Kategoriassa Juttusarjat \\ Tyypit joita ihailemme

Naiset joita ihailemme: Kirsi Pyrhönen

23-vuotias Kirsi Pyrhönen on yksi maailmalla menestyneimpiä suomalaisia malleja; hän on esimerkiksi poseerannut legendaarisen valokuvaajan Steven Meiselin kuvaamana Italian Voguen kannessa ja työskennellyt Pradan kaltaisille huippumuotitaloille. Oltuaan alalla lähes vuosikymmenen Kirsi haluaa puhua muotimaailman vastuullisuuden puolesta.

”Kerran minut lennätettiin Alpeille eräisiin kuvauksiin ja vasta paikan päällä selvisi, että kuvausvaatteet olivat pelkkää turkista. Siinä vaiheessa ei voinut enää kieltäytyä, vaan piti hoitaa työnsä. Se tuntui ristiriitaiselta”, Kirsi kertoo. ”Kuluttajien paine kuitenkin näkyy muotimaailmassa ja vaikuttaa asioihin. Diorilla on jouduttu viime aikoina karsimaan kynsilakkojen kemikaaleja, sillä kuluttajat ovat muuttuneet tiedostavammiksi.”

Vastuulliset arvot ovat Kirsille tärkeitä ja hän käyttää esimerkiksi nykyään lähes pelkästään luonnollista kosmetiikkaa. Tasapainottelu omien arvojen ja työn välillä ei ole aina ollut helppoa. Kirsi toivoo, että voisi joskus tulevaisuudessa käsitellä muotialaan liittyviä hankalia eettisiä kysymyksiä esimerkiksi dokumentin muodossa.

”Olen näin jälkikäteen miettinyt sitä, että olen ollut 16-vuotiaana Balenciagan mainoskampanjassa. Ketkä ostavat merkin vaatteita? Eivät ainakaan 16-vuotiaat. Olen pohtinut sitä, millaisia kauneusihanteita se viestittää”, hän toteaa.

Kirsin ura alkoi vauhdilla 16-vuotiaana, kun hänet kiinnitettiin suomalaisen mallitoimisto Brand Model Managementin listoille. Huippumuotitalot kiinnostuivat hänestä heti ja pian Kirsiä lennätettiin ympäri maailmaa erilaisiin kuvauksiin ja näytöksiin. Seuraavan vuoden sisällä Kirsi työskenteli Italian Voguen ja Pradan lisäksi esimerkiksi Givenchyn ja Balenciagan mainoskampanjoissa – kaikki arvostettuja toimeksiantoja, joista suurin osa malleista vain haaveilee. Uran nousukiito tuntui pyörremyrskyltä, jonka mukana piti vain yrittää pysyä. Vasta jälkeenpäin Kirsi on ehtinyt kunnolla prosessoida tapahtumia.

”En ollut koskaan edes kävellyt korkokengillä, kun menin ensimmäistä kertaa Lontoon muotiviikoille”, Kirsi muistelee. ”Ennen muotinäytöksien alkua fiilis on säkenöivä ja täynnä adrenaliinia. Aivan ensimmäisessä näytöksessäni olin koko näytöksen aloittava malli ja minua jännitti lavan takana odottaessa valtavasti. Kun astuin lavalle, minut kuitenkin täytti kylmän viileä rauhan tunne.”

Matkustelu ympäri maailmaa ja erilaisten ihmisten kanssa työskentely on avartanut Kirsin maailmankatsomusta. Hänestä huokuu mutkaton jalat maassa -asenne. Kirsi nauraakin, että hänet palkataan yleensä muotikuvauksiin ylellisten aurinkorantojen sijaan haastavampiin olosuhteisiin keskelle erämaaluontoa. On tiedossa, että Kirsiä ei haittaa vaikkapa jurtassa yöpyminen Mongolian vuoristossa.

”Olen alusta alkaen nähnyt kaikki alallani toimivat ihmiset ihmisinä”, Kirsi sanoo. ”Jotkut mallit saattavat esimerkiksi kohdella assistentteja alentuvasti. Olen kuitenkin aina pitänyt heitä yhtä arvokkaina kuin ketä tahansa muutakin. Jälkeenpäin olen tajunnut, että ne entiset assistentithan ovat nykyään pomoja.”

