Kategoriassa Juttusarjat \\ Tyypit joita ihailemme

Tyypit joita ihailemme: Fatima Verwijnen

Vuosi 2020 on ollut melkoinen myllerysten vuosi. Instagramiakaan selatessa ei ole voinut olla huomaamatta sisällön syventyneen poliittisemmaksi ja kantaaottavammaksi kepeämmän sisällön ohessa. Aktivismi on siirtynyt ympäri maailman kaduilta myös sosiaaliseen mediaan.

Fatima Verwijnen on yksi sosiaalisessa mediassa aktiivisista aktivisteista. Fatima on helsinkiläinen diversiteettikonsultti ja kun monet meistä haluaisivat hetkeksi unohtaa maailman menon, Fatima jaksaa nostaa epäoikeudet esille. Hänet tunnetaan hänen rasisminvastaisesta työstään ja aktivismistaan, jossa hän nostaa esille naisten ja vähemmistöjen oikeuksia. Fatima ei taistele yhden asian puolesta, vaan nostaa jatkuvasti esille kysymyksiä, jotka jäävät muilta kysymättä.

 

”Kipinä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen on lähtenyt lapsuuden kokemuksista. Olen kohdannut tilanteita, joissa joku auktoriteettiasemassa oleva, esimerkiksi opettaja, on käyttänyt rasistista ja syrjivää kieltä – olen ajatellut, että asiat ei voi olla näin”, Fatima pohtii. Työssään hän pääsee muuttamaan ennakkoluuloja, sillä diversiteettikonsulttina hän kouluttaa esimerkiksi rekrytoijia antirasismin suhteen ja tuottaa opetussisältöä antirasismista yrityksille. Fatima on myös mukana tekemässä dokumenttia institutionaalisesta rasismista Suomessa.

Fatimaa seuraa Instagramissa tällä hetkellä yli 13 600 ihmistä, mutta Fatima ei näe sosiaalista mediaa työnä, vaikka viekin oppejaan ja huomioitaan eteenpäin sosiaalisen median kautta. Kahden lapsen äidin arki on joskus hektistä ja tämän vuoksi Fatima on halunnut suhtautua sosiaaliseen mediaan harrastuksena suuresta seuraajamäärästä huolimatta.

Jokainen meistä on aktivisti niin halutessaan

Kun puhutaan aktivismista Fatima kertoo itse vierastavansa sanaa ”aktivismi”. Hänen mielestään sana antaa helposti sellaisen vaikutelman, että vain aktivistit voivat tehdä aktivismia.

”Minä koen, että kaikki ovat aktivisteja niin halutessaan, ja että yhteiskunnallinen vaikuttaminen kuuluu kaikille.”

Fatima neuvoo miettimään, mitä voisi itse tehdä toisin ja mistä olisi hyvä oppia lisää. Uuden oppimiseksi hän ohjeistaa luotettavien uutislähteiden ja ihmisoikeusjärjestöjen luokse. Fatiman mielestä on aina yksilön vastuulla ottaa selvää lähteiden luotettavuudesta. Hän itse luottaa mm. Amnestyyn ja Human Rights Watchiin.

Fatiman mukaan ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa vaikuttaa ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hän ajattelee, että oikeastaan kaikki on aktivismia.

”Mistä maksat ja kenelle? Keiden ääntä pyrit nostamaan, ja keiden hiljentämään? Aktivismia voi olla esimerkiksi päätös olla tukematta rahallisesti tahoja, jotka polkevat ihmisoikeuksia. Se voi olla syrjivää politiikkaa tekevien boikotointia, taidetta, melkeinpä mitä vaan. Tärkeintä on, että jokainen kokee vaikuttamisen olevan jotain, joka kuuluu myös itselle.”

Omaa aktivismiaan Fatima tekee työnsä kautta kouluttamalla sekä poliittiseen keskusteluun osallistumisella. ”Pyrin tuomaan esiin epäkohtia, joita yhteiskunnassamme esiintyy, ja pyrin antamaan ihmisille työkaluja muuttaa niitä.”

Vaikka kuluneen vuoden aikana on käyty valtavan paljon tärkeitä keskusteluja, Fatima huomauttaa, että edelleen on paljon asioita, jotka eivät ole saaneet riittävästi tilaa. Hänen mielestä olisi hyvä käydä syvällisempää keskustelua rakenteellisesta rasismista Suomessa. ”Sosiologian tohtori Akhlaq Ahmed toi esiin tutkimuksessaan suomalaisista työmarkkinoista sen, että täällä on erittäin hankalaa päästä työhaastatteluun, jos nimesi on vierasperäinen – saati sitten saada töitä.” Fatima muistuttaa, että vuonna 2018 tehdyn raportin mukaan Suomi on rasistisin EU-maa. ”Tästä pitäisi puhua paljon enemmän”, Fatima toteaa.

Aktivistin työ on rankkaa ja joskus tuntuu, että taistelee yksin hyvän puolesta. ”Kun kokee, että muu maailma ei kuuntelee, kannattaa pitää tauko ja ottaa aikaa itselleen. Aktivismin kentillä ei pidä menettää itseään”, toteaa Fatima. Hän pitää itsestään huolta kaaoksen keskellä joogaamalla ja meditoimalla. Fatima tietää, että yhteiskunnallinen vaikuttaminen on harvoin palkitsevaa ja ohjeistaa tämän takia irrottamaan aktivismin identiteetistään. Hän saa voimaa jatkaa rutiineista, joissa korostuu itsestään huolen pitäminen. Ja ne hetket, joissa aktivismi osoittaa merkityksensä, auttavat nekin jatkamaan.

Fatima toivoo että, vuoden 2020 tapahtumat toisivat mukanaan tietoisuutta, ymmärrystä ja näkökulmia ihmisille.

Seuraa Fatimaa Instagramissa: @fatimointi

  • Kategoriassa Ruoka \\ Vastuullinen elämä

    5 trendiä, jotka ruokabrändin tulisi vuonna 2024 tietää

    Inflaation vaikutuksesta kuluttaja joutuu nyt miettimään ruokakaupassa entistä tarkemmin, mitä ostoskoriin sujahtaa. Myös tiedostavalla kuluttajalla, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa miten omat ruokavalinnat vaikuttavat ympäristön hyvinvointiin, vaakakupissa painavat nyt taloudelliset realiteetit. Miten varmistamme, että vastuulliset ruokavalinnat pysyvät edelleen kuluttajien mielessä?

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat meiltä uusimmat ja inspiroivat vinkit tiedostavan lifestylen maailmasta.
Noudatamme zero waste-periaatetta myös viestinnässämme.