Kategoriassa Matkailu ja retkeily \\ Vastuullinen elämä

Suomimatkailun helmet

Haluaisitko lähteä reissuun, mutta matkailun ilmastopäästöt huolettavat tai kukkaro tuntuu kevyeltä? Ei huolta, Suomi on täynnä mahtavia reissukohteita. Nappaa talteen sugarilaisten suosikit.

 

Roosa: Maagista saaristotunnelmaa Hailuodossa

Olet ehkä saattanut kuulla Oulun edustalla sijaitsevasta Hailuodon saaresta monien hehkuttaman Bättre Folk -kulttuurifestivaalin yhteydessä, joka järjestetään Hailuodon merellisessä miljöössä vuosittain kesällä. Musiikkiin ja kirjallisuuteen erikoistuneessa Bättre Folkissa on ainutlaatuisen intiimi tunnelma, eikä tapahtumalla ole (onneksi) haluakaan kasvaa suuremmaksi.

Tänä vuonna Bättre Folk on jo loppuunmyyty, mutta herttainen Hailuoto on visiitin arvoinen paikka myös muina aikoina, etenkin jos olet muutenkin matkalla pohjoisempaan päin. Kesällä saaressa on myös muita tapahtumia, esimerkiksi heinäkuun lopulla järjestettävä Hailuodon Teatterifestivaali ja elokuun Majakkaviikonloppu.

Hailuodosta löytyy yöpymismahdollisuuksia moneen makuun, hotellimajoituksesta pieniin punaisiin kalastajamökkeihin rannan tuntumassa. Suosittelen kokeilemaan lähiruokaa suosivia ravintoloita ja maistamaan Hailuodon panimon (joka on muuten Suomen ainoa luomupanimo!) luomuoluita, sekä ihan vaan nauttimaan saaren harvinaisen maagisesta tunnelmasta ja luonnosta.

 

Ida: Mitä tehdä Tampereella?

Tampereella keksii helposti tekemistä kesäpäiville. Ylväästi nimetty Rauhaniemen Kansankylpylä on ihana hellepäivän rantakohde, sillä uimaan pääsee sekä kallioilta että hiekkarannan puolelta. Viileänä päivänä sauna on ihana ja uiminen pienessä sateessa mukavaa. Rauhaniemeen pääsee kätevästi bussilla tai polkupyörällä.

Tampere-visiitille kantsii pakata mukaan museokortti ja käydä esimerkiksi Sara Hildénin taidemuseossa Särkänniemessä tai Pyynikintorilla sijaitsevassa Tampereen Taidemuseossa. Tämän vuoden Nuori taiteilija -tittelin saaneen Nastja Säde Rönkön Altered Breaths, Future Feels -näyttely  (Tampereen Taidemuseo) vaikuttaa käymisen arvoiselta, samoin Sara Hildénin säätiön kokoama Out of Office -näyttely.

Olympiakorttelin ravintola Muusan sisäpihaterassi on ehkä Tampereen viihtyisin terassi ja lisäksi Muusan vegesafkat ovat herkullisia. Testaa kukkakaaliwingsit, jos ne yhä ovat listalla. Jos on aikaa illalliselle, kysy, onko Berthassa tilaa. Se on ehdottomasti Tampereen paras ravintola. Lounaalla tai välipalalla kannattaa käydä Stockmannin Powaulla ja kahvilla ja pullalla ihanassa Runo-kahvilassa.

Vaikka keskusta on remontissa, kannattaa sinnekin uskaltaa. Jos haluat kierrellä kaupoissa, kurkkaa ainakin Uhanan ihana kivijalkaliike Verkatehtaankadulla, luonnonkosmetiikkaa, zero waste -elämäntyylin mukaisia tuotteita ja vintagelöytöjä myyvä Siro Shop Aleksanterinkadulla, Putiikki Rannalla -myymälä (täällä etenkin myymälän oma PURA-brändi) Ratinan kauppakeskuksessa ja INCH” Store (Arela, Flattered, Costo, Gauhar, hálo, Nudie, R/H, Pure Waste jne) Kuninkaankadulla.

