Kategoriassa Parasta juuri nyt

Vinkit parempaan uneen

Onko vaikea nukahtaa tai heräätkö kesken unien? Nappaa talteen Sugarilaisten kootut vinkit hyvään uneen.

Ida: Laita puhelin lentokonetilaan tunti ennen nukkumaanmenoa ja päätä, ettet kurkkaa enää kertaakaan Instagramia tai Facebook-ilmoituksia. Olisi varmaan fiksumpaa, jos puhelinta ei räpläisi pariin tuntiin ennen nukkumaan menoa, mutta tuntikin tekee merkittävän eron rauhoittumisen kannalta! Sininen valo tunnetusti lisää vireystilaa ja jos ajatukset ovat viesteissä tai työjutuissa, ei ole helppo nukahtaa.

Laitan usein iltaisin diffuuseriin jotain rauhoittavaa eteeristä öljyä, esim. laventelia ja uskon, että se auttaa rauhoittamaan mieltä ja kroppaa. Magnesium-ravintolisän ottaminen illalla rentouttaa lihaksia, joten jos kärsit levottomista jaloista, suonenvedoista tai lihaskrampeista, testaa ottaa magnesium illalla ennen nukkumaanmenoa. Myös reishi tuntuu rentouttavan ja tuntuu, että muistan unet paremmin reishiä iltaisin ottaessani.

Joskus jos en meinaa millään nukahtaa, laitan äänikirjan ajatuksella päälle; kuin nukahtaisi iltasatuun.

 

Anna: Olen luovimmillani yöaikaan, mutta tehokkaimmillani päiväsaikaan, jos herään aikaisin ja nukun tarpeeksi. Kuulostaa luksukselta nykyään, riittävä uni. Olen onnistunut vuorotyössä ja toimistotunneilla, keskikesällä ja tammikuun pimeydessä saamaan itselleni saman rytmin: menen sänkyyn 21:00 ja herään 6:00. Se ei tarkoita, että nukahdan yhdeksältä. Eikä rytmi syntynyt yhdessä yössä. Enkä todellakaan noudata sitä aina. Mutta kun pyrkii toteuttamaan itselleen sopivaa rytmiä valtaosan ajasta, siihen on helppo päästä takasin kiinni viikonlopun jälkeen.

Rytmi tai ei, laita valot ja elektroniikka pois (ja kauas sängystä!) ja mene sänkyyn. Vaikka et nukahtaisi heti, saat lepoa. Jos ajatukset juoksee ja huutaa, kuuntelen Jazz Radion Mellow Jazz -kanavaa hiljaisella.

 

Aino: Mummolife forever! Minun vinkkini on omaksua sellainen sopiva mummoutumisen taso mahdollisimman nopeasti. Eli menee nukkumaan ajoissa ja herää ajoissa. Sopivan rauhallinen ilta ilman turhaa hoppua tai aktiviteettia niin alkaa mukavasti silmät lurpsahtelemaan kiinni. Toinen hyvä vinkki on, että hankkii itselleen kunnon kaksiosaisen pyjaman. Täydellinen pyjama on vaaleansininen ja mukavan pehmeä. Kun on ihana pyjama, jossa nukkua niin sitä itse nukkumaan menoa odottaa jo innolla ja uni maittaa erittäin makoisasti!

Roosa: Olen ehkä siitä erikoinen tapaus, etten ole eläissäni kokenut uniongelmia, varsinkaan nukahtamisen kanssa. Olen kuitenkin huomannut eri rutiineilla olevan merkittäviä eroja rentoutumisen suhteen. Parhaiten rentoudun juomalla kamomillateetä pehmoiseen vilttiin kapaloituneena. Lämpöäni pidän yllä myös villasukilla, mitkä on mukava potkia nukahtamisen rajamailla pois jalasta peiton alle. Rakastan myös pieniä kynttilöitä, joten ne kuuluvat luonnollisesti iltarutiineihini, ja yksi lempiasiani tällä hetkellä onkin öljykynttilä, mihin tipautan pari tippaa haluamaani eteeristä öljyä fiiliksen mukaan.

 

Essi: Kaura- tai mantelimaitoon tehty lämmin kurkumalatte rauhoittaa lempeästi illalla. Omaan iltamaitooni tulee yleensä jauhetun kurkuman lisäksi ripaus kardemummaa ja hitusen fenkolinsiemeniä, jotka siivilöin pois ennen juoman nauttimista. Iltaisin tykkään muutenkin pitää itseni lämpimänä ja käyn aina suihkussa ennen nukkumaanmenoa.

