Luonnonkosmetiikka \\ Vastuullinen elämä

Trendiraaka
-aine:
aktiivihiili

| |

Aktiviihiilen käyttö kosmetiikassa nousi puheenaiheeksi muutama vuosi sitten, kun hampaiden värjäytymiä vaalentavia aktiivihiilijauheita lanseerattiin markkinoille näyttävästi. Mitä aktiivihiili oikeastaan tekee, miten sitä voidaan käyttää ja mihin teho perustuu?

Mistä aktiivihiiltä saadaan?

 

Puhdasta kasviperäistä aktiivihiiltä saadaan esimerkiksi kookoksen kuoresta, bambusta ja japanilaisesta tammilajikkeesta (Quercus Phillyraeoides). Valittu raaka-aine käy läpi prosessin, jossa siitä syntyy huokoista, puhdasta aktiivihiilijauhetta. Kysyimme asiantuntijalta, mistä esimerkiksi Madaran Smart Anti-Pollution Charcoal & Mud Repair-naamio hiili tulee: ”Madaran tuotteissa käytettävä aktiivihiili on peräisin japanilaisesta tammilajikkeesta. Aktiivihiilen valmistus koostuu kolmesta vaiheesta. Nämä vaiheet ovat raaka-aineen valinta, hiillytys ja aktivointi. Hiilen valmistuksen kuivaus ja hiillytys vaiheessa hiiltä kuumennetaan hitaasti sopivaan lämpötilaan. Sen jälkeen hili aktivoidaan fysikaalisesti eli kuumaa höyryä apuna käyttäen.”, kertoo estenomi ja luonnonkosmetiikan kouluttaja Maria Nykänen.

 

Mihin aktiivihiiltä käytetään?

 

Aiemmin aktiivihiili on ollut tunnettu lähinnä apteekin hyllyltä hiilitablettien, -kapseleiden ja -jauheen muodossa. Apteekeista saatava lääkehiili on tarkoitettu sisäiseen hoitoon esimerkiksi myrkytystilojen ja rajujen vatsavaivojen yhteydessä. Hiljalleen aktiivihiilen saatavuus on laajentunut apteekeista niin luontaistuotekauppoihin kuin kosmetiikkamyymälöihinkin. Hyvinvointikauppa PUR otti juuri aktiivihiililatten ensimmäisenä Suomessa valikoimiinsa. Puhdistavaa hiilijuomaa on tarjolla Kampin myymälän PUR baarissa.

Hiiltä voidaan käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti. Kun käytät aktiivihiiltä sisäisesti, ole tarkkana, että valitset puhtaan aktiivihiilijauheen. Lääkekäytössä kannattaa aina kääntyä apteekin puoleen. Käyttäessäsi aktiivihiiltä sisäiseen puhdistukseen, toimii se parhaiten kun sekoitat maltillisen määrän, korkeintaan teelusikallisen, kylmään nesteeseen. Veteen sekoitettua aktiviihiiltä voi nauttia korkeintaan kuudesti päivässä ja se toimii myös juhlien jälkeisenä päivänä kohentamaan nuutunutta oloa. Lämmin hiililatte, joissa hiili on sekoitettu lämpimään hunajalla tai siirapilla makeutettuun kasvimaitoon, toimii kevyenä puhdistuksena. Sosiaalisessa mediassa on näkynyt myös jäätelöitä, hampurilaissämpylöitä, pannukakkuja ja vohveleita, joihin aktiivihiiltä on lisätty antamaan jännittävän mustan sävyn. Kaliforniassa valmistetaan tiettävästi maailman ensimmäistä mustaa probioottista hiilisiideriä!

Hiilen käyttö onnistuu näppärästi lisäämällä pieni määrä jauhetta omaan lempireseptiin! Muista, että hiili saattaa estää ravinteiden ja lääkeaineiden imeytymistä, joten nauti hiilesi vähintään kaksi tuntia ennen tai jälkeen ruokailun ja ravinnelisien sekä lääkkeiden oton.

Markkinoilla on myös hiilisauvoja, jotka toimivat vesipullossa parantaen veden makua ja tasapainottaen pH:ta. Mustasta sauvasta liukenee veteen myös tärkeitä mineraaleja, kuten rautaa, kalsiumia ja magnesiumia. Optimaalisen tehon saat pitämällä aktiivihiilisauvaa vedessä noin kahdeksan tunnin ajan, mutta jo tunnin liottelusta on hyötyä. Puolessa välissä hiilen käyttöä sitä voi keittää vedessä noin 10 minuutin ajan, jolloin hiilisauvan luvataan latautuvan ja olevan jälleen kuin uusi! Kun hiilisauva on ollut päivittäisessä käytössä noin puolen vuoden ajan tai satunnaisessa käytössä hieman pidempään, sen voi käyttää kukkien ravinteena tai polttaa. Kätevää ja ekologista.

 

AKTIIVIHIILI

 

Miten aktiivihiiltä käytetään kosmetiikassa?

 

Inci-listasta tunnistat hiilen nimellä Charcoal Powder tai monissa suuhygieniatuotteissa Activated Coconut Shell Charcoal. Kosmetiikkaan hiiltä lisätään, sillä se imee tehokkaasti puoleensa likaa ja epäpuhtauksia. Tämän vuoksi sitä käytetään esimerkiksi suuhygieniatuotteissa, saippuoissa, kasvokuorinnoissa ja -naamioissa. Hampaille tarkoitetuissa tuotteissa hiili auttaa tummentumien poistossa ja suun hyvinvoinnin ylläpidossa. Hiiltä voi hyödyntää myös oil-pullingin yhteydessä sekoittamalla hitusen aktiivihiilijauhetta käyttämäänsä öljyyn ennen purskuttelua.

Kasvotuotteissa aktiivihiili on hellävarainen, mutta puhdistava raaka-aine. Se puhdistaa ihon pinnalta epäpuhtauksia, joita iho erittää, sekä likaa ja saasteita joita iholle kertyy ympäristöstä. Esimerkiksi Mossan kuorinnassa hiilijauhe kuorii kevyesti ihon pinnalta kuollutta ihosolukkoa ja imee samalla iholle kertynyttä kuonaa ja kemikaaleja. Palasaippuassa käytettynä bambuhiili syväpuhdistaa ihoa. Lisäksi hiilijauheesta voi sekoittaa vaikkapa veden tai kasvoveden kanssa puhdistavan naamion tai sitä voi lisätä toisen naamion sekaan.