Kirsi Pyrhonen malli

Miten alasi on muuttunut sen jälkeen, kun aloitit mallin työt?

Sosiaalinen media on muuttanut muotimaailmaa valtavasti. Nykyään mallien persoonat nousevat enemmän esille, eivätkä he ole enää pelkkiä henkareita vaatteille. Silloin, kun aloitin työt, ei olisi tullut kuuloonkaan, että Kendall Jennerin ja Gigi Hadidin tapaiset tosi tv -tähdet olisivat työskennelleet vaikkapa Givenchylle. Nyt heillä on kuitenkin miljoonia seuraajia sosiaalisessa mediassa ja he ovat oikeastaan oma mediansa. Pidän muutosta positiivisena, sillä se on siirtänyt malleille enemmän valtaa.

Miten olet kestänyt työsi paineita, varsinkin nuorempana?

Mallin uraa voi mielestäni verrata huippu-urheilijan uraan, sillä aloissa on henkisellä puolella paljon samankaltaisuuksia. Mallin työ on melkoista vuoristorataa. Välillä saattaa olla hotellihuoneessa tuntemattomassa paikassa ja tuntea olonsa hyvin yksinäiseksi. Välillä taas pääsee huikeisiin tilanteisiin ja fiiliksiin – kuulostaa ihan joltain huumeelta, ja niin kai se vähän onkin.

Näin jälkikäteen olen tajunnut, että olin varsinkin urani alkuaikoina todella kovan paineen alla ja voisi sanoa, että kuminauhaa venytettiin välillä vähän liian pitkälle. Koulu ja mallin työt olivat kaksi täysin erilaista maailmaa, jotka piti osata yhdistää. Onneksi opettajani tiesivät, mitä teen ja ymmärsivät. Muuten minut olisi varmasti heitetty monilta kursseilta pois.

Miksi opiskelu on sinulle niin tärkeää?

Opintojen keskeyttäminen ei ole käynyt minulla koskaan mielessäkään. Tähtään aina korkealle enkä halua mennä siitä, missä aita on matalin. Ulkomailla työskennellessäni olen oppinut, että täytyy olla rohkea ja puskea eteenpäin.

Tämän vuoden olen pyhittänyt kokonaan opinnoilleni. Opiskelen markkinointia sekä sivuaineina taloustiedettä ja elintarviketiedettä. Minua kiinnostaa esimerkiksi tuotanto, strategia ja brändäys. Mallin työt ovat yksi ura elämässäni, joka ei ole vielä mitenkään ohi, mutta uskon, että minulla tulee tulevaisuudessa olemaan vielä muitakin ammatteja. Mallin työt eivät kestä ikuisesti.

Miten suhtaudut alasi ulkonäkövaatimuksiin?

Mallit tekevät usein äärimmäisiä asioita ulkonäköpaineiden ajamana. Nykyään arvostan kuitenkin itse enemmän sitä, että olen terve, kuin että olisin tietyissä mitoissa. Tällä hetkellä olen ylikunnossa, mikä tarkoittaa, että kehoni ja hermostoni ovat aivan sekaisin. Pahinta, mitä voisin tässä tilanteessa tehdä, olisi laihduttaa vaikkapa näytösmittoihin. Ikä on auttanut laittamaan asioita perspektiiviin.

Mikä on ollut urasi mieleenpainuvin kohtaaminen?

Olen tehnyt paljon kuvauksia brittiläisen valokuvaaja Tim Walkerin kanssa ja tutustunut sitä kautta häneen myös henkilökohtaisesti. Vuonna 2011 olimme hänen kanssaan viikon Mongoliassa kuvaamassa ja siellä Tim sanoi, ettei minun pitäisi stressata opinnoistani, vaan käydä kouluni rauhassa loppuun. Työ ja ihmiset olisivat kyllä odottamassa senkin jälkeen. Oli tärkeää, että hän kohtasi minut aidosti ihmisenä.

Mikä inspiroi sinua?

Kevät! Inspiroidun myös rauhallisista hetkistä ihanien lähipiirini ihmisten kanssa.

Mistä haaveilet?

Toivon löytäväni elämääni mallin töiden lisäksi vielä jonkun toisen jutun, josta innostun tosi paljon.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.