Jos tiedän jo valmiiksi, että olo on hieman levoton, kosteutan ihon suihkun jälkeen Weledan tai Urtekramin rauhoittavalla Laventelivartaloöljyllä, jota hieron erityisesti decolteelle ja käsivarsiin. Vain kesähelteitä lukuunottamatta nukun aina villasukat jalassa!

 

Saana:  Olen kamppaillut vuosia uniongelmien kanssa ja kokeillut vaikka mitä vippaskonsteja unettomiin öihin – usein tuloksetta. Onneksi toimiviakin ratkaisuja on kokeilujen tuloksena syntynyt.

Kaiken A ja O on ne kuuluisat terveelliset elämäntavat ja säännöllinen rytmi. Unettoman yön jälkeen ei usein tee mieli muuta kuin pannullinen kahvia, mutta tässä kannattaa olla kuuntelematta yliväsynyttä kroppaa ja ravita kehoa pehmeällä puurolla tai raikkaalla smoothiella. Päivä lähtee varmasti paremmin käyntiin ja lounasaikaan ei ole kiljuva nälkä. Jos ruokailurytmi menee heti aamulla sekaisin, illalla tulee syötyä liikaa jolloin on vaikea saada unen päästä kinni. Tai jos menee nälkäisenä nukkumaan, on vaikea saada unta. Kahvia kannattaa nauttia vain ennen klo 12 ja sen jälkeen siirtyä teehen ja iltaa kohden yrittiteehen. Kofeiini vaikuttaa kehossa jopa 12 tuntia ja häiritsee näin unen tuloa illalla!

Säännöllinen liikunta on toinen olennainen avain unirytmiin pääsemiseksi. Laitan nykyisin joogatunnit kalenteriin ja pidän niistä kiinni. Jos lipsahdan liikunnasta kiireisiin vedoten, se kostautuu heti lyhyinä yöunina ja suorituskyky laskee. Suosittelen restoratiivista yin-joogaa, jos keho ja mieli käy ylikierroksilla tai stressi häiritsee unta.

Illalla ennen nukkumaanmenoa tuuletan asuntoa noin 15 minuuttia (kyllä, myös kovilla talvipakkasila), sillä raikkaassa huoneilmassa uni tulee varmemmin. Suitsutan tyynylle pillow mistiä, joka sisältää rauhoittavia eteerisiä öljyjä ja joskus hieron laventeliöljyä jalkapohjiin. Voin myös suositella Saluksen nestämäistä Magnesium-valmistetta luonnollisena unilääkkeenä. Olen testannut kuukauden ja nukahtaminen on tuntunut helpommalta.

Jos alkuyö menee sängyssä pyöriessä, nousen kokonaan sängystä ja keitän kupillisen Yogin Bed time -teetä. Sen rauhoittavia yrttejä sisältävä sekoitus auttaa usein rauhoittaa mieli ja keho vastaanottamaan unet. Jos olo on nälkäinen, saatan syödä myös tuoreen taatelin ja pari mantelia, jotta unen tultua kurniva vatsa ei keskeyttäisi yöunia.

 

Sylvia: Olen Roosan kanssa samaa onnellista kastia – nukahtaminen ei ole minulle ongelma (paitsi silloin kun ei pitäisi nukahtaa, esimerkiksi venyneessä palaverissa). Tykkään kuitenkin rauhoittaa ympäristöni mahdollisimman uneliaaksi ennen kun käyn sänkyyn, parhaiten se onnistuu eteerisillä öljyillä. Laventeli on kestosuosikki, mutta mäntyöljy myös unettaa minua jostain syystä, vaikka sen pitäisi ilmeisesti virkistää.

Erilaiset rauhoittavat mielikuvaharjoitukset toimivat kohdallani hienosti. Luin hetki sitten Goopista tästä energiaharjoituksesta (Step 5: Run earth energy), joka on todella maadoittava. Suosittelen muillekin new age -hurahtaneille!
Yritän myös lopettaa näytön tuijottamisen iltaisin. Toistaiseksi menestymisasteeni on erittäin lähellä nollaa.

* Osa linkeistä affiliate-linkkejä 

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.