 

Emmi: Ihana ja idyllinen kesäkylä Fiskars

Fiskars on suloinen vanha ruukkikylä, joka on tunnettu siitä, että siellä asuu paljon käsityöläisiä ja taiteilijoita. Fiskarsiin pääsee Helsingistä reilussa tunnissa junalla tai bussilla Karjaan kautta. Sinne on siis helppo tehdä myös päiväreissu, jos lomapäivät eivät riitä pidempään matkaan. Kesälauantaisin Fiskarsiin kulkee myös suora bussiyhteys, joka lähtee Kiasman aukiolta. Tänä viikonloppuna (4.–7. heinäkuuta) erityisesti kirppishaukkojen kannattaa ottaa suunnaksi Fiskars, sillä siellä järjestetään legendaariset Fiskarsin Antiikkipäivät. Fiskarsin vanha veitsitehdas täyttyy näiden päivien ajan antiikista, designista, taiteesta ja vintagesta – ja paikan päältä voi tehdä mielettömiä löytöjä.

Antiikkipäivien lisäksi kylä on myös muina päivinä pullollaan pieniä putiikkeja, joista voi hankkia kivoja tuliaisia kotiin viemisiksi. Fiskarsissa on myös paljon hyviä ravintoloita ja idyllisiä kahviloita. Esimerkiksi Laundry Fiskars Café Barista saa lounasaikaan maukkaita keittoja ja Cafe Antique tarjoilee parhaimmat korvapuustit. Viime vuosina Fiskarsiin on tullut tunnetuksi myös paikallisista pienpanimoistaan (Ägräs Distillery, Fiskarsin Panimo ja Kuura Cider). Tutustu juomatuottajiin Kolmen tuottajan kierroksella tai nappaa oluet mukaan ja nautiskele kosken äärellä.

Tänä kesänä on vielä yksi hyvä syy lisää vierailla Fiskarsissa, sillä siellä järjestetään ensimmäistä kertaa Fiskars Art & Design Biennale, joka levittäytyy Puimalasta joen vartta pitkin Viljamakasiinille saakka. Kolmen kuraattorin, Jasper Morrisonin, Anniina Koivun ja Jenni Nurmeniemen kuratoima biennaali tuo esiin lähes sadan kansainvälisen suunnittelijan ja taiteilijan teoksia. Suosittelen erityisesti nykytaiteen näyttelyä Kanssaelo – Beings with, jonka teemana on ihmisten ja ympäristön välinen vuorovaikutus.

 

Anna: Kouvola yllättää – positiivisesti

Ehkä olet kuullut, että Viikate kuvasi musiikkivideonsa Kouvolan keskustan maamerkin, Pohjolatalon katolla, koska betoni ja harmaa sää sopivat musiikkivideoon. Myös irlantilainen postrock-yhtye God Is An Astronaut kuvasi musiikkivideonsa Kouvolassa. Videolla Kouvola on post-apokalyptinen pikkukaupunki – eli harmaa hiljainen betonikaupunki.

Kouvolan keskusta on todellisuudessa sympaattinen ja paljon muutakin kuin betoniarkkitehtuuria. Keskustassa suosittelen käymään läpi kaikki kirpputorit (edullisia ja älyttömiä löytöjä), syömässä Gastropub Betonyssa ja ehdottomasti kahvila Papulaarissa pieteetillä valmistetulla kahvikupposella. Lisäksi kaupungista on helppo löytää extra pehmeää Kouvolan lakua. Keskustan ytimessä pidetään joka päivä tori, jossa lähituottajat myyvät Helsinkiin verraten edullisesti marjoja, vihanneksia ja kuka mitäkin.

Auto- tai pyörämatkan päässä Kouvolan keskustasta Kuusankoskella sijaitsee Taideruukki, upea tehdasrakennus, joka on täynnä pieniä putiikkeja, kirpputoreja ja taidetta. Taideruukissa on ihana käydä pyörimässä ja ihastelemassa sokkeloista miljöötä ja näyttelyistä.

Kouvolan harmaa sää ei ole koko totuus: Kouvolassa on mitattu usein Suomen lämpöisimmät päivät! Kouvola on oiva kesäkaupunki luontoon haluavalle. Kouvolassa sijaitsee Repoveden kansallispuisto, joka tunnetaan hyvistä retkeilyreiteistään, sekä monet suomalaisten kesämökit. Mökkimaisemista löytyy vuokramökkejä, luontoa ja järviä, joiden rauhasta myös muualta tulevat pääsevät nauttimaan. Luontoa löytyy Kouvolasta etsimättäkin, suuntaat minne päin tahansa.

Tänä kesänä 24.-27.7. Kouvolassa järjestetään myös asuntomessut, joka on taas yksi syy lisää matkata Kouvolaan. Asuntomessut herättää Kouvolan eri alueet uudella tapaa eloon, joten heinäkuu on uniikkia aikaa kokea Kouvolan melske.

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.