Kategoriassa Juttusarjat \\ Tyypit joita ihailemme

Naiset, joita ihailemme: Kaisa Kärkkäinen ja Mari Rasimus

Vain kymmenen minuutin päässä Helsingin keskustasta sijaitsee Lonnan saari, jonka rosoiset rantakalliot ja villi meriluonto luovat maagisen ajattoman tunnelman. Lonnan saarella alkaa tänään kaksipäiväinen hyvinvoinnin festivaali Magnesia, jonka takaa löytyvät Kaisa Kärkkäinen ja Mari Rasimus. Magnesian nimi juontaa juurensa saaren historiasta: paikkaa käytettin 40-luvulla sota-alusten demagnetointiin miinojen varalta. Omanlainen demagnetointi oli myös festivaalien järjestäminen näille pitkään hyvinvoinnin parissa työskenteleville naisille.

”Koemme, että mindfulness on konkreettinen elämäntapa, ei pelkkä muodollinen harjoitus. Se on kokonaisvaltaista ja tarkoittaa, että on läsnä ja yhteydessä ympärillä oleviin ihmisiin. Jokaisen arjen tapahtuman voi ottaa mindfulness-harjoituksena. Välillä harjoitus voi olla vaikkapa festivaalin järjestäminen. Jos olisimme olleet meditoimassa koko kesän, olisimme varmaan oppineet paljon vähemmän elämästä ja ihmisistä kuin täällä Magnesia-festivaalia järjestäessä!”

”Olimme visioineet Magnesia Festivalin tyylistä tapahtumaa jo pitkään, sillä Helsingistä puuttui iloinen ja elämyksellinen joogatapahtuma, johon olisimme itse halunneet mennä”. Mari Rasimus kertoo.

”Emme halunneet, että osallistujien pitää kavuta joogaretriittiin jonnekin kauas vuorille”, Kaisa Kärkkäinen sanoo. ”Sen sijaan mietimme, mitä voisimme tehdä aivan lähiympäristössämme perheemme ja työkavereidemme kanssa. Millaista tilaa ja yhteisöllisyyttä haluamme luoda. Magnesia Festival tapahtuu aivan keskustan kupeessa”.

Magnesia on Helsingissä ainutlaatuinen tapahtuma: se tarjoaa herkkuja kaikille aisteille yhdistäen hyvinvointia, ruokaa ja musiikkia. Kahdessa miinamakasiinissa ja tunnelmallisessa keltaisessa puutalossa järjestettävistä jooga-, meditaatio- ja mindfulness -workshopeista löytyy ohjelmaa niin vasta-alkajille kuin konkarijoogeillekin. Matalan kynnyksen työpajoissa voi rentoutua rauhassa tai osallistua teeseremoniaan, seikkailunhaluisempi taas pääsee kokeilemaan joogaa Nick Caven tai vaikkapa reggaen tahtiin.

Magnesian musiikista vastaa joukko kiinnostavia nuoria artisteja, kuten Ronya, mystisempää sointumaailmaa tapahtumaan tuo esimerkiksi akustista new age -musiikkia soittava Kumea Sound. Festivaalin ruokalistan pääpaino on lähiseudun tilojen vihannessadossa ja menuista löytyy jo perinteisten smoothieiden ja raakakakkujen lisäksi esimerkiksi grillattua avomaankurkkua ja tyrnivanukasta lakritsikreemillä.

Magnesia on Kaisa Kärkkäisen ja Mari Rasimuksen ensimmäinen festivaali, mutta hyvinvointiala on heille tuttu. Media-taustainen Mari Rasimus työskenteli tv-ohjelmien parissa kymmenen vuotta, kunnes kouluttautui tietoisen elämän ohjaajaksi ja opettaa nyt mindfulnessia yrityksille. Kaisa Kärkkäinen puolestaan toimii monipuolisesti hyvinvointialalla kouluttaen sekä joogaohjaajia että yrityksiä ja järjestää retriittejä ja erilaisia joogakursseja.


Mistä kiinnostuksenne hyvinvointiin alkoi?

Kaisa: Olen opetellut kantapään kautta, mitä on hyvinvointi ja millaiset asiat siihen vaikuttavat. Olen nuoresta asti ollut kiinnostunut terveydestä ja hyvinvoinnista ja tutkinut siihen liittyviä asioita. Yritin lukion jälkeen aluksi opiskella vaatesuunnittelijaksi, mutta masennukseen ja syömishäiriöön sairastuminen pysäytti tämän tien. Paranemisprosessissa terapian ohella jooga ja myötätuntoharjoitukset olivat tärkeässä roolissa.

Mari: Olin ollut jo pitkään kiinnostunut hyvinvoinnista, mutta käännekohta oli, kun osallistuin Kaisan järjestämään retriittiin Portugalissa kolme vuotta sitten. Sain siellä sisäisen rauhan kokemuksen, minkä jälkeen asiat eivät olleet enää entisellään. Nyt jooga on intohimoni ja teen sitä päivittäin.


Teillä on jalat maassa -asenne terveyteen ja hyvinvointiin, ettekä halua tarjota ihmisille valmista ohjekirjaa.

Kaisa: Hyvinvointiin kasvetaan oman elämänkokemuksen kautta, ei pelkästään kursseja käymällä. Niistä voi toki saada inspiraatiota. Ihmisten kanssa eläminen on paras koulutus tällä alueella. Se, että itse jaksaa katsoa peiliin aamulla ja miettiä, miten toimii elämässään ja miten kohtelee muita ihmisiä.

Mari: Uskomme vahvasti, että ihmisissä on viisautta oman elämän potentiaalin löytämiseen ja hyvän elämän elämiseen. Me voimme tarjota tapahtumia ja kursseja, jotka tuovat esiin sitä, mitä ihmisissä jo on.

Toimintaamme ohjaa kestävyyden periaate. Jos retriitissä oppii jotain, on tärkeää löytää se linkki, jonka avulla saa tuotua mielenrauhan mukaan myös arkeen, vaikkapa työelämään.


Millaisia ohjeita antaisitte jollekin, joka haaveilee festivaalin järjestämisestä?

Kaisa: Kuuntele. Tee yhdessä. Iloitse.

Mari: Anna, ja katso mitä tapahtuu.

Kaisa: Kun tekee, asettaa itsensä väistämättä haavoittuvaiseen asemaan ja täytyy varautua siihen, että saa myös kuraa niskaansa. Se pitää vain pyyhkiä kasvoilta ja hymyillä. Samalla oppii itsestään paljon.

Onko Magnesia Festival saamassa jatkoa?

Kaisa ja Mari: Kyllä! Festivaalin vastaanotto on ollut valtavan positiivinen. Magnesiasta halutaan monivuotinen ja kasvava tapahtuma. Meillä on jo paljon visioita siitä, mihin suuntaan se voisi kehittyä. Tulevina vuosina olisi esimerkiksi tarkoitus saada mukaan myös enemmän kansainvälisiä ohjaajia.


Lippuja Magnesia Festivaliin on vielä saatavilla! Festivaalin tarkemman ohjelman sekä liput löytyvät osoitteesta www.magnesiafestival.com.

Magnesia Festival on syntynyt tiiviinä yhteistyöprojektina tapahtumanjärjestäjä Misc.:in Oded ja Asaf Peledin sekä tuottaja Teemu Jalkasen kanssa.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.