesta shoppailusta luopumista. Miten sijoittaminen kannattaa aloittaa ja mitä täytyy ottaa huomioon?

Sijoittaminen saattaa tuntua kaukaiselta ja pelottavaltakin ajatukselta, ja sijoitusjutuissa esiintyy usein varsin itsestäänselviä sijoittajia joihin meidän amatöörien on vaikea samaistua. Juttelimme rahasta, säästämisestä ja sijoittamisesta Hyvän päivän varalle -sijoitusblogia pitävän Jasmin Hamidin kanssa. Hänet tunnetaan myös näyttelijänä, yrittäjänä, kaupunginvaltuutettuna ja MTV3:n lottolähetysten tuottajana.

Facebookissa Ompeluseuran talousgurut -ryhmää perustamassa ollut Jasmin kertoo, että naisia kiinnostaa erityisesti eettinen sijoittaminen sekä säästäminen ja sijoittaminen lapsille. Sijoittaminen on jokaiselle varsin henkilökohtainen asia, ja kannattaakin ottaa yrityksistä selvää ja miettiä omia arvojaan. Toisia puhuttelevat enemmän ympäristö- ja ilmastoasiat, osaa ihmisoikeudet tai terveys- ja teknologia-ala. ”Asian voi kääntää myös toisin päin,” Jasmin vinkkaa. ”Pohdi millaisten yritysten toimintaa et missään nimessä halua olla tukemassa.” Vaikuttaako päätökseesi esimerkiksi missä yrityksen tuotteet valmistetaan ja kuka ne valmistaa?

Lapsille säästäminen ja heidän tulevaisuutensa turvaaminen sijoitusten avulla on hienoa ja mitä aiemmin säästämisen ja sijoittamisen aloittaa, sen enemmän rahat todennäköisesti kasvavat korkoa. Kaikilla tähän ei ole kuitenkaan mahdollisuutta lasten ollessa pieniä, eikä asiasta kannata ottaa paineita. Toisilla lasten puolesta säästäminen saa myös oman säästö- ja sijoitusinnon kasvamaan. Myös oman tulevaisuuden turvaaminen on kannattavaa.

Jasminille on tärkeää, että hän saa sijoittamisella vaikuttaa asioihin kuluttajan tavoin. Ostamalla osakkeita saa itse tehdä päätöksen siitä, mitkä yhtiöt ovat omien arvojen mukaisia ja minkä yritysten toimintaa ja tulevaisuutta haluaa olla tukemassa. Valmiisiin rahastoihin sijoittaessa joku muu tekee päätöksen sijoituskohteista, vaikka pankkien rahastoissa on toki nykyään myös enemmän valinnanvaraa eettistä puolta arvostaville. Esimerkiksi Nordnetin kautta osakesijoittaminen on kuitenkin tehty varsin helpoksi, ja se onkin Pohjoismaiden suurimpia osakevälittäjiä.

Lähtökohtaisesti on tärkeää muistaa, että ei tarvitse olla rikas aloittaakseen sijoittamista eikä sijoittaminen ole vaikeaa. Jostain on aloitettava.

Mistä sijoittaminen sitten kannattaa aloittaa?

”Aloita jo”, Jasmin vastaa empimättä. Moni pohtii säästämisen ja sijoittamisen aloittamista hyvin pitkään, vaikka tekemällä oppii parhaiten ja säästämiseen jää helposti koukkuun. Sijoitusgurujen neuvo kuulostaa jopa liian hyvältä: osta ja unohda! Aloittelijan ei siis kannata miettiä aktiivista kauppaa. Omien sijoitusten seuraaminen on kuulemma automaattista, mutta omien rahojen liikettä ei kannata olla jatkuvasti tarkkailemassa.

Jos haluat sijoittaa osakkeisiin, ensimmäiseksi Jasmin neuvoo säästämään vähintään noin 500 euron verran. Sijoittaminen maksaa hieman ja kerralla kannattaa sijoittaa muutamia satasia suurempi summa – 500 eurolla pääsee hyvin alkuun. Jos päätät aloittaa säästämällä tietyn prosenttiosuuden jokaisesta palkastasi esimerkiksi toiselle tilille, kannattaa se heti laskujen maksamisen jälkeen siirtää sivuun ja myös pitää siellä. Säästäminen vaatii välillä luonteen lujuutta, mutta tavoitteissa pysyminen on palkitsevaa.

Kun päätös sijoittamisesta on tehty, tutustu yhtiöihin ja päätä mihin haluat sijoittaa. Ensisijoittajille sijoituskohde on usein omia arvoja vastaava, tuttu ja mahdollisesti kotimainen yritys, mutta kannattaa myös miettiä onko toimialalla tulevaisuutta. Halvimpaan ei välttämättä kannata sijoittaa, ja Jasminilla onkin tästä omakohtaisia kokemuksia sijoittamisen alkumetreiltä. Pienistä epäonnistumisista huolimatta, tai ehkä juuri siksi, Jasmin kiinnostui sijoittamisesta niin paljon, että haluaa jakaa tietoaan ja kannustaa erityisesti naisia sijoitusasioissa.

Omien rahojen menetystä ei kannata liikaa pelätä, sillä kokemuksen kautta myös tietoa ja taitoa kertyy. Pörssissä on eri riskisiä yhtiöitä, ja esimerkiksi googlaamalla osinkoaristokraatit saa osviittaa yhtiöistä, jotka ovat kasvattaneet osakekohtaisia osinkojaan vähintään 10 vuoden ajan. Jos sijoitat rahasi Nordnetin kautta, olet lisäksi osa vuorovaikutteista sijoittamista, sillä Shareville-sijoitusverkostossa voit anonyymisti keskustella muiden käyttäjien kanssa sijoittamisesta ja saada uusia näkökulmia omiin sijoitusvalintoihin. Jasmin kuitenkin muistuttaa, ettei muiden mielipiteisiin kannata nojautua liikaa; muut sijoittajat eivät välttämättä tiedä asioista yhtään sen enempää.

Jasmin lupaa, että säästämiseen ja sijoittamiseen jää koukkuun. Alat huomata osakeuutisia kaikkialla, ja kiinnittää niihin entistä tarkemmin huomiota. Kun olet saanut tietyn summan säästöön ja sijoitettua, voit seuraavista säästöistä käyttää osan haluamaasi hankintaan. Ostokset, lomamatkat ja hemmotelupalvelut tuntuvat palkitsevimmilta kun olet nähnyt niiden eteen hieman vaivaa, ja esimerkiksi kalliin laukun sijaan saatatkin haluta jatkossa sijoittaa rahasi laukkuyhtiön osakkeisiin!

”On ihan ok, jos ei aina pysty säästämään. Siitä ei kannata potea stressiä. Juuri niitä tilanteita varten kannattaa kuitenkin olla säästöjä ja sijoituksia”, Jasmin muistuttaa. Armollisuus kannattaa muistaa myös sijoittamisessa, ja tavoite ei tarvitse olla äärimmilleen viety, kuten eläköityminen 35-vuotiaana. Nauti arjesta, mutta muista sijoittaa itsellesi ja elämäntilanteellesi sopivalla tavalla myös omaan tulevaisuuteesi